Πριν κάποιους μήνες, το burnout επιτέλους αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα “επαγγελματικό φαινόμενο”. Στην πραγματικότητα, το burnout ορίστηκε ως εξής: “Ένα σύνδρομο που θεωρείται πως προέρχεται από χρόνιο επαγγελματικό στρες που δεν αντιμετωπίστηκε με επιτυχία”. Αν έχεις νιώσει να είσαι υπερβολικά κουρασμένη και γενικά στρεσαρισμένη, πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα για το niksen.

Στο δρόμο που χάραξε το hygge και το σουηδικό lagom, το niksen είναι ένα ολλανδικό lifestyle trend. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να προωθεί την τέχνη του να μην κάνεις τίποτα.

Η κυριολεκτική του μετάφραση είναι “άεργος”. Στην πράξη, είναι μια τεχνική που μειώνει το stress. Περιλαμβάνει το να μην κάνεις τίποτα στο βωμό του να μειώσεις το burnout και να συνέλθεις από την υπερβολική δουλειά.

Get Advice

Η Doreen Dodgen-Magee είναι ψυχολόγος και μελετά τη βαρεμάρα. Έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο, το Deviced! Balancing Life and Technology in a Digital World. Μιλώντας στους The New York Times εξήγησε ότι το niksen είναι κάτι σαν ένα αυτοκίνητο του οποίου η μηχανή δουλεύει. Ωστόσο αυτό δεν πάει πουθενά. “Αυτό που σκέφτομαι για τη βαρεμάρα είναι το να έρχεσαι σε μια φάση που δεν έχεις κανένα σχέδιο πέραν του απλά να υπάρχεις”, είπε.

Για να μην μπερδέψεις το niksen με την τεμπελιά, το concept είναι ότι αυτό φορτίζει τις μπαταρίες σου ώστε να είσαι πιο χαρούμενη και υγιής. Σκέψου το: Όταν νιώθεις ένταση στο γραφείο, μια απλή βόλτα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προορισμό είναι αρκετή για να αναδιοργανώσεις τις σκέψεις σου.

Το πώς θα εντάξεις το niksen στη ζωή σου είναι στο χέρι σου. Μπορείς να το κάνεις ξοδεύοντας λίγα παραπάνω λεπτά στο πρωινό σου απλά για να κοιτάζεις έξω από το παράθυρο όσο τελειώνεις τον καφέ σου. Κάπου εδώ να πούμε ότι το ζητούμενο να μείνεις έτσι όλη τη μέρα, λίγα λεπτά αρκούν. 

Την επόμενη φορά που θα μπεις στο μετρό, πάτα skip στη ρουτίνα του να ακούς podcast και απλά άφησε το μυαλό σου να περιπλανηθεί.


featured image: purewow.com