Πολλοί είναι εκείνοι που ακούγοντας τη φράση “να ζεις αργά” σκέφτονται λινά αέρινα ρούχα, ξύλινα μαχαιροπίρουνα και πάρτι κάτω από το φως των αστεριών μία ήρεμη νύχτα του καλοκαιριού. Πέρα όμως από μία στιγμή που αξίζει να ανέβει στο Instagram, ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από έναν χαλαρό τρόπο ζωής; 

Στην ουσία, έχει να κάνει με τις αποφάσεις που παίρνουμε εκ προθέσεως σχετικά με το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματά μας. Έχει δηλαδή σχέση με το να φέρνουμε τη δουλειά σε πιο ανθρώπινες συνθήκες και να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από το συμφέρων. Κάνουμε λιγότερα, με καλύτερο τρόπο. 

Αυτό που πιστεύει η Beth Kirby, η οποία μελετάει την τέχνη του χαλαρού τρόπου ζωής, είναι ότι ο χαλαρός τρόπος ζωής είναι συμβατός σε κάθε άνθρωπο και επενδύει στην επιτυχία στον εργασιακό τομέα. 

“Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν πιο χαλαρά. Είναι άλλωστε ωφέλιμο ηθικά,” αναφέρει η Beth. “Ωστόσο, αν εφαρμόζεις τον τρόπο αυτό και δεν δουλεύεις, μπορεί να σκεφτούν ότι δεν δουλεύεις αρκετά. Ή ακόμα και να σου πουν “Πως τολμάς; Εγώ δουλεύω πολύ σκληρά, δεν είναι δίκαιο. Ή ακόμα και “Είσαι τεμπέλης, δεν σου αξίζει”.

Η Beth συνεχίζει λέγοντας “Έχω παρατηρήσεις ότι υπάρχει μία υπερηφάνεια σε όλο αυτό, ακούω σχόλια όπως το: Κοιμάμαι μόνο 4 ώρες και εργάζομαι πολύ σκληρά. Ειλικρινά όμως έχουν σκεφτεί αν αυτό είναι αρκετά έξυπνο; Δεν χρειάζεται αλήθεια τόσο χρόνο για να καταφέρεις τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά.” 

Η τέχνη του να ζεις αργά
wessumner.com

Μίλησε ανοιχτά με τους followers της στο Instagram σχετικά με το τι είναι σημαντικό και που πρέπει να επικεντρωνόμαστε. Αλλά και το πώς την βοήθησε ο χαλαρός τρόπος ζωής στη δουλειά, στην υγεία και την οικογενειακή της ζωή. 

“Για μένα είναι κάτι σαν στρατηγική. Τι σκοπεύεις, δηλαδή, να κάνεις ενώ δουλεύεις;” εξήγησε όταν τη ρώτησαν πώς τα καταφέρνει να δουλεύει λιγότερο και να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ξεκούραση αυξάνει την δημιουργικότητα, την υγεία και την αίσθηση του να είσαι καλά. Αντίθετα οι πολλές ώρες δουλειάς δεν συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι όντως αυτό μπορεί να λειτουργήσει. 

“Αρχικά, ο χαλαρός τρόπος ζωής για μένα είναι τα δείπνα στην αυλή του σπιτιού μου, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, τα χειροποίητα ρούχα και το πλέξιμο. Έχει δηλαδή να κάνει με το να δημιουργείς πράγματα,” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Αν ο χαλαρός τρόπος ζωής έχει να κάνει με το να περιποιούμαστε το σώμα και τους γύρω μας σαν κάτι το πολύτιμο και να επιβάλουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί, τότε αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να έχει σαν προνόμιο μόνο η elite. Πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας σχετικά με τον χαλαρό τρόπο ζωής. 

“Για μένα είναι ένας είδος τέχνης. Μπορεί να είσαι γιατρός και να περνάς το χρόνο σου ερευνώντας,” συμπληρώνει η Beth. “Όταν σκέφτομαι τον ορισμό του, μου έρχεται στο μυαλό το ότι “Ό,τι γίνεται καλά, θέλει χρόνο.” 

Το ίδιο ισχύει και για τη μόδα, το να βρίσκεις πράγματα αξίας σε παλαιοπωλεία και το να ξοδεύεις λιγότερα και να επενδύεις περισσότερα σε υπεύθυνα πράγματα. Το να ενσωματώσουμε τον χαλαρό τρόπο ζωής στη δουλειά μας είναι πιθανό, αλλά απαιτεί πρόγραμμα και θυσίες. 

Το αποτέλεσμα; Μία πιο χαρούμενη, υγιή και ευτυχισμένη ζωή. 

Πηγή: Darling Magazine Μετάφραση: Εύα Τόλιου
featured image: wessumner.com