Πόσες φορές σου έχει τύχει να πιείς ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο δείπνο -ή ακόμα και μερικές γουλιές- και να ξεκινάει ένας τρομερός πονοκέφαλος που δε σε αφήνει να συνεχίσεις τη βραδιά σου;

Έτσι, μετά από έρευνα, το 37% των ατόμων που πίνουν αλκοόλ υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μπύρας, κρασιού ή οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να προκαλέσει «περιστασιακούς» πονοκεφάλους. Στους καταναλωτές αλκοόλ που βιώνουν πονοκέφαλο εντός τριών ωρών από την κατανάλωση αλκοόλ, ένα ποσοστό 28% προσδιόρισε το κόκκινο κρασί ως αιτία. Το κόκκινο κρασί ενοχοποιήθηκε επίσης ως αίτιο πονοκεφάλου πιο συχνά από τα υπόλοιπα ποτά, το λευκό κρασί, το αφρώδες κρασί ή την μπύρα.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε μια φυτική φλαβανόλη που ονομάζεται κερκετίνη και υπάρχει στο κόκκινο κρασί.

Η κερκετίνη, που είναι επίσης αντιοξειδωτικό, βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, των σκούρων μούρων και των σταφυλιών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατανάλωση μιας χούφτας σταφύλια ή κεράσια δεν οδηγεί συνήθως σε πονοκεφάλους με τον τρόπο που το κάνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός κερκετίνης και αλκοόλ.

Όταν η κερκετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Σε αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ. Επειδή παρεμβαίνει σε ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση του αλκοόλ, η γλυκουρονιδική κερκετίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να προκαλέσει έξαψη του προσώπου, ναυτία και όπως σωστά μαντεύεις, πονοκεφάλους! Έτσι όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερκετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ειδικά εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη πρωτοπαθή κατάσταση πονοκεφάλου.

Για να μπορούμε να μιλάμε για σίγουρα αποτελέσματα και δεδομένα, οι έρευνες συνεχίζονται διεξάγοντας μια μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία θα συγκρίνει αν τα πλούσια σε κερκετίνη κόκκινα κρασιά προκαλούν συχνότερα πονοκεφάλους από τα κόκκινα κρασιά που είναι ελαφρύτερα σε αυτή τη συγκεκριμένη φλαβανόλη.

Μέχρι τότε, μήπως να πιεις ένα ποτηράκι Chardonnay;