Τα αντισυλληπτικά χάπια θεωρούνται ως μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αντισύλληψης. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν σαφείς οδηγίες από τον/την γυναικολόγο τους πριν τα ξεκινήσουν, αλλά κάνουν το ίδιο και για όταν θελήσουν να τα σταματήσουν; Η αλήθεια είναι πως δεν δίνουμε έμφαση στο τι να περιμένουμε μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

Έτσι, για να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις ακριβώς ποιες παρενέργειες μπορεί να βιώσεις όταν διακόψεις τα αντισυλληπτικά χάπια, συμβουλευτήκαμε τον Mαιευτήρα – Γυναικολόγο Χρήστο Μάντζιο.

Η ακμή μπορεί να επιστρέψει

Εάν ξεκίνησες τα αντισυλληπτικά χάπια ειδικά για την ακμή, υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει. Ωστόσο, λάβε υπόψη σου ότι οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν το χάπι στα εφηβικά τους χρόνια, όταν το δέρμα τους είναι πιο επιρρεπές σε “ξεσπάσματα”. Ως εκ τούτου, μερικές μπορεί να μην παρατηρήσουν καμία έξαρση της ακμής όταν σταματήσουν αργότερα το χάπι.

Μπορεί να αυξηθεί η λίμπιντό σου

Μια ανεπιθύμητη παρενέργεια που αναφέρουν συχνά οι γυναίκες που μόλις ξεκίνησαν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η απώλεια της σεξουαλικής όρεξης. Επομένως, μία από τις αλλαγές που ίσως παρατηρήσεις μετά τη διακοπή του χαπιού είναι η “ανεβασμένη” σεξουαλική σου διάθεση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και τον πρώτο μήνα έπειτα από τη διακοπή.

Ίσως χάσεις βάρος

Το ότι θα ”πάρεις κιλά” όταν ξεκινήσεις τα αντισυλληπτικά χάπια είναι κάτι που θα έχεις ακούσει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Σε κάποιες απλώς το χάπι προκαλεί κατακράτηση υγρών, κάτι που σταματάει μετά τη διακοπή του. Οπότε αυτό είναι που ουσιαστικά θεωρείται ως απώλεια βάρους, με πολλές γυναίκες να λένε πως αισθάνονται καλύτερα με αυτήν την αλλαγή.

Μια άλλη αλλαγή στο σώμα σου που ίσως παρατηρήσεις είναι να νιώσεις πως μίκρυνε το στήθος σου.

Η γονιμότητα σου μπορεί να επανέλθει αμέσως

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι μετά από πολλά χρόνια που παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, η γονιμότητά σου θα αργήσει πολύ να επανέλθει. Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για μερικές γυναίκες, δεν είναι ο κανόνας. Για αυτό και σε περίπτωση που σταματάς τα χάπια αλλά δεν θέλεις να μείνεις έγκυος εννοείται πως θα πρέπει να στραφείς σε κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης.

Η περίοδός σου μπορεί να είναι πιο “βαριά” και ακανόνιστη για ένα διάστημα

Αναμφισβήτητα, ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια των αντισυλληπτικών χαπιών είναι η σιγουριά που σου δίνουν τόσο πως δεν θα μείνεις έγκυος όσο και ως προς την τακτικότητα της περιόδου σου. Έτσι, όταν τα σταματήσεις είναι πιθανό να έχεις πολύ πιο δύσκολες περιόδους (με περισσότερο αίμα και πόνους) και να είναι λίγο ασυντόνιστες χρονικά αφού οι ορμόνες σου προσπαθούν να ισορροπήσουν ξανά. Σε γενικές γραμμές, άσε περίπου τρεις μήνες για να αποκατασταθεί ξανά ο κύκλος σου.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η διακοπή του χαπιού δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η περίοδος σου μπορεί να είναι ακανόνιστη ή διαφορετική. Λάβε υπόψη ότι και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο. Για παράδειγμα, το άγχος, η υπερβολική άσκηση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, είτε θέλεις να ξεκινήσεις είτε να διακόψεις τα αντισυλληπτικά χάπια, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον/την γυναικολόγο σου πρώτα.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Χρήστος Μάντζιος. Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Συνεργάτης Ιασώ – Λητώ – Μητέρα / Ιδιωτικό Ιατρείο: Φειδιππίδου 8 – 2ος όροφος – 211 18 39 180 – 6936967566

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επείγουσα αντισύλληψη, σύμφωνα με έναν γυναικολόγο