Η αθηναϊκή Μπιενάλε επιστρέφει ρωτώντας: "Τι σημαίνει εναντίωση σήμερα;"

Η αθηναϊκή Μπιενάλε επιστρέφει ρωτώντας: «Τι σημαίνει εναντίωση σήμερα;»

Από τις 26 Οκτωβρίου, η 6η Μπιενάλε της Αθήνας μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου επανακάμπτει. Με κεντρικό εκθεσιακό χώρο το εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου και τη συμμετοχή περισσότερων από 100 καλλιτεχνών.

Στις τελευταίες τρεις εκδόσεις της, η Μπιενάλε της Αθήνας εστίασε στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια, στην καρδιά της τραυματισμένης πόλης. Όμως, το φθινόπωρο του 2018 συμπληρώνεται μια δεκαετία κρίσης κατά την οποία η Αθήνα υπήρξε εκκολαπτήριο εξέγερσης, αντίθεσης, αντίδρασης, οπισθοδρόμησης. Με αυτό το σκεπτικό, η φετινή διοργάνωση μεταφέρει τη δυναμική της στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, στην οδό Σταδίου, με τα κενά κτήρια. Αστικά τοπόσημα μας παλιάς Αθήνας, άρρηκτα συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία της.

Το ANTI, υπό την επιμέλεια των Stefanie Hessler, Κωστή Σταφυλάκη και Poka-Yio, έρχεται με μια διάθεση εναντίωσης. Μια ANTI-συμπεριφορά, με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν να παρουσιάζουν σε τέσσερα «κενά» κτήρια στο κέντρο της πόλης ένα διακριτό, ιδιοσυγκρασιακό και ανήσυχο screenshot του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού momentum.

Σύμφωνα με τους τρεις επιμελητές της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, η έκθεση ANTI εστιάζει σε φαινόμενα κανονικοποίησης της αντίθεσης και της μη-συμμόρφωσης. Από την πολιτική μέχρι τη διαδικτυακή κουλτούρα, από τα βιντεοπαιχνίδια μέχρι το Netflix, από τον Žižek μέχρι την Rihanna. Οι «μηχανισμοί» που απαρτίζουν την έκθεση της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας ΑΝΤΙ δημιουργούν επιβλητικές πραγματικότητες, παραλλαγές χώρων της καθημερινής ζωής. Από το γυμναστήριο μέχρι το εμπορικό κέντρο, από τα φόρουμ στο διαδίκτυο μέχρι το darkroom, από το γραφείο μέχρι το πολιτικό μέτωπο. Αποκαλύπτουν τους κινδύνους της σημερινής νεο-συντηρητικής εξέγερσης. Και ρωτούν «Τι σημαίνει εναντίωση σήμερα;».

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου τριημέρου, οι καλλιτέχνες του ΑΝΤΙ θα ενεργοποιήσουν με περφόρμανς, συναυλίες, συζητήσεις, δράσεις κ.ά. τους «μηχανισμούς» της έκθεσης. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εναρκτήριο τριήμερο της Μπιενάλε

*Παρασκευή 26 Οκτωβρίου (14.00-22.00) *Σάββατο 27 Οκτωβρίου (12.00-22.00) *Κυριακή 28 Οκτωβρίου (12.00-22.00)


featured image: enikos.gr
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.