Είμαι κι εγώ μέλος του club των single γονιών. Για όποιο λόγο κι αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, είτε είναι επιλογή είτε είναι  οι συγκυρίες, το να μεγαλώνεις παιδιά μόνη/μόνος και να σηκώνεις το βάρος όλων των ρόλων σε ένα σπίτι δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Υπάρχουν πολλές φορές που πρέπει να βάλεις τη μαγική μπέρτα και να κάνεις τη σούπερ ηρωίδα. Σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά.

Καλείσαι καθημερινά να είσαι σωστή και συνεπής επαγγελματίας, να βγάζεις αρκετά χρήματα για τις ανάγκες όλων, αλλά και για τις διακοπές που θα σας μείνουν αξέχαστες, να φροντίζεις να υπάρχει πάντα φαγητό στο τραπέζι. Nα είσαι εκεί για ό,τι χρειαστεί και αυτό να είναι κάτι περισσότερο από μια φράση, να είσαι παράδειγμα για τα μοναδικά πλάσματα που μεγαλώνεις και θέλεις να διαμορφώσεις στο αύριο και μέσα σε όλα να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου κάθε μέρα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που καλούμαστε να μείνουμε σπίτι και να προσαρμοστούμε σε μία νέα καθημερινότητα που περιλαμβάνει τα παιδιά 24 ώρες, η πρόκληση είναι μεγάλη. Ειδικά αν έχεις παιδιά έως 3 ετών που είναι άμεσα εξαρτώμενα από σένα, την ίδια στιγμή που εσύ προσπαθείς να ολοκληρώσεις ένα Zoom meeting. Όταν πρέπει να παίξεις και να έχεις ενέργεια, ενώ είσαι στο όριο να καταρρεύσεις μη γνωρίζοντας πώς θα ανταπεξέλθεις οικονομικά από τον επόμενο μήνα.

 
View this post on Instagram
 

💗And the world came together as the people stayed apart…💗

A post shared by Kyla (@wanderlustkyla) on

Δεν πειράζει αν δεν τα κάνεις όλα τέλεια

Δεν πειράζει αν σου ξεφύγει και κάτι. Δεν πειράζει αν ξέχασες να στείλεις στην ώρα του το email στη δασκάλα. Δεν πειράζει αν δεν πρόλαβες να σιδερώσεις τα μπλουζάκια. Το σημαντικότερο είναι να δώσεις την προσοχή σου στον εαυτό σου και στα παιδιά σου. Γιατί τώρα μας δίνεται μία μοναδική δυνατότητα. Και αυτή είναι να συνδεθούμε πραγματικά και ουσιαστικά μαζί τους.

Κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις άσχημα για την ταμπέλα “single μαμά”, αλλά τότε είναι που πρέπει να μάθεις στον εαυτό σου να νιώθει περηφάνια. Γιατί εσύ μπορείς να σηκώνεις το τίμημα των επιλογών σου και να επιβιώνεις κάνοντας την πιο δύσκολη δουλειά από όλες, μόνη σου.

Όταν έχεις λοιπόν την ευκαιρία να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, αν υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά είναι στον μπαμπά τους, όσο χαμένη κι αν νιώθεις, εκμεταλλεύσου τη στο μέγιστο. Είναι η ευκαιρία σου για να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο και την αγάπη που του αξίζει και κάνε οτιδήποτε δεν μπορείς να κάνεις όταν είσαι μαζί τους. Δες τρεις ταινίες στη σειρά, βυθίσου στη μπανιέρα για ώρες απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου μουσική μαζί με ένα ποτήρι κρασί (ίσως και 2). Κοιμήσου όσο θέλεις και όποτε θέλεις ή φάε έναν κουβά παγωτό χωρίς τύψεις.

Μείνε ήρεμη και μην απογοητεύεσαι! Όλα θα γίνουν

Κάθε φορά που αναρωτιέσαι για τη μη αποδεκτή συμπεριφορά της κόρης σου ή του γιου σου και βασανίζεσαι για το τι σχέση έχει αυτό με την απόφασή σου να είσαι μόνη σου, παρατήρησε τη συμπεριφορά των συμμαθητών τους. Θα καταλάβεις αμέσως ότι κάπως έτσι είναι όλα τα παιδιά στην αντίστοιχη ηλικία.

Θυμήσου ότι κανένας δεν γνωρίζει τα παιδιά σου καλύτερα από σένα. Αναλογίσου επίσης πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να απολαμβάνεις αυτό το χρόνο μαζί τους. Να δημιουργείτε μαζί εικόνες και εμπειρίες που θα σας συντροφεύουν για πάντα, ιδίως για εκείνα. (Σκέψου πώς ανακαλείς εσύ τις δικές σου παιδικές μνήμες). Η μικρή μου κόρη ήδη μου το είπε: “Έχει και την τύχη του ο κορωναϊός!’”. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να στρώνουμε το τραπέζι κάθε μεσημέρι, να τρώμε και να γελάμε παρέα. Έχει δίκιο.

Ήθελα λοιπόν να σου πω, πως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό σου

Γιατί καταφέρνεις να κρατήσεις τις ισορροπίες με όλους τους εμπλεκόμενους και γιατί το ταξίδι του γονεϊκού ρόλου μπορεί να είναι διαφορετικό από ό,τι φαντάστηκες. Η σχέση, όμως, που χτίζεις με τα παιδιά σου είναι μοναδική. Και αυτό συμβαίνει γιατί εσύ ξεπερνάς τον εαυτό σου κάθε μέρα.

Τα καταφέρνεις υπέροχα! Να το θυμάσαι.

>> Η Κατερίνα Γιαννακάκη είναι personal Stylist και θα τη βρεις εδώ <<