Ωραίες οι γιορτές και όλα αυτά τα New Year’s resolutions που τις ακολουθούν, αλλά πολλές φορές σε κουράζουν. Και πώς να μη σε κουράσουν αφού για πόσες Πρωτοχρονιές ακόμη πιστεύεις μπορείς να αντέξεις να εύχεσαι τα ίδια και τα ίδια; “Να πίνω περισσότερο νερό, να γυμνάζομαι περισσότερο, να κοιμάμαι καλύτερα, να τρώω πιο υγιεινά”.

Τα τηρείς άραγε όλα αυτά ή είσαι από αυτούς που κάθε πρώτη μέρα του χρόνου απλά μεταφέρουν τους στόχους της προηγούμενης χρονιάς στην επόμενη; Και εάν δεν τα τηρείς, τι φταίει; Έχεις σκεφτεί πως μπορεί να φταίει το ότι θέτεις στόχους χωρίς να κάνεις κάτι σήμερα κιόλας για αυτούς; Όλα πάνε για αύριο, για μεθαύριο, για “από Δευτέρα”.

Σήμερα όμως, τι μπορείς να κάνεις για να δεις τα θετικά αποτελέσματα -και να νιώσεις πιο υγιής- αύριο κιόλας; Γιατί καλή και η αναβλητικότητα αλλά -όπως όλα- έχει και τα όριά της.

Κουνήσου από τη θέση σου

Όχι για προληπτικούς λόγους, αλλά για λόγους υγείας. Όταν λέμε κουνήσου εννοούμε κάνε κάτι εκτός από το να κάθεσαι στην ίδια θέση όλη την ημέρα και να δουλεύεις, αργότερα να οδηγάς και λίγο αργότερα να ξαπλώνεις στον καναπέ για να κάνεις λίγο binge watching στο Netflix (άραγε πόσα βήματα γράφει την ημέρα το smartwatch σου;).

Περιορισμούς δεν θα σου βάλουμε. Κάνε ό,τι αγαπάς και σε ευχαριστεί. Χορός; γιόγκα; πιλάτες; τρέξιμο; Ό,τι θες εσύ απλά κινήσου!

Ξεκίνα το γράψιμο

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα σε βοηθήσει να αρχίσεις μέσα στην ημέρα, ή στο τέλος αυτής, να γράφεις τις σκέψεις σου. Ό,τι σε απασχολεί, σε θυμώνει, σε χαροποιεί, σε συγκινεί. Απλά ξεκίνα να γράφεις και θα δεις το πώς σιγά σιγά θα αρχίσει να ξετυλίγεται αυτό το τεράστιο κουβάρι από σκέψεις που έχεις στο μυαλό σου και θα αρχίσει να αποκτά -επιτέλους- νόημα. Και φυσικά, πόσο πιο ήρεμη θα νιώθεις στο τέλος της μέρας.

Και κάτι ακόμα, όταν νιώσεις αυτό το τόσο έντονο συναίσθημα του “τώρα είναι μια καλή στιγμή για καυγά” πάρε πέντε λεπτά και γράψε όσα θα ήθελες να πεις στον “αντίπαλό” σου σε ένα χαρτί. Θες ακόμα να του τα πεις ή έστω να του τα πεις με αυτόν τον τρόπο;

Βάλε βραχυπρόθεσμους στόχους

Αν κάτι μας έμαθε η πανδημία είναι σίγουρα αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια και ακόμα πιο επώδυνο το να αναβάλλονται ή να ματαιώνονται. Άσε που όσο εσύ βάζεις μακροπρόθεσμους στόχους για το επόμενο ταξίδι σου στο εξωτερικό έρχεται το αύριο (ναι, κυριολεκτικά ή αυριανή ημέρα) και σε βρίσκει απολύτως απροετοίμαστη.

Για αυτό, ξεκίνα να οργανώνεις σήμερα το αύριο. Τι θα φας αύριο; Τι θα φορέσεις, ποιες δουλειές -εξωτερικές αλλά και στο σπίτι- πρέπει να γίνουν αυτή την εβδομάδα; Πότε θα δεις τους φίλους σου, πότε θα πας στο σούπερ μάρκετ, πότε έχει λαϊκή στη γειτονιά σου; Βάλε όλα αυτά στην ατζέντα σου και θα δεις το πόσο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οργανώσεις την καθημερινότητά σου.

Και τέλος, να σε προσέχεις. Σήμερα, αύριο και κάθε μέρα.

Το έχουμε πει χιλιάδες φορές και λογικά το έχεις εμπεδώσει, εάν δεν προσέξεις εσύ πρώτη τον εαυτό σου δεν θα το κάνει κανείς. Μην σε αφήνεις τελευταία στο πρόγραμμά σου. Οργάνωσε όλα τα ραντεβού για τις ιατρικές σου εξετάσεις, άκου το σώμα σου, δες τα σημάδια που σου δείχνει και φρόντισέ το όσο καλύτερα μπορείς. Πάρε τον χρόνο σου όταν νιώθεις πως δεν αντέχεις άλλο την τρέλα της καθημερινότητας, βγες στον ήλιο, κάνε ένα διάλειμμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά – μπορούν τα social media να βοηθήσουν;