Είναι τα κύματα, οι γλάροι, οι ψίθυροι του ανέμου και ο ήλιος που ζεσταίνει το δέρμα μας. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες, που φαίνεται να εξασθενούν, ο νους να καθαρίζει, ο χτύπος της καρδιάς μας να επιβραδύνεται και οι πνεύμονες μας να αναπνέουν βαθιά τον καθαρό, αλμυρό αέρα.

Υπάρχει κάτι, που είναι εγγενώς θεραπευτικό στη θάλασσα και στην παραλία

Μάλιστα, όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη διαίσθηση. Η έρευνα δείχνει ότι το να βρίσκεται κανείς στη φύση είναι καλό για το μυαλό και το σώμα – και μια βόλτα στην παραλία συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από το νερό, ενώ όπως σημειώνουν, ακόμα και το να ρεμβάζεις κοιτώντας τη θάλασσα φαίνεται να βοηθά στην ανακούφιση του άγχους και την ηρεμία των ταραγμένων νεύρων.

Εκκλητικός παράγοντας μπορεί να είναι το χρώμα, οι ήχοι της, ενδεχομένως ακόμη και οι εξελικτικές της ενώσεις, ενσωματωμένες στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, «είναι βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή να θέλεις να είσαι κοντά στο νερό», δήλωσε ο Δρ Richard Jackson, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας και πολεοδομικών – περιφερειακών σχεδιασμών στο UC Berkeley.

Ο ήλιος έχει επίσης μυριάδες ευεργετικά αποτελέσματα, όπως και οι άλλες αισθητηριακές εμπειρίες της παραλίας, οι περισσότερες από αυτές καθολικά καταπραϋντικές. Και η οπτική και ακουστική ησυχία δίνει στο μυαλό χρόνο να ηρεμήσει, και να ξεχάσει τις καθημερινές έγνοιες.

«Εάν ζητήσετε από κάποιον να χαλαρώσει, να φανταστεί κάποιο μέρος που πιστεύει ότι είναι ασφαλές, χαλαρωτικό και θεραπευτικό», δήλωσε η Cathy Malchiodi, θεραπεύτρια τέχνης και εκπρόσωπος της American Art Therapy Assn, «[αυτό που θα φανταστεί είναι] η παραλία».

Η σχέση μας με την ακτή είναι μακρά

Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν ηλιοθεραπεία για να αντιστρέψουν τη μελαγχολία, να θεραπεύσουν τις πληγές, να θεραπεύσουν τη σύφιλη και τον πυρετό. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η απορρόφηση των μυών ενισχύεται από τον ήλιο (το υποστήριξαν για τους μονομάχους τους) και ότι τα θαλάσσια ταξίδια ήταν καλά για τη φυματίωση.

Σήμερα, λίγοι άνθρωποι κατευθύνονται στην παραλία για να θεραπεύσουν τα σωματικά τους προβλήματα. Ωστόσο, οι παραλίες βρίσκονται πάντα στην κορυφή της λίστας, σε έρευνες αγαπημένων προορισμών απόδρασης.

Οι Αμερικανοί, πάντως, αυξάνουν όλο και περισσότερο (και ίσως ακούσια) τις φυσικές θαλάσσιες θεραπείες: λαμπτήρες και ελαφριές μηχανές που προσομοιώνουν το φυσικό φως του ήλιου, απολέπιση με αλάτι, περιτυλίγματα με φύκια και λάσπη από άμμο για το δέρμα, μουσικές χαλάρωσης και μηχανήματα που παίζουν τους απαλούς ήχους των κυμάτων.