Το lockdown έχει φέρει νέες διαστάσεις στη μοναξιά. Πλέον, το aloneliness μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το loneliness.

Η μοναξιά και τα υψηλά ποσοστά της εν μέσω πανδημίας, έχουν απασχολήσει αρκετούς. Κι αυτό γιατί ενώ είχες συνηθίσει το πότο μετά τη δουλειά με τους συνεργάτες, τα οικογενειακά τραπέζια την Κυριακή, τη βόλτα σε ένα καφέ με τους φίλους σου, ξαφνικά είσαι σπίτι. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα φαινόμενο που φαίνεται πως αντιστοιχεί της μοναξιάς.

Το φαινόμενο του aloneliness έχει να κάνει με το χρόνο που θέλεις να έχεις μόνος σου, αλλά δεν μπορείς να τον έχεις.  Ίσως να μην περνάς κάποιου είδους μοναξιά αλλά να αισθάνεσαι πως θέλεις να μείνεις για ένα λεπτό λίγο μόνος σου.

Πιθανόν να δουλεύεις από το σπίτι, να  έχεις εσύ ή τα παιδιά σου τηλεκπαίδευση, να βρίσκεσαι σε αναστολή εργασίας. Όποια σενάρια κι αν συμβαίνουν στη ζωή σου αυτή τη στιγμή, περνάς πολύ χρόνο στο σπίτι. Είτε έχεις οικογένεια ή συγκάτοικο, υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθεις “εξαντλημένος” ψυχολογικά. Παρά το “στίγμα” που υπάρχει στο να περνά κανείς χρόνο μόνος του, είναι το ίδιο σημαντικό με το να επικοινωνείς με τους γύρω σου.

Κάποιοι χρειάζονται τον κόσμο για να “πάρουν ενέργεια” ενώ άλλοι, χρειάζονται λίγο χρόνο με τον εαυτό τους για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Ίσως είναι θέμα εξωστρεφείς και εσωστρέφειας. Όπως και να έχει, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι πως θες ένα break από την πολυκοσμία, όσο και αν αγαπάς αυτούς που μένουν μαζί σου.

Το διάλειμμα αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάτι σπουδαίο. Μπορεί να είναι απλά μισή ώρα στο μπαλκόνι σου με το αγαπημένο σου βιβλίο. Ή ένας περίπατος με το αγαπημένο podcast στα ακουστικά σου.

Μην ξεχνάς, πως και οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς και να νιώσεις μεγαλύτερη ευεξία. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε χειροτεχνία: ζωγραφική, κηπουρική ή DIY διακοσμητικά.  Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί και σε γεμίζει μεγαλύτερη γαλήνη.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα νιώσεις  ότι χρειάζεσαι λίγη ώρα μόνη σου, κάνε κάτι για αυτό. Θα δεις πως θα αλλάξει άμεσα η ψυχολογία σου αλλά και η αλληλεπίδραση σου με το περιβάλλον σου.