Ακολουθεί προσωπική αναφορά. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αν και θα ήθελα πολύ να το λάβεις προσωπικά. Κορίτσια και αγόρια του διαδικτύου αφιερώστε μου πέντε λεπτά από τον χρόνο σας. Αυτό το κείμενο σας αφορά!

Μy Instagram story

Δεν θυμάμαι ποια ημέρα θα ήταν, μάλλον μία σαν όλες τις άλλες. Εκείνες που ξυπνάς, κλείνεις το ξυπνητήρι, καταλαβαίνεις πως έχεις λίγο ακόμα χρόνο για να σηκωθείς και τελικά επιλέγεις να τον αφιερώσεις στο κινητό σου. Φανταστική ιδέα, όλοι το κάνουν άλλωστε! Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο. Όχι, σήμερα λες θα το πάω αλλιώς! Σήμερα δεν έχει άλλο χάσιμο χρόνου στο κινητό και τελικά καταλήγεις να επαναλαμβάνεις τα ίδια. Αυτά που πριν λίγη ώρα κορόιδευες..

Ωραία τσάντα, θα μου ταίριαζε! Τι όμορφη φωτογραφία, σαν ψεύτικη! Πάλι διακοπές η Μαρία; Πόσο τυχερή! Κοιτά σώμα, με τόση πειθαρχία λογικό! Λες να αλλάξω το μαλλί; Λες να χάσω κιλά; Λες να φαίνομαι ανεπαρκής; Λες; Λες; Λες; Χιλιάδες τα ερεθίσματα. Δεν μου απάντησε, θα δουλεύει. Δεν απάντησα, θα με παρεξηγήσει. Δεν μπήκα, όλο και κάτι καλό θα έχασα. Ας μπω! Ας μπω για πολλοστή φορά στον λανθασμένο πειρασμό του να κουβαλήσω το ‘βάρος’ μιας ψεύτικης νοοτροπίας που προτιμάει να με κάνει να ‘φαίνομαι’ έναντι του να ‘είμαι’.

Το φαινόμενο social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομόφωνα θα λέγαμε πως τα τελευταία χρόνια αποτελούν τον ισχυρότερο πόλο έλξης και χώρο αλληλεπίδρασης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό που τα κάνει να πρωταγωνιστούν στη ζωή μας είναι ότι οι χρήστες μπορούν να νιώθουν δημιουργικοί και ταυτόχρονα καταναλωτές σε ένα περιεχόμενο προσωποκεντρικής φύσεως. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις; Γιατί μονίμως συζητάμε το πόσο πολύ μας επηρεάζει στην καθημερινοτητα μας, στην ψυχολογία μας και κυρίως στην εικόνα του σώματος μας;

Τα σώματα που βλέπεις στο Instagram δεν αντικατοπτρίζουν την δική σου πραγματικότητα

Υπάρχουν πολλά καλλίγραμμα σώματα εκεί έξω. Υπάρχουν κορίτσια και αγόρια που γυμνάζονται, τρέφονται σωστά, δεν στερούνται, περνούν όμορφα και σίγουρα δεν διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία πόσο όμορφα αισθάνονται μέσα στο ίδιο τους το σώμα. Ως εδώ μια χαρά, καθώς υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων. Εκείνων που ολόκληρη η ψυχοσύνθεση τους στηρίζεται στο πως φαίνονται στους άλλους. Υποστηρίζουν με πάθος έναν πραγματικά ανέφικτο τρόπο ζωής, σχεδόν στα όρια του κακοστημένου.

Ο κόσμος ξύπνησε και πλέον γνωρίζει

Γνωρίζει πως αυτοί οι άνθρωποι ίσως και να είναι τελικά βαθιά δυστυχισμένοι. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που συνήθως επιλέγουν να ξυπνούν και να κοιμούνται με την σκέψη: «Τι θα ανεβάσω σήμερα;», «Πόσο αφιλτράριστη θα αντέξω να παραμείνει η εικόνα μου;»  Και κάπου εδώ η συνταγή του ρεαλιστικού σεναρίου μόλις χάλασε, μιας και μιλάμε για καταστάσεις μη υγιείς. Πρόκειται για έναν βαθύ ψυχαναγκασμό  του να αρέσουμε στους άλλους έναντι του να αρκούμαστε στο να αρέσουμε μόνο σε όσους αγαπάμε και μας αγαπάνε. Αυτή η πραγματικότητα λοιπόν απέχει χιλιόμετρα από την πραγματική χρήση των social media!

Κοινώς τι προάγεται;

Θα στο πω όπως το αισθάνομαι. Ο ‘ιδανικός’ τρόπος χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να παίξεις το παιχνίδι μιας ουτοπικής ευτυχίας. Να μετατρέψεις τα κόμπλεξ σου σε προτερήματα. Να προσποιηθείς όπως και αν σε βρήκε η μέρα πως και σήμερα είσαι καλά. Να παρουσιάσεις το σώμα σου σαν να μην το πλήγωσες ποτέ, τι και αν εσύ το ταλαιπώρησες δεκάδες φορές με την συμπεριφορά σου.

Θα χρειαστεί να παίξεις με φίλτρα, χρώματα και εφαρμογές. Θα χρειαστεί να διορθώσεις οτιδήποτε μοιάζει δύσκολο να διορθωθεί in real life. Θα χρειαστεί να χαμογελάσεις, να κοινωνικοποιηθείς και να υπάρξεις φιλικός ίσως και με εκείνον που κατά βάθος υπό άλλες συνθήκες θα απέφευγες. Και φυσικά το σώμα σου θα ακολουθήσει τις επιλογές του μυαλού σου. Και ας μην το ρώτησες αν θέλει να μπει σε αυτή την διαδικασία. Θα καταφέρεις να γίνεις Instagram fit. Και αν είσαι οπαδός αυτής της λογικής, φρόντισε τουλάχιστον να θεωρείσαι fit και στην πραγματικότητα!

Να είσαι αληθινός, για να αρέσεις μόνο σε εκείνους που θέλουν να μάθουν την αλήθεια σου

Τι έγινε και αν δεν γίνεις ποτέ δημοφιλής στα μέσα δικτύωσης; Τι θα πάθεις αν δεν αποκτήσεις ποτέ το τέλειο σώμα που σου προάγουν; Τι θα συμβεί αν δεν καταφέρεις να κάνεις όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που έκανε εκείνη και εκείνος που χαζεύεις καθημερινά στο Instagram ή στο Facebook; Τους ρώτησε ποτέ κάποιος αν νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι με τα όσα κάνουν; Γιατί τα κάνουν, πιο είναι το κίνητρο και τελικά τι καταφέρνουν; Εφόσον στερούνται στιγμές προσωπικού χρόνου, ανθρώπους, ρεαλιστικές εικόνες, τροφή και συναισθήματα, τότε όχι. Στοιχηματίζω πως σίγουρα κάτι τους λείπει και ελπίζω να μην βρίσκεσαι στην ίδια θέση.

Tips για να αποκτήσεις το ‘τέλειο’ σώμα

Θα χρειαστεί να εξαντλήσεις τον εαυτό σου. Να ασκείσαι με κάθε ευκαιρία. Θα χρειαστεί να πονέσεις, σωματικά και κυρίως ψυχικά. Θα χρειαστεί να προσπαθήσεις για το ‘τέλειο’ και στην διαδρομή να απογοητευτείς που δυσκολεύεσαι να το αγγίξεις. Θα χρειαστεί να γίνεις κάποιος άλλος και κυρίως να απαρνηθείς την αλήθεια σου. Ύστερα από όλα αυτά, θα καταφέρεις σίγουρα να αυξήσεις τα νούμερα και φυσικά δεν αναφέρομαι στο παντελόνι σου. Θα αυξηθούν οι ‘ακόλουθοι’ αν αυτό είναι το ζητούμενο, όπως και τα ‘μου αρέσει’ που θα λάβεις.

Ως αποτέλεσμα;

Θα πάψεις να ακολουθείς την ρεαλιστική σου φύση. Θα κρίνεται το αν ‘σου αρέσεις’ από ένα (η και 100) ‘μου αρέσει’. Τελικά όμως έχεις αναρωτηθεί τι πραγματικά σου αρέσει; Και αν σε ρωτούσαν τι θα απαντούσες;

Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα σου, όπως και οι δικές μου. Δεν περιμένω το ‘like’ σου, ίσως για πρώτη φορά όμως θα χαιρόμουν με  ένα ‘share’, μήπως και καταφέρουμε ποτέ όλοι μαζί να πούμε πως τελικά γεννηθήκαμε στη σωστή εποχή!