"Ιστορίες για την Ιστορία" από τη Μαρία Ευθυμίου

«Ιστορίες για την Ιστορία» από τη Μαρία Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκδίδει -σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά- ένα βιβλίο Ιστορίας για την Ιστορία καθεαυτή. Με τον τίτλο "Μόνο λίγα χιλιόμετρα", η Ευθυμίου παρουσιάζει ένα μακροσκελή διάλογο με θέμα τις σημαντικότερες όψεις της παγκόσμιας Ιστορίας. Πρόκειται για έναν οδηγό όχι μόνο όλων όσοι αγαπούν την ιστορία μα και των δασκάλων που ξέρουν πραγματικά να σε μυήσουν στην ανάγνωση βιβλίων. Τέτοιων που να σε εξελίσσουν ως άνθρωπο. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα κοινό βιβλίο Ιστορίας, όπου τα γεγονότα παρατίθενται σε μια γραμμική ακολουθία. Αντιθέτως, είναι ένας ζωντανός διάλογος δύο συνδιαλεγόμενων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός τέτοιου φιλόδοξου εγχειρήματος. Ένα είναι βέβαιο πάντως: Το βιβλίο αυτό πετυχαίνει τον στόχο του, μιας και προσφέρει την Ιστορία σε εκλαϊκευμένη μορφή και δεν θες να σταματήσεις να το διαβάζεις.

Το βιβλίο μας ξεναγεί στους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει ως σήμερα, εμπλουτισμένο με σχόλια, παρατηρήσεις και επισημάνσεις της συγγραφέως υπό την καθοδήγηση των ερωτήσεων του Μάκη Προβατά. Διανύουμε χιλιάδες χιλιόμετρα ιστορίας, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά. Από τη Γεωργική Επανάσταση και τις πρώτες μορφές κοινωνίας, ταξιδεύουμε στην Αρχαία Αθήνα, τη Ρώμη, το Βυζάντιο. Γνωρίζουμε τους πολιτισμούς των Αράβων, των Ινδών και των Κινέζων. Ας επισημανθεί ότι η Ιστορία εδώ αντιμετωπίζεται πολυπρισματικά και όπως της πρέπει, γι’ αυτό και στο εγχειρίδιο αυτό θα δούμε τις θεματικές να ποικίλλουν. Γίνεται λόγος για τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, για την οικονομία, το εμπόριο, τη διατροφή και πολλές άλλες μικρές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε καν! Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στον Μεσαίωνα, στις Σταυροφορίες, στην Αναγέννηση, στις μεγάλες ανακαλύψεις, στην Αμερική, στη Γαλλική Επανάσταση, στο 1821 και στην Απελευθέρωση, στα σοβιέτ και στον Αμερικανικό Εμφύλιο!

Κοντολογίς, αυτό που έχουν καταφέρει η Μαρία Ευθυμίου και ο Μάκης Προβατάς είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, διότι καταφέρνουν να συνδιαλέγονται για θέματα της παγκόσμιας Ιστορίας και ταυτόχρονα να εναποθέτουν τα ερωτήματα στο παρόν και το μέλλον της χώρα μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουν μια κριτική περιήγηση στο πώς η Ελλάδα εξελίσσεται. Κυρίως, όμως, στο ποια είναι η θέση της ανά χρονική περίοδο. Για όλους όσοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα της Μαρίας Ευθυμίου, και είμαστε πολλοί νομίζω μιας και παραδίδει αφιλοκερδώς μαθήματα σε όλη την Ελλάδα και τώρα στη διαδικτυακή πλατφόρμα mathesis από τις Εκδόσεις Κρήτης, θα λέγαμε ότι είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουν πως το βιβλίο αυτό είναι ένα ζωντανό μάθημά της. Είναι, άλλωστε, με τέτοιο τρόπο δομημένο που αισθάνεσαι να την ακούς να αφηγείται παθιασμένα για τις «ιστορίες της ιστορίας». Κι αυτό είναι κάτι που αγαπάει και σέβεται πολύ. Είναι η μεγαλύτερη πολιτική πράξη της.

Λίγα πράγματα για τη Μαρία Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη και από το 1981 διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει δωρεάν μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας σε χιλιάδες ακροατές. Έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιστορίας και περί τα 70 άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Το έτος 2013 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού".

Ο Μάκης Προβατάς

Ο Μάκης Πορβατάς σπούδασε προϊατρική στο WorcesterSt. College της Μασαχουσέτης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, τα τελευταία εννέα χρόνια στον ΒΗΜΑfmκαι τώρα στον AthensVoice radio. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, μεταξύ των οποίων από τους Eric Hobsbawm, NormanDavies, Stephenhawking, NoamChomsky κ.α. Επίσης, συνεργάζεται με το περιοδικό Ιστορία, όπου έχει δημοσιεύει κείμενα και συνεντεύξεις.


featured image: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.