Η νέα ταινία της Audrey Diwan είναι ο πολύ επιτυχημένος Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας που έχει αρχίσει πλέον το ταξίδι της σε όλη την Ευρώπη. Το Happening είναι μία ιστορία που έχει στο επίκεντρο της τις αμβλώσεις στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60. Ωστόσο, εκείνο το “τότε” που παρακολουθούμε στην ταινία, δεν απέχει πολύ από το “τώρα” που γνωρίζουν σήμερα πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το Happening ακολουθεί την ιστορία της Anne, μίας νεαρής φοιτήτριας από τη Γαλλία

Βρισκόμαστε συγκεκριμένα στο 1963, μία χρονιά που έμελλε να αλλάξει πολλά στην ιστορία της χώρας. Η Anne είναι μία νεαρή φοιτήτρια, η οποία αγαπά το πανεπιστήμιο και ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Μαζί με τις φίλες της προσπαθούν να διασκεδάσουν αλλά και να συζητήσουν όσα τους απασχολούν. Όλα κυλούν ήρεμα και η Anne παραμένει αφοσιωμένη στον στόχο της, μέχρι που μετά το καλοκαίρι ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος.

Όπως είναι φυσικό, ο κόσμος της καταρρέει, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως ο ερχομός ενός παιδιού θα καθυστερήσει ή και ακυρώσει τα σχέδια της για το μέλλον. Ωστόσο, η κύηση αυτή μοιάζει αναπόφευκτη, μιας και στη Γαλλία οι αμβλώσεις ακόμη απαγορεύονται και τιμωρούνται με φυλάκιση. Η Anne όμως είναι αποφασισμένη πως δεν θέλει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και κάνει ό,τι περνά από το χέρι για να το καταφέρει – ακόμη και να θέσει την σωματική της ακεραιότητα σε κίνδυνο.

Η ταινία βασίζεται στο memoir της Annie Ernaux

Σε ένα ημι-αυτοβιογραφικό βιβλίο, η  Annie Ernaux το 2000 είχε μιλήσει για τη δική της εμπειρία με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία. Φέτος, στην ταινία, η Anamaria Vartolomei μας μεταφέρει με το παγωμένο βλέμμα της και τις ποικίλες εκφάνσεις των συναισθημάτων της την αγωνία μίας νέας γυναίκας που πρέπει να περάσει από μία τέτοια κατάσταση. Η Anne αντιμετωπίζει τα ψέματα ή και τον χλευασμό των γιατρών, αλλά και τη δυσπιστία των φίλων της που δεν θέλουν να παίξουν την ελευθερία τους κορώνα γράμματα για την άμβλωσή της.

Το Happening έρχεται σε μία εποχή που η συζήτηση γύρω από τις αμβλώσεις είναι πιο έντονη από ποτέ, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Αποτελεί όμως μία μοναδική υπενθύμιση για το ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την απόλυτη ελευθερία για το σώμα της. Κάτι που θα έπρεπε μέχρι σήμερα να θεωρείται δεδομένο, αλλά παραμένει ζητούμενο.