Πού χάθηκες Μπερναντέν; Είναι η νέα ταινία του απρόβλεπτου Richard Linklater με πρωταγωνίστρια την Kate Blanchett. Ο σκηνοθέτης του Boyhood επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη. Αυτή τη φορά μεταφέροντας ένα από τα Παγκόσμια Best Seller βιβλία. Απρόβλεπτος ο δημιουργός της ταινίας όσο και η ιστορία της. Ο Richard Linklater μας έχει  συνηθίσει στο λιτό, ρομαντικό τρόπο να παρουσιάζει μια ζωή που μοιάζει απόλυτα με τη δική μας ή αυτή που θα θέλαμε να είναι.

Η Υπόθεση

Κεντρική ηρωίδα της ταινίας είναι η Μπερναντέτ Φοξ που δεν χάθηκε, αλλά… έχασε τον εαυτό της. Νευρωτική και αγοραφοβική. Βιώνει βαριά κατάθλιψη από την έλλειψη δημιουργικότητας, προκαλώντας με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στους ανθρώπους γύρω της. Μόνον η 13χρονη κόρη της μοιάζει να την καταλαβαίνει. Έτσι, όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, εκείνη είναι πεπεισμένη πως η μητέρα της έχει φύγει μόνη της για τον Νότιο ΠόλοΔεν αργεί να πείσει γι’ αυτό τον εργασιομανή πατέρα της και μαζί ξεκινούν για να την εντοπίσουν.

Οι Διαφορές από το Βιβλίο

Η χαρισματική παρουσία της Kate Blanchett και το σκηνοθετικό ταπεραμέντο του Linklater προσπαθούν να μετατρέψουν ένα new age βιβλίο σε χαριτωμένη κομεντί. Ο Linklater διασκευάζει το best seller της Μαρία Σεμπλ με τον ομώνυμο τίτλο ”Πού χάθηκες Μπερναντέν;”. Αλλάζει τα στοιχεία της αφήγησης, με αποτέλεσμα, τα στοιχεία μυστηρίου και διαδοχικών αποκαλύψεων της πλοκής να είναι διαφορετικά. Ευτυχώς για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο, κρατά το πνεύμα του. Η δράση δε ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια της κόρης, Μπι, όπως στο βιβλίο. Στο μεταξύ, η Έμα Νέλσον δίνει την καλύτερη ερμηνεία της ταινίας.

Πού χάθηκες Μπερναντέν; Η Κέιτ Μπλάνσετ θα μας λύσει το μυστήριο
imdb.com

Πρόκειται για ένα σύγχρονο φιλμ εξαιρετικής αισθητικής, κάτι που χαρακτηρίζει το σκηνοθέτη. Η πρεμιέρα έγινε πρόσφατα και είμαστε διπλά χαρούμενοι, αφού ακόμα οι θερινοί κινηματογράφοι έχουν ακόμα την τιμητική τους και θα την απολαύσουμε κάτω από τον αστικό ουρανό.


Featured image: imdb.com