Γνωρίζεις κάποιον. Πόσο σύντομα θα έρθει η ερώτηση «Τι δουλειά κάνεις;». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ερώτηση αυτή είναι από τις πρώτες που γίνονται σε μια γνωριμία που ξεκινά. Κι αυτό γιατί στο σημερινό κόσμο έχουμε μάθει να ταυτίζουμε την ύπαρξή μας με την επαγγελματική μας υπόσταση.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είσαι η δουλειά σου, αλλά πολύ περισσότερα και βαθύτερα πράγματα κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς.

Ο τρόπος είναι απλός. Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι συνεχίζεις να υπάρχεις και μετά την ώρα που σχολάς, απασχολώντας τον εαυτό σου με δραστηριότητες που σε βοηθούν να αναπτυχθείς, να διασκεδάσεις και να νιώθεις καλά. Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες; Μα φυσικά ένα χόμπι που σε γεμίζει!

Εντάσσοντας τα χόμπι στη ζωή σου, θα έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά, θα μάθεις καινούρια πράγματα, θα χαλαρώσεις και θα διαπιστώσεις ότι παίρνεις πολλή χαρά από αυτή τη νέα δραστηριότητα.

Η σημασία των χόμπι

Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του στη δουλειά. Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στην εργασία, που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ταυτίζουμε την ύπαρξή μας με τη δουλειά που κάνουμε. Κι ενώ είναι ένα πραγματικά σημαντικό πεδίο της ζωής μας, δεν πρέπει να αποτελεί ολόκληρη την ταυτότητά μας. Το να περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο σε δραστηριότητες που μας βοηθούν να εξελισσόμαστε αποτελεί έναν ισχυρό τρόπο να θυμόμαστε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Γιατί η δουλειά δεν πρέπει να σε καθορίζει

Πόσες φορές ήρθε η ώρα να σχολάσεις και πήρες μαζί σου δουλειά για το σπίτι; Πόσες φόρες δούλεψες το Σαββατοκύριακο; Το να μεταφέρεις τις υποθέσεις του γραφείου έξω από αυτό καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της σκέψης σου και δεν σε αφήνει να πάρεις τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, να αποστασιοποιηθείς από το άγχος και τις υποχρεώσεις της δουλειάς και να ασχοληθείς με άλλες δραστηριότητες που έχουν σημασία για σένα.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταλήξεις να αφήσεις τη δουλειά να κυβερνά τη ζωή σου, έως ότου φτάσεις στο σημείο να νιώσεις ότι έχεις πραγματικά αποσυνδεθεί από τον εαυτό σου.

Κι όταν κάποιος θελήσει να σε γνωρίσει, έχεις τίποτα άλλο να του πεις για σένα πέρα από το τι δουλειά κάνεις;

Αν δυσκολεύεσαι να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, τότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις ένα χόμπι. Ουσιαστικά, αυτό που θα κάνει το χόμπι είναι ότι θα δεσμεύσει κάποιες ώρες από τη ζωή σου, «υποχρεώνοντάς» σε να συμμετέχεις σε κάτι διαφορετικό από τη δουλειά σου, κάτι που σου αρέσει και αγαπάς. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τον ελεύθερό σου χρόνο από τη δουλειά και εύκολο να πέσεις στην παγίδα να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτήν εάν δεν έχεις κάτι άλλο, αυστηρά προγραμματισμένο να κάνεις.

Πώς τα χόμπι επηρεάζουν την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου

Η αίσθηση που έχεις για τον εαυτό σου είναι ουσιαστικά ένα συνονθύλευμα των πλεονεκτημάτων, των μειονεκτημάτων, των ικανοτήτων, των ιδανικών και των απόψεών σου για τη ζωή, καθώς φυσικά και της εικόνας που έχεις για τον εαυτό σου. Για να αναπτύξεις αυτή την αντίληψη, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις νέα πράγματα, να ανακαλύψεις καινούριες δεξιότητες και φυσικά να γνωρίσεις ανθρώπους. Αυτά ακριβώς σου προσφέρουν τα χόμπι.

Πολλές εμπειρίες ζωής διαμορφώνουν αυτό που είσαι, αλλά η διαφορά με τα χόμπι είναι ότι πρόκειται για εμπειρίες που διάλεξες.

Πώς να βρεις το κατάλληλο χόμπι για σένα

Μην φοβάσαι να δοκιμάσεις διαφορετικές ασχολίες, μέχρι να βρεις αυτή που πραγματικά σου ταιριάζει. Αναζήτησε πληροφορίες στο διαδίκτυο και προσπάθησε να ενταχθείς σε μια ομάδα ή έναν σύλλογο. Το χόμπι που θα διαλέξεις μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που γίνεται και στο σπίτι. Ωστόσο, θα αποκομίσεις περισσότερα οφέλη εάν διαλέξεις μια ασχολία σε έναν άλλο χώρο, που θα περιλαμβάνει και έναν κοινωνικό περίγυρο.

Το πιο όμορφο με τα χόμπι είναι ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα, ούτε να ανταποκριθείς σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο. Ό,τι κι αν διαλέξεις, το μόνο κριτήριο είναι ότι θα πρέπει να σε βοηθά να αισθάνεσαι ολοκλήρωση και τελικά να σου αρέσει περισσότερο ο νέος, εξελιγμένος εαυτός σου.