O δεύτερος κύκλος της ιταλικής σειράς Η υπέροχη φίλη μου είναι ήδη στον αέρα της COSMOTE TV. To σενάριο και τη σκηνοθεσία της σειράς υπογράφει ο Saverio Costanzo και η ιστορία είναι βασισμένη στις hit νουβέλες της Elena Ferrante. Η συγγραφέας υπογράφει με ψευδώνυμο και το 2016 τo περιοδικό Τime τη συγκατέλεξε στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή. Για τη συνεργασία μεταξύ τους, ο σκηνοθέτης με την συγγραφέα επικοινώνησαν μόνο μέσω e-mail.

Το τελευταίο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς παρακολούθησαν επτά εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η σειρά My Brilliant Friend του Rai – Radio Televisione Italiana είναι μία από τις καλύτερες σειρές της ιταλικής τηλεόρασης. Και μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων. Η σειρά έκανε πρεμιέρα το 2018 και περιγράφει την ιστορία της φιλίας μεταξύ της Lila και της Elena. Τα κορίτσια είναι δύο φίλες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’50 σε μία φτωχή γειτονιά της Νάπολης. Μεγάλωσαν αντιμετωπίζοντας μαζί τις δυσκολίες της ζωής, διεκδικώντας τα όνειρα τους. Είναι μία ιστορία που στην πρώτη ανάγνωση αφορά τη γυναικεία φιλία, τον ανταγωνισμό και την αγάπη.

Η τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων σπάει πολλούς κανόνες κι αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει. Η τετραλογία της Elena Ferrante έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση, αρχικά στην Ιταλία και μετά παγκοσμίως ώστε να τραβήξουν την προσοχή του HBO. Αυτή είναι και η πρώτη παράδοση που σπάει αφού αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά για τα ιταλικά τηλεοπτικά δεδομένα. Ο αγώνας των γυναικών για τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία στον ιταλικό νότο της εποχής διαγράφεται με μαεστρία μέσα από το καλογραμμένο σενάριο. Κι το σπάσιμο των κανόνων συνεχίζεται. Οι ηθοποιοί της σειράς Elisa Del Genio / Margherita Mazzucco σαν παιδιά και Ludovica Nasti / Gaia Girace  σαν έφηβες, είναι πραγματικά καλοί. Αν και για τις δύο μικρές είναι η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση. Ένας ακόμα κανόνας που κάνει τη διαφορά είναι η αποφυγή των στερεότυπων που αφορούν τη μαφία και την εγκληματικότητα της εποχής στη Νάπολη.

Με μία πιο προσεκτική ματιά η σειρά τελικά αφορά πολλά περισσότερα πράγματα από την τρυφερή ιστορία δύο κοριτσιών

Αριστερή πολιτική, έμφυλη βία, υπέροχα παπούτσια. Στρατιωτική δύναμη της πατριαρχίας, γυναικεία δημιουργικότητα. Μία δυνατή φωνή για το ταξίδι-άλμα τη ζωής που μας χαρίζεται μέσω της εκπαίδευσης και για την πρόσβαση της εύπορης τάξης στην τέχνη και στα γράμματα.

Η προσαρμογή του μυθιστορήματος της Elena Ferrante από το HBO είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα – The Atlantic

Σε κάποιες από τις σκηνές του πρώτου κύκλου της σειράς “Η υπέροχη φίλη μου” τα κορίτσια διαβάζουν το βιβλίο “Little Women”, αλλά όχι μαζί. Το απαγγέλλουν, το απομνημονεύουν, το αποστηθίζουν. Φαντάζονται διαλόγους με μία από τις πρωταγωνίστριες, την Jo March, η οποία διέφυγε από τη φτώχεια γράφοντας. Μέχρι που το καταστρέφουν από την αγάπη τους: «Το διάβαζαν για μήνες, τόσες πολλές φορές που το βιβλίο καταστράφηκε και λερώθηκε με ιδρώτα, έχασε τη ράχη και το δέσιμό του, άνοιξε και τα φύλλα του έφευγαν» ακούγεται στην αφήγηση της σειράς.

Σε έναν παγκάκι στην επικίνδυνη στη Νάπολη, η Elena και η Lila αγκαλιασμένες, με τις στολές του σχολείου τους διαβάζουν μαζί. Με ενθουσιασμό, η Λίλα διαβάζει ένα απόσπασμα στο οποίο η Jo του βιβλίου διαβάζει δυνατά την πρώτη δημοσιευμένη της ιστορία χωρίς να αναφέρει στις αδελφές της ποιος την έγραψε. Όταν η Jo αποκαλύπτει τον εαυτό της ως συγγραφέα, τα δύο κορίτσια που διαβάζουν ταυτόχρονα τα λόγια φωνάζουν μαζί αυτό που γράφει το βιβλίο: “Vostra sorella! “(” Η αδελφή σου! “)

Είναι μια συναρπαστική στιγμή

Για όποιον έχει διαβάσει το βιβλίο η σκηνή είναι οικεία. Η τηλεοπτική όμως μεταφορά της με εικόνα και ήχο έχει μία άλλη δύναμη. Στο βιβλίο δεν περιγράφονται τα ρούχα, ούτε υπάρχει κάποιος διάλογος, ούτε οι άλλοι ήχοι της πόλης, μόνο η αφήγηση.

https://twitter.com/BrilliantFriend/status/1066225403818328064?s=20

Ο πρώτος κύκλος επικεντρώνεται στην Elena, η καλή και συνεπής μαθήτρια, παρακολουθεί τις επιδόσεις της Lila όχι μόνο ανταγωνιστικά αλλά και ως πρότυπο. Από τη πλευρά της η καλοσύνη της κι ο ήσυχος τρόπος που δέχεται τα πάντα ζωντανεύει μόνο όταν βρίσκεται δίπλα στη φλογερή, άγρια, κατά καιρούς κακόβουλη, αλλά με δημιουργική ιδιοφυΐα φίλη της. Στην εφηβεία τραβούν διαφορετικούς τρόπους: Η Έλενα συνεχίζει στο σχολείο, η Λίλα σταματάει. Ο δεύτερος κύκλος μοιάζει να έχει αφοσιωθεί στις επιλογές της Lila κι η ιστορία συνεχίζεται.

Παρά την ποιότητα της σειράς τα δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα περιγράφουν την τεράστια προκατάληψη που επικρατεί. H σειρά προβάλλεται από το κανάλι Rai 1. Στην Ιταλία υπάρχει μία κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν ‘πραγματικές’ τηλεοπτικές σειρές αλλά μόνο σαπουνόπερες. Οι Millenials και οι διανοούμενοι σνομπάρουν τη μυθοπλασία που παράγεται στη χώρα τους.  Όσο καλή κι αν είναι η παραγωγή για τους επιλεκτικούς παραμένει μία προβολή στο Rai 1 άρα και ‘επαρχιακή’. Όσο κι αν αναβοσβήνει το λογότυπο του HBO στους τίτλους, όσο κι αν η φωτογραφία είναι αντάξια μεγάλων παραγωγών, όσο κι αν οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, μία μερίδα Ιταλών την απορρίπτουν πριν καν τη δουν κι έτσι η σειρά βρίσκει αναγνώριση κυρίως εκτός των Ιταλικών συνόρων.

Άδικο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες αυτές τις 5 σειρές αν σου λείπει το Master of None