Θες να μειώσεις το ανθρακικό σου αποτύπωμα; Υπάρχει τρόπος, και ναι σχετίζεται με τη μόδα, όσο παράλογο κι αν σου φαίνεται. Ο τρόπος αυτός που δύναται να σώσει τον πλανήτη ονομάζεται κυκλική μόδα.

Τι είναι, όμως, η κυκλική μόδα;

Η κυκλική μόδα μπορεί να δώσει ζωή σε παλιά κομμάτια τα οποία έχεις στη γκαρνταρόμπα σου. Διάλεξε ρούχα που αντέχουν στο χρόνο και που είναι ποιοτικά, επιδιόρθωσε τα, προσπάθησε να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής τους και αντάλλαξε τα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Με αυτόν τον τρόπο και θα ανανεωθείς και θα κάνεις καλό στο περιβάλλον με τον δικό σου, μοναδικό τρόπο. Η κεντρική ιδέα είναι να προσπαθήσεις να μειώσεις το ποσοστό των πόρων που καταναλώνεις, καθώς και την ποσότητα υλικών και προϊόντων που καταλήγουν σε χώρους “υγειονομικής ταφής”.

Πώς μπορείς να συνδράμεις σε αυτή την προσπάθεια;

Είναι πολύ απλό. Αγόρασε από second hand και vintage καταστήματα. Αποτελούν την πιο οικονομική λύση, έχοντας παράλληλα πληθώρα επιλογών, οπότε σίγουρα θα βρεις κάτι το οποίο σου ταιριάζει. Όσον αφορά τα vintage κομμάτια που μπορείς να προμηθευτείς, μην προβληματιστείς σχετικά με το αν είναι στη μόδα ή όχι. Πολλές celebrities τα επιλέγουν, όπως για παράδειγμα η Amal Clooney και η Kylie Jenner, ακόμα και στο κόκκινο χαλί.

Ταυτόχρονα, μπορείς να νοικιάσεις συγκεκριμένα ενδύματα, αν γνωρίζεις πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να τα βαρεθείς. Η ενοικίαση, αποτελεί μια ακόμα προσιτή επιλογή και αξίζει να τη δοκιμάσεις. Επιπρόσθετα, αν έχεις μια πολύ ιδιαίτερη περίσταση και θες να βάλεις κάτι το οποίο δεν φοράς στην καθημερινότητα σου, μην προβείς σε βεβιασμένες αγορές, αλλά σκέψου κι αυτή την εναλλακτική. Παράλληλα, μπορείς να προτιμήσεις fashion brands τα οποία υποστηρίζουν την κυκλική μόδα. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο Internet σίγουρα θα δεις πως υπάρχουν αρκετά.

Από την άλλη, αν εσύ η ίδια ράβεις τα ρούχα σου, δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα υφάσματα τα οποία αγοράζεις, ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Εν τέλει η κυκλική μόδα, αποτελεί ένα καινούργιο fashion ”κίνημα” στο οποίο αξίζει να ενταχθείς αν ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον και είσαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σχετικά με τα θέματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας σήμερα.

Άφησε το δικό σου στίγμα και πρωτοπόρησε. Ο κόσμος μας αξίζει να βελτιωθεί.

πηγή: elle.com