Χωρίς αμφιβολία το kickboxing θεωρείται ένα από τα καλύτερα workouts για το σώμα σου. Συνδυάζει cardio και ασκήσεις ενδυνάμωσης, τονώνει τους μύες, ενώ καίει το λίπος. Αποτελεί τέλεια εκδοχή cardio, επειδή συνεχώς πιέζεις τον εαυτό σου και δεν επαναπαύεται το σώμα. Συνήθως προπονείσαι με έναν trainer one-on-one που σε παρακινεί σε όλη τη συνεδρία. Στην πραγματικότητα, δεν θα καταλάβεις καν πότε πέρασε η ωριαία προπόνησή σου.

Ακόμη και celebrities, όπως οι αδελφές Hadid και η Adriana Lima ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του. Μάλιστα, έχουν προσθέσει τακτικά kickboxing sessions στις δικές τους προπονήσεις. Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα, αλλά πόσο γρήγορα μεταμορφώνει το σώμα σου. Όμως αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει το kickboxing από τις άλλες αερόβιες προπονήσεις, είναι το πόσο διασκεδαστικό μπορεί να γίνει.

Συνέχισε παρακάτω να διαβάζεις τα πέντε πλεονεκτήματα του kickboxing, που θα σε πείσουν να το προσθέσεις στην ρουτίνα γυμναστικής σου.

Τονώνει ολόκληρο το σώμα

Δεν υπάρχει περιοχή στο σώμα σου που δε θα τονωθεί. Μια μελέτη του περιοδικού Muscle, Ligaments and Tendons έδειξε ότι μετά από 5 εβδομάδες προπόνησης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη μυϊκή τους δύναμη, την ταχύτητα και την ευκινησία. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχούς κίνησης θα σου δείξουν πως οι μυς σου γίνονται με κάθε συνεδρία και πιο γραμμωμένοι.

Μαθαίνεις αυτοάμυνα

Αυτό είναι ένα συν που ελάχιστες προπονήσεις έχουν. Το kickboxing δεν είναι καλό μόνο για το μυαλό και το σώμα σου. Αποτελεί μέσο για να μάθεις αυτοάμυνα. Αξιοποιώντας τα jabs και τα strikes, εύκολα μπορείς να προστατευτείς απλώς εφαρμόζοντάς τα στην πράξη.

Καις θερμίδες

Το kickboxing είναι μια προπόνηση μεγάλης έντασης, που θα σε κρατάει σε κίνηση συνεχώς. Ο καρδιακός σου ρυθμός θα αυξάνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι καις θερμίδες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Women’s Health, μια ώρα kickboxing ισοδυναμεί με καύση περίπου 750 θερμίδων. Επίσης, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση, όπως το kickboxing, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το λίπος της κοιλιάς. Το λίπος, δηλαδή, μιας «δύσκολης» περιοχή που συνήθως σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ανακουφίζεσαι από το άγχος

Ο θυμός και το άγχος είναι συναισθήματα που σε αναστατώνουν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το kickboxing απαιτεί συνεχή κίνηση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις πυγμαχίας μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και θυμού. Σταματάς, λοιπόν, να ασχολείσαι με τις καθημερινές σου ανησυχίες. Όταν κάνεις kickboxing, δεν θα μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο!

Βελτιώνεις την αντοχή σου

Αποτελεί -όπως και οι ανάλογες προπονήσεις cardio- το εισιτήριο για την ενίσχυση της αντοχής.

Μια μελέτη από το American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine δείχνει ότι αν συμμετέχεις τακτικά σε cardio προπονήσεις, τότε ενισχύεται η μυϊκή και η αναπνευστική σου αντοχή. Έτσι, έχεις περισσότερη αντοχή και σε οποιαδήποτε άλλη προπόνηση κάνεις.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του kickboxing είναι ότι μαθαίνεις να αναπνέεις σωστά κατά τη διάρκειά του. Η εκμάθηση σωστών τεχνικών αναπνοής και η διατήρησή τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνεδρίας είναι ζωτικής σημασίας για την εξάσκησή σου. Το ίδιο και το να μάθεις την τέλεια γροθιά.


Featured image: vogue.com