Τα φθινόπωρο είναι εδώ και ο χειμώνας πλησιάζει μέρα τη μέρα. Θα έχεις παρατηρήσει ότι συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες είσαι πιο ευδιάθετος, έχεις όρεξη για βιταμίνη D και θάλασσα, για κοκτέιλς, για βόλτες, για ταξίδια… Γενικά, έχεις διάθεση. Ίσως πάλι, να έχεις παρατηρήσει ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αυτό μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει μία τάση να πέφτεις σε χειμερία –συναισθηματική- νάρκη. Λέγεται μάλιστα, ότι ο λόγος που μπορεί να χαλάσει η διάθεση, να υπάρχει κούραση, έλλειψη αυτοπεποίθησης ή αύξηση του βάρους είναι λόγω του κακού, ενδεχομένως, καιρού. Γι’ αυτό και πολλοί ονομάζουν το φαινόμενο αυτό, εποχική κατάθλιψη.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τον καιρό, είναι γεγονός. Αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις 5 βασικά πράγματα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει την εποχική κατάθλιψη. Και να βάλεις ένα τέλος στα #winterblues.

1. Πρωινός περίπατος –Βιταμίνη D

 Εκμεταλλεύσου τις ημέρες που μπορεί να έχει ήλιο και πήγαινε για περπάτημα. Δεν σου ζητάμε πρωινές σκληρές προπονήσεις. Πάρε απλά το παλτό σου και βγες έξω για μια βόλτα. Το σώμα σου θα είναι σε εγρήγορση όλη την υπόλοιπη ημέρα. Δοκίμασε το.

2. Πρόσθεσε φως στον χώρο σου

Αν το δωμάτιο/γραφείο σου δεν είναι και τόσο φωτεινό ή αν έχεις σκουρόχρωμες κουρτίνες, καιρός να το αλλάξεις. Άνοιξέ τες, άλλαξε τες ή πρόσθεσε κάποιο ωραίο φωτιστικό που να θυμίζει κάτι από φυσικό φως. Θα μπαίνεις πιο χαρούμενος στο χώρο σου και θα είσαι πολύ πιο αποδοτικός.

3. Μην ξεχνάς να είσαι κοινωνικός

Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις σε αυτή τη φάση, αλλά το να διατηρήσεις ή να αυξήσεις την κοινωνικότητα σου είναι πολύ σημαντικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει μία έξοδο στο αγαπημένο σου μπαρ ή το να ενταχθείς σε μια ομάδα που να ασχολείται με το αγαπημένο σου χόμπι. Μέσα από αυτό θα γνωρίσεις καινούργια άτομα και θα μάθεις και κάτι καινούριο. Κάτι τέτοιο θα σε γεμίσει πολύ.

4. Ταξίδεψε

Μην αγχωθείς, δεν εννοούμε απαραίτητα κάποιον ονειρικό και απρόσιτο προορισμό. Ανάλογα με τον χρόνο και το budget που διαθέτεις, κάνε ένα ταξίδι με την παρέα σου, τον σύντροφο σου ή απλά αφιέρωσε το στον εαυτό σου. Μερικές φορές, ένα ταξίδι είναι αυτό που μας χρειάζεται για να ηρεμήσουμε, να αλλάξουμε παραστάσεις και να ανανεωθούμε.

5. Ξεκουράσου

Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι, να βγάζεις όλες τις υποχρεώσεις μέσα σε μία ημέρα αν σου δίνεται περισσότερος χρόνος από αυτόν, να είσαι παραπάνω στη δουλειά απ’ ότι στο σπίτι, στους φίλους, στην οικογένεια σου. Αγαπάς τη δουλειά σου το καταλαβαίνουμε, αλλά αγάπησε και τον εαυτό σου. Μην ξενυχτίσεις για να έχεις παραπάνω πράγματα έτοιμα για την επόμενη ημέρα. Κάνε αυτό που πρέπει, όποτε πρέπει. Κάνε ένα μπάνιο και ξεκουράσου. Κι αύριο μέρα είναι.

Μην μπερδεύεις τις εποχές με την ψυχολογία σου. Δεν έχει τόση σημασία αν έξω βρέχει ή έχει ήλιο. Αν φτιάξεις την ψυχολογία και τη διάθεση σου και κατ’ επέκταση το πρόγραμμα και την αντιμετώπιση σου προς αυτό, τότε όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Προσπάθησε να μην συννεφιάζεις τις σκέψεις σου, αλλά να δίνεις πάντα στον εαυτό σου λίγη βιταμίνη D.