Όταν πρόκειται να ξεκινήσεις δίαιτα ή διατροφή, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι κοτόπουλο με σαλάτα για κυρίως γεύμα. Το κοτόπουλο αποτελεί όντως για μία άπαχη πηγή πρωτεΐνης. Με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Δεν είναι όμως η μόνη. Για να μην υπάρχει η μονοτονία στη διατροφή σου και για να έχεις ποικιλία γεύσεων, καλό θα ήταν να συμπεριλάβεις και άλλα είδη άπαχου κρέατος. Όπως αυτό της γαλοπούλας. Ποιο είναι όμως το καλύτερο;

Συγκρίνουμε λοιπόν, τα δύο πιο δημοφιλή είδη λευκού κρέατος στα σημεία:

1. Πρωτεϊνη στο λευκό κομμάτι

Υπάρχει ελάχιστη διαφορά στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης ανάμεσα στο κοτόπουλο και και τη γαλοπούλα. Το στήθος κοτόπουλου παρέχει 1 γραμμάριο πρωτεΐνης περισσότερο από το στήθος γαλοπούλας. Συγκεκριμένα, τα 30 γραμμάρια στήθους του κοτόπουλου δίνουν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ της γαλοπούλας 8. Το κρέας στο φτερό, που είναι διατροφικά παρόμοιο με αυτό στο στήθος, έχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης (9 στα 30)

2. Πρωτεΐνη στο σκούρο κομμάτι

Με τον όρο «σκούρο» κομμάτι εννοούμε τα σημεία του κρέατος που έχουν ένα πιο σκουρόχρωμο – κοκκινωπό χρώμα. Όπως το μπούτι. Η πρωτεϊνική περιεκτικότητα και στα δύο αυτά σημεία είναι σχεδόν η ίδια ανάμεσα στο κοτόπουλο και την γαλοπούλα. Με το μπούτι της γαλοπούλας να υπερτερεί κατά 1 γραμμάριο πρωτεΐνης στα 30 γραμμάρια, σε σχέση με αυτό του κοτόπουλου.

3. Θερμίδες και λίπος

Το σκουρόχρωμο κρέας και στα δύο είδη περιέχει περισσότερο λίπος σε σχέση με το λευκό. Το ίδιο ισχύει γενικά και με τα άλλα είδη πουλερικών. Τα σκουρόχρωμα σημεία κρέατος στο κοτόπουλο έχουν ελαφρώς περισσότερο λίπος και θερμίδες από αυτά στο κρέας της γαλοπούλας. Το ίδιο ισχύει και για τα λευκά σημεία κρέατος των δύο πουλερικών. Η γαλοπούλα έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το κοτόπουλο.

Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν καταναλώνεις το δέρμα είτε του ενός είτε του άλλου κρέατος, θα δεις το λίπος και το βάρος σου να αυξάνεται αφού πρόκειται για πλούσια πηγή λίπους και θερμίδων.

4. Βιταμίνες και μέταλλα

Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα στο λευκό και το σκουρόχρωμο κρέας τους. Όχι, όμως, πολλές. Πιο συγκεκριμένα, το στήθος περιέχει περισσότερη νιασίνη και βιταμίνη Β6 απ’ ότι το μπούτι, στο οποίο, ωστόσο, θα βρεις μεγαλύτερη ποσότητα ψευδαργύρου.

Τελικά, κοτόπουλο ή γαλοπούλα;

Τόσο η γαλοπούλα όσο και το κοτόπουλο είναι πουλερικά με υψηλής βιολογικής αξίας σε πρωτεΐνη. Το ποιος τύπος είναι ο πιο υγιεινός για να διαλέξεις, εξαρτάται από τους προσωπικούς στόχους υγείας και διατροφής που έχεις θέσει.

Όταν αποφασίζεις για το ποια τρόφιμα θα συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, είναι καλό τα διαχειριστείς από όλες τις απόψεις. Να σκεφτείς, δηλαδή, τις θερμίδες, τις βιταμίνες κλπ. Όχι μόνο ένα θρεπτικό συστατικό του, όπως την πρωτεΐνη.

Η ποικιλία στη διατροφή θα σου εξασφαλίσει καλύτερη υγεία, προσφέροντάς σου όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχεις ανάγκη. Η ισορροπία είναι το παν.

Δες ακόμα: Καταρρίπτουμε τους 5 πιο γνωστούς μύθους για την πρωτεΐνη


www.facebook.com/dietliciousgr | www.instagram.com/dietlicious.gr/