Η πρωτεΐνη αδυνατίζει”, “Χρειάζεται να τρως περισσότερη πρωτεΐνη για μυϊκή ανάπτυξη“, “Οι χορτοφάγοι δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης“, “Το κόκκινο κρέας κάνει κακό“, “Οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν σόγια“, “Δεν πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά“.

Αυτοί και άλλοι διατροφικοί μύθοι που σχετίζονται με την πρωτεΐνη πρέπει να καταρριφθούν.

Μύθος #1

Ο βασικός της ρόλος είναι η μυική ανάπτυξη

Σαν μία βασική θρεπτική ουσία που αποτελείται από δομικά στοιχεία γνωστά ως αμινοξέα, η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο συστατικό των μυών, αλλά και των οστών, των αρθρώσεων, των τενόντων, των συνδέσμων, των μαλλιών, των αντισωμάτων, των ορμονών, των ενζύμων και της LDL και HDL χοληστερόλης. Η θρεπτική αυτή ουσία υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος και παίζει ρόλο στη σύνθεση του σώματος.

Μύθος #2

Μειώνοντάς την θα χάσεις βάρος

Η ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους, καθώς σαν θρεπτική ουσία βοηθά στο αίσθημα πληρότητας και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Εάν χάσεις βάρος με την μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών, οι πιθανότητες είναι να έχεις χάσει μυϊκή μάζα και όχι λίπος. Από την άλλη, η κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παρενέργειες, όπως κόπωση, αδυναμία, οίδημα (των ποδιών) και ένα σε καταστολή ανοσοποιητικό σύστημα. Η απώλεια βάρους είναι αρκετά δύσκολη χωρίς αυτά τα προβλήματα.

Μύθος #3

Δεν λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη από μία χορτοφαγική διατροφή

Λάθος. Αν και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι φτωχά σε πρωτεΐνη ή χαμηλής βιολογικής αξίας αφού δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε σχέση με τα ζωικής. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα καλά δομημένο διατροφικό πλάνο. Πιο συγκεκριμένα, συνδυάζοντας δύο φυτικές τροφές όπως το ρύζι και τα όσπρια , αναβαθμίζει τη βιολογική αξία του πιάτου σε πρωτεΐνη, προλαμβάνοντας τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

Μύθος #4

Όλοι πρέπει να παίρνουν συμπλήρωμα πρωτεΐνης

Οι περισσότεροι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης χωρίς καν να το γνωρίζουν. Ωστόσο, κάποια άτομα μπορεί να επωφελούνται από ένα συμπλήρωμα αν χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη λόγω κάποιας ασθένειας ή λόγω του επιπέδου φυσικής τους δραστηριότητας και αδυνατούν να φτάσουν τις ημερήσιες ανάγκες μόνο από τη διατροφή.

Μύθος #5

Δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα και την ώρα που την καταναλώνεις

Οι περισσότεροι καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης στο μεσημεριανό και το βραδινό τους γεύμα. Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσεις την σύνθεση μυϊκής μάζας, συστήνεται η κατανάλωση 20 -30 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά γεύμα.

Δες ακόμα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις ακμή

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: stylecaster.com