Κι όμως, μέσα στην πανδημία πέτυχες κάποια  πράγματα που αξίζει να γιορτάσεις. Ακόμη και αν πιστεύεις πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για επιτυχίες.

Είναι απίστευτο το πόσα πολλά μπορούν να συμβούν σε μία χρόνια. Παρόλα αυτά, ίσως σου έχουν συμβεί κάποιες πράγματα που υπό άλλες συνθήκες, θα γιόρταζες. Μπορεί μέσα σε αυτή την πανδημία, να απόκτησες παιδί, να πήρες προαγωγή, να να βρήκες δουλειά, να τα ξανά βρήκες με παλιούς σου φίλους. Μπορεί να τελείωσες τη σχολή σου, να χώρισες από μία τοξική σχέση, να βρήκες το άλλο σου μισό. ό,τι και αν είναι αυτό που θεωρείς εσύ επιτυχία για εσένα, αξίζει να το γιορτάσεις. Ακόμη και μέσω covid-19. Ειδικά τώρα.

Μπορεί να “γιορτάζεις” τις επιτυχίες σου, γράφοντας στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης σου. Και σίγουρα αυτό σε βοηθάει. Αλλά όταν μοιράζεσαι τη χαρά, εκείνη έχει ένα μαγικό τρόπο να γίνεται μεγαλύτερη. Σύμφωνα με έρευνα, αποκτάς θετικά συναισθήματα για την υπόλοιπη ημέρα και εκπαιδεύεις το νου σου να βρίσκει κάτι θετικό, ακόμη και αν το τοπίο μοιάζει θολό. Δοκίμασε το. Θα δεις πως όσο πιο πολύ επικοινωνείς τα συναισθήματα και τα νέα σου, τόσο πιο “υγιής” θα νιώθεις.

Κάνε ένα zoom call με τις φίλες σου, στείλε ένα μήνυμα σε κάποιον που πραγματικά θέλεις να μάθει τι κατάφερες, επικοινώνησε με την οικογένεια σου.

Η ευγνωμοσύνη και η αποδοχή των επιτυχιών σου σε “θεραπεύει”.

Δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να νιώθεις περήφανη για κάτι καλό που συνέβη στη ζωή σου. Όσο κι αν λέμε πως οφείλουμε να απενοχοποιήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, το ίδιο ισχύει και για τα θετικά. Είναι ΟΚ  να νιώθεις μπερδεμένη και λυπημένη. Όπως είναι ΟΚ να νιώθεις χαρούμενη που πέτυχες το στόχο σου. Τέλος, δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις για κάτι καλό που έγινε σε αυτή την περίοδο. Ίσα ίσα, όλοι περιμένουν να ακούσουν κάτι θετικό αυτές τις μέρες. Γίνε εσύ αυτή που θα το πει. Δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύεις μέσα σου συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Κυρίως θετικά.

Παρόλα αυτά, οφείλεις να είσαι ευαίσθητη ως προς κάποιον που ενδεχομένως περνά αυτή την περίοδο μία δύσκολη κατάσταση. Δεν χρειάζεται επίσης, να ανακοινώσεις αμέσως τα νέα της προαγωγής σου σε κάποιον φίλο σου που έχασε μόλις τη δουλειά του. Να είσαι ναι χαρούμενη γι’ αυτά που πετυχαίνεις αλλά να είσαι διακριτική αν κάποιος δεν είναι ίσως ακόμη έτοιμος να το διαχειριστεί.

featured photo: @Korneevamaha