Η αλλαγή στην online εργασία ήταν μια από τις πολλές αναπροσαρμογές που έπρεπε να κάνεις είτε δούλευες σε κάποιο γραφείο είτε σε κάποιο γυμναστήριο. Από την άλλη υπήρξαν κλάδοι οι οποίοι άργησαν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες όπως η εκπαίδευση ή έπρεπε να διακόψουν εντελώς την εργασία, καθώς είναι αδύνατον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως όπως τα κομμωτήρια. Η ψυχοθεραπεία ανήκει στην πρώτη κατηγορία, μιας και μπόρεσε να ανταποκριθεί άμεσα και να αλλάξει τις συνεδρίες τις σε online.

Αν το καλοσκεφτείς, το να κάνεις τις συνεδρίες σου διαδικτυακά δεν είναι καθόλου δύσκολο και μπορεί ακόμη να έχει και πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις από κοντά

Παρόλ’ αυτά βρισκόταν πάντοτε στη σκιά της face-to-face θεραπείας. Η τηλεθεραπεία μέσω τηλεφωνήματος ή βιντεοκλήσης αποτελούσε συνήθως λύση «έκτακτης ανάγκης», όταν για παράδειγμα βρισκόσουν σε επαγγελματικό ταξίδι ή είχες πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Όπως και να έχει βρισκόταν πάντοτε σε δεύτερη θέση μετά την από κοντά συνεδρία την οποία έδειχναν να προτιμούν τόσο οι θεραπευτές όσο και οι θεραπευόμενοι.

Αυτό όμως άλλαξε με τα νέα δεδομένα της πανδημίας και ήρθε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Οι συνεδρίες γίνονται πλέον ως επί το πλείστον online και η αλήθεια είναι πως, ενώ στην αρχή χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες να προσαρμοστεί ο κόσμος, πλέον το έχει συνηθίσει και το feedback είναι πολύ καλό.

Κατ’ αρχάς το πρόβλημα του χρόνου και του κόστους μετακίνησης έχει εξαλειφθεί. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως και άτομα που δεν είχαν το χρόνο ή το μέσο να πάνε σε ψυχολόγο τους γίνεται τώρα πιο προσιτό. Η ευκολία αυτή δίνει πλέον την ευκαιρία σε νέους γονείς για παράδειγμα ή άτομα με γεμάτο πρόγραμμα να είναι πιο συνεπής στις συνεδρίες τους και να μην ακυρώνονται τόσο συχνά όσο στην από κοντά συνάντηση.

Έχοντας πει αυτά πρέπει φυσικά να αναφερθεί και η αρνητική οπτική της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας

Δεν είναι και λίγες οι φορές που δυσλειτουργεί το ίντερνετ ή η ίδια η συσκευή και αυτό μπορεί να γίνει φοβερά εκνευριστικό, όταν συμβαίνει συχνά ή σε κάποια ευάλωτη στιγμή. Και ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η τηλεθεραπεία μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την από κοντά θεραπεία, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στις  online συνεδρίες εξαιτίας των περισσότερων αντιπερισπασμών στον προσωπικό τους χώρο ή που τις περιγράφουν πιο άβολες από τις face-to-face. Ωστόσο μετά από μερικές συνεδρίες μπορεί κανείς να ξεπεράσει τους αντιπερισπασμούς και οποιοδήποτε άγχος ή άβολο συναίσθημα που πιθανώς να δημιουργεί η συζήτηση μπροστά από μια οθόνη και να αφοσιωθεί στη θεραπευτική διαδικασία.

Καλό είναι πάντως όποιος έχει δεύτερες σκέψεις στο να δοκιμάσει να αλλάξει τις συνεδρίες του σε online να τους δώσει μια ευκαιρία.

featured photo: Τwenty20.com/DimaBerlin