Για αρχή ας κάνουμε έναν μικρό υπολογισμό. Κάθε μέρα περνάς περίπου το λιγότερο 6-8 μπροστά σε μία οθόνη δουλεύοντας, έπειτα κάνεις κάποιο online meeting για δουλειά ή με φίλους και μετά λιώνεις στο Netflix.

Ουσιαστικά, αν αφαιρέσεις τις ώρες που κοιμάσαι, σχεδόν όλες τις υπόλοιπες τις περνάς μπροστά σε μία οθόνη. Από αυτό επιβαρύνεται όλο σου το σώμα, αλλά κυρίως τα μάτια σου που δεν έχουν την ευκαιρία να “κινηθούν” όσο θα έπρεπε μέσα στη μέρα. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η yoga ματιών.

Η yoga ματιών θυμίζει πολύ τη yoga που κάνεις και για το υπόλοιπο σώμα σου

Όπως η yoga στοχεύει να γυμνάσει τους μύες του σώματος σου και να τους ενδυναμώσει, έτσι η yoga που θα κάνεις για τα μάτια σου έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο. Με βαθιές ανάσες και απλές κινήσεις των ματιών προς όλες τις κατευθύνσεις, στοχεύει τόσο προς την “εκγύμνασή” τους, αλλά και την ξεκούραση τους. Το μυστικό σε όλες τις ασκήσεις που θα δοκιμάσεις είναι να μην κουνάς το κεφάλι, αλλά μόνο τα μάτια σου. Και μην αγχωθείς αν στο τέλος των ασκήσεων αισθανθείς κάποια ζάλη. Είναι λογικό καθώς τα μάτια σου κινούνται για πρώτη φορά τόσο πολύ μετά από τόσο χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Γιατί θα δοκιμάσεις αυτού του είδους τη yoga;

Αρχικά, θα τη δοκιμάσεις ανεξαρτήτως της ποιότητας της όρασης σου. Είτε έχει τέλεια όραση και δε χρειάζεσαι γυαλιά, είτε έχεις μυωπία, είτε φοράς φακούς επαφής, τα μάτια σου καταπονούνται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μπροστά σε μία οθόνη. Επομένως, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να τους αφιερώσεις ένα 10λεπτο στο τέλος της ημέρας σου.

Θα έχεις καταλάβει μέχρι σήμερα αν η έκθεση σου στο μπλε φως των οθονών σου προκαλεί προβλήματα. Μπορεί να ξεκινά από τα ξηρά ματιά και να φτάνει μέχρι πονοκεφάλους και ημικρανίες. Με μία καθημερινή εξάσκηση των ματιών σου, ίσως να μην τα αποφύγεις όλα αυτά, αλλά σίγουρα θα εκπαιδεύσεις τα μάτια σου να αντέχουν περισσότερο.

Είναι συχνό φαινόμενο το ότι ξεχνάμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας όταν βρισκόμαστε για ώρα μπροστά σε μία οθόνη. Και ναι, είναι κάτι που κάνουμε τελείως ασυνείδητα. Αυτό σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψουν ακόμη περισσότερο την όραση μας. Η yoga ματιών είναι το wellness trend που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μας καλεί να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Aν θες να ξεκινήσεις κι εσύ για να δεις αν σου ταιριάζει, δοκίμασε τις οδηγίες που δίνει η Rashmi στο παρακάτω βίντεο:

featured image: @Leonevondizic via Twenty20