Η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί μία ασφαλή τεχνική διατήρησης γονιμότητας που προσφέρει στη σύγχρονη γυναίκα τη δυνατότητα να επιλέξει η ίδια το πότε επιθυμεί να γίνει μητέρα εξασφαλίζοντας παράλληλα ποσοστά κύησης που αντιστοιχούν σε νεότερη ηλικία.

Στο πρώτο ραντεβού με τον ιατρό γονιμότητας με τον οποίο θα συνεργαστείτε στη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων, θα ενημερωθείτε με βάση την εικόνα των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα, τις τιμές των αναπαραγωγικών ορμονών (AMH, FSH, LH) καθώς και την ηλικία σας αλλά και το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό.

Επίσης για την αναμενόμενη ανταπόκριση που θα έχετε στην ωοθηκική διέγερση δηλαδή τον πιθανό αριθμό ωαρίων που θα συλλεχθούν σε έναν κύκλο κι αν αναμένεται να χρειαστούν περισσότεροι κύκλοι.

Οι διαδικασίες

Η διαδικασία ξεκινά τη 2η-3η ημέρα του κύκλου. Το πρώτο υπερηχογράφημα προγραμματίζεται την 6η-7η ημέρα του κύκλου και μετά θα χρειαστεί να σας δούμε ανά 2 ημέρες μέχρι την ημέρα της ωοληψίας, δηλαδή συνολικά θα χρειαστούν 2-3 ραντεβού.

Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αγωγή (9-12 ημέρες) μπορεί μία γυναίκα να συνεχίσει να εργάζεται και να ακολουθεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της.

Ιδανικά, θα θέλαμε να συλλέξουμε 10 -15 ώριμα ωάρια σε ένα κύκλο ωοθηκικής διέγερσης ώστε να αυξήσουμε την πιθανότητα να αποκτήσουμε ένα παιδί στο μέλλον αξιοποιώντας αυτά τα ωάρια.

Αυτή είναι όμως μία γενικά απάντηση που πρέπει να εξατομικεύεται με βάση καταρχήν την ηλικία της γυναίκας όταν επιλέξει να προχωρήσει σε egg freezing.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή.

Ευχαριστούμε την Dr Δήμητρα Κάππου MD, MSc, PhD Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Fertility Specialist – IVF Επ. Συνεργάτης Ιδ. Κλινικών Μητέρα – Ιασώ, τ. 210 7216172