Το TikTok μπήκε στη ζωή μας πριν από μερικά χρόνια, γνωρίζοντας ταχύτατη άνοδο. Έκτοτε, όλο και κάτι νέο εμφανίζεται στην πλατφόρμα, γίνεται trend και, αμέσως μετά, αντικείμενο συζήτησης. Έτσι είναι και το girlfriend/ boyfriend effect που ξεχώρισε τον τελευταίο καιρό, τόσο για τη θετική, όσο και για την αρνητική επίδραση που άσκησε.

Τι είναι το girlfriend/ boyfriend effect;

Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας καρουζέλ εικόνων, οι χρήστες δείχνουν στους ακόλουθούς τους πώς ήταν ο σύντροφός τους πριν από την έναρξη της σχέσης. Εν ολίγοις, με χιουμοριστική διάθεση, καθένας επιδεικνύει τη θετική επίδραση που άσκησε στο ταίρι του, ώστε να είναι σήμερα ένας βελτιωμένος άνθρωπος, τόσο αισθητικά, όσο και ως προς το χαρακτήρα του. Πρώτο «γεννήθηκε» το girlfriend effect, με τα κορίτσια να αποδεικνύουν, μέσα από μια σειρά εικόνων, ότι αποτέλεσαν μια σημαντική θετική επίδραση στα αγόρια τους ώστε να αλλάξουν λουκ, αλλά και συμπεριφορά.

Ακολούθησε το boyfriend effect, σαν μια μορφή άμυνας και «αντεπίθεσης», πάντα στα πλαίσια του χιούμορ, όπου τα αγόρια έβγαζαν αυθόρμητες φωτογραφίες τα κορίτσια τους, σε στιγμές που θα λέγαμε ότι δεν είναι και οι καλύτερές τους και τις αντιπαραβάλλουν με «στημένες» φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει τα κορίτσια, με σωστό λουκ, φωτισμό και πόζα. Στόχος του boyfriend effect είναι να δείξει το ανάποδο: Ότι στα κορίτσια παρατηρείται μια «αισθητική υποβάθμιση» συγκριτικά με την περίοδο πριν τη σχέση.

Το προβληματικό σημείο του trend

Πολλές φορές, υπό την ταμπέλα του χιούμορ, διαδίδονται με υφέρποντα τρόπο ιδέες προβληματικές. Έτσι κι εδώ, αν κοιτάξουμε πέρα από τη χιουμοριστική διάθεση, θα εντοπίσουμε ορισμένα προβληματικά σημεία, όπως για παράδειγμα το ότι οι σύντροφοι και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως τρόπαια, ως άψυχα κατορθώματα, που οφείλουν τη βελτίωσή τους αποκλειστικά στον άλλο και καθόλου σε παράγοντες όπως η εσωτερική εξέλιξη, η ωριμότητα που έρχεται με την ηλικία και άλλα. Επιπλέον, μέσα από το κατά τα άλλα χιουμοριστικό trend αναπαράγονται στερεότυπα, που θα προτιμούσαμε να μην βρίσκουν άλλο έδαφος εξέλιξης: Οι άντρες είναι άβουλα πλάσματα, με παντελή έλλειψη αισθητικής, που, μόλις βρουν μια γυναίκα, «μπαίνουν στον ίσιο δρόμο», αποκτώντας γούστο, αισθητική, αλλά και τρόπους. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι πλάσματα φτιαγμένα στην εντέλεια, μέχρι να βρουν το «θύμα» άντρα, να δεσμευτούν μαζί του και ύστερα να πάψουν επιτέλους να φροντίζουν τον εαυτό τους και να μετατραπούν σε κάτι δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους.

Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι μέσα από αυτό το trend γεννήθηκε και κάτι σημαντικά καλό: Άντρες και γυναίκες επέτρεψαν να δημοσιευθούν φωτογραφίες που απέχουν από την τελειότητα που όλοι προσπαθούμε διαρκώς να παρουσιάζουμε. Εικόνες αυθόρμητες, τέλεια ατελείς, πραγματικές, από την κανονική ζωή, που βάζουν ένα λιθαράκι στην απενοχοποίηση της όχι και τόσο αψεγάδιαστης πραγματικότητας. Κι αυτό είναι κάτι που, στην εποχή της τελειότητας των social media, έχουμε πολλή ανάγκη να καταφέρουμε.