Γνωστά για τους λευκούς τοίχους, τα κεραμίδια από κόκκινο πηλό και τη χρήση έντονων λεπτομερειών από ρουστίκ ξύλο, τα σπίτια σε στυλ hacienda είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, για δεκαετίες. Μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με την ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική, και γενικότερα την ισπανική αρχιτεκτονική. Η αρχιτεκτονική hacienda έχει μακρά ιστορία σε χώρες όπως η Ισπανία και το Μεξικό. Έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 1600 και τα μέσα του 1800.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την αρχιτεκτονική hacienda. Συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας της και των απαραίτητων αρχιτεκτονικών στοιχείων της.

Η ιστορία της αρχιτεκτονικής Hacienda

Η αρχιτεκτονική Hacienda προέρχεται από την Ισπανία και το Μεξικό, όπου θεωρείται παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ με παραδοσιακές επίσης τεχνικές κατασκευής. Μεταξύ του 1600 και τα μέσα του 1800, οι Ισπανοί άποικοι έχτισαν τα σπίτια τους με αυτό το στιλ σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και τη Φλόριντα.

Επειδή οι Ισπανοί άποικοι επέλεξαν περιοχές με κλίμα παρόμοιο με την Ισπανία και το Μεξικό, ήταν σε θέση να δημιουργήσουν το παραδοσιακό τους στυλ κατασκευής σπιτιού με τα ίδια υλικά όπως θα το έκαναν στη χώρα τους. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι τα τούβλα, φτιαγμένο από άχυρο και πηλό (τελειωμένα με λευκό στόκο), και κόκκινο πηλό για τα χαρακτηριστικά πλακάκια οροφής.

Η ισπανική αποικιακή περίοδος έληξε στα μέσα του 1800. Αλλά τα σπίτια σε στυλ hacienda παρέμειναν ένα δημοφιλές αρχιτεκτονικό στυλ μεταξύ των οικοδόμων και κατασκευαστών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1900, όταν τα σπίτια hacienda διαδόθηκαν περαιτέρω από το κίνημα Colonial Revival, πολλοί οικοδόμοι επέλεξαν να συνεχίσουν να χτίζουν τα σπίτια τους με παραδοσιακά υλικά, όπως πλίνθους και πηλό.

Hacienda: Όλα όσα θες να ξέρεις για την ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική
dylanchappell.com/estate in Montecito, California

Must-Have στοιχεία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενδέχεται να βρείτε μερικές γεωγραφικές διαφορές σε σπίτια σε στυλ hacienda, αλλά πολλά έχουν διατηρήσει τα αρχικά τους στοιχεία. Μερικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής hacienda περιλαμβάνουν:

Κεραμίδια από κόκκινο πηλό

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά ενός σπιτιού σε στυλ hacienda είναι η χαμηλή στέγη με χειροποίητα, κεραμίδια από κόκκινο πηλό. Επειδή οι στέγες από πηλό είναι ευαίσθητες σε διαρροές, ταιριάζουν καλύτερα στα ζεστά, ξηρά περιβάλλοντα.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HaciendaDreams (@haciendadreams)

Λευκοί Τοίχοι από Στόκο

Τα παραδοσιακά σπίτια hacienda είχαν πάντοτε παχιά, τείχη τούβλων με λευκό στόκο. Εκτός από το ότι το τούβλο είναι άμεσα διαθέσιμο οικοδομικό υλικό, οι παχιοί, λευκοί τοίχοι είναι ιδανικοί για ζεστά, ηλιόλουστα κλίματα. Κατά τη διάρκεια ηλιόλουστων ημερών, οι τοίχοι μπορούν να διατηρηθούν δροσεροί. Τη νύχτα, απελευθερώνουν σιγά-σιγά τη ζεστασιά που απορροφάται από τον ήλιο στο σπίτι.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HaciendaDreams (@haciendadreams)

Ρουστίκ ξύλινες πινελιές

Οι βαριές ξύλινες πόρτες και τα εκτεθειμένα ξύλινα δοκάρια χρησιμοποιούνται συνήθως σε σπίτια με στυλ hacienda. Επειδή οι τοίχοι από στόκο δεν είναι συχνά τελειωμένοι με ξύλινη επένδυση, τα εκτεθειμένα δοκάρια χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα τοίχου και οροφής. Επιπλέον, προσθέτουν ζεστασιά.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HaciendaDreams (@haciendadreams)

Μικρά παράθυρα 

Τα περισσότερα σπίτια hacienda έχουν πολύ λίγα και πολύ μικρά παράθυρα. Γιατί; Έχοντας μόνο μερικά μικρά παράθυρα επιτρέπει στο δροσερό αεράκι να εισέλθει στο σπίτι. Αλλά αποτρέπει την άμεση θέρμανση του χώρου από το ηλιακό φως. Παρόλο που τα παραδοσιακά σπίτια hacienda δεν είχαν γυάλινα τζάμια στα παράθυρά τους, είναι απίθανο να βρεις πολλά σύγχρονα haciendas χωρίς αυτά.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @sf_daily_photo

Αυλές

Είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική, η αυλή είναι βασικό στοιχείο για την αρχιτεκτονική hacienda. Τα παραδοσιακά σπίτια hacienda έχουν την αυλή στο κέντρο του σπιτιού. Έτσι οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να μαγειρεύουν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Αλλά οι σημερινές αυλές είναι συνήθως στο πλάι ή στο πίσω μέρος του σπιτιού.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HaciendaDreams (@haciendadreams)

Καμάρες

Αν και τα σπίτια σε στυλ hacienda έχουν συνήθως πολύ απλά εξωτερικά μέρη, με ελάχιστη ή καθόλου διακόσμηση, οι καμάρες προσθέτουν ένα κομψό αρχιτεκτονικό στοιχείο. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε υπαίθριους διαδρόμους ή αυλές.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DUDLEY ESTATES (@dudleyestates)

Πού θα βρεις σπίτια σε στυλ Hacienda

Επειδή οι τοίχοι και τα πλακάκια από πηλό ταιριάζουν καλύτερα σε ζεστά, ηλιόλουστα περιβάλλοντα, θα βρεις σπίτια σε στυλ hacienda σε ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα της Αμερικής. Eιδικά στην Αριζόνα και στο Νέο Μεξικό – καθώς και στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.

featured photo: gjgardner.com