Θα ξέρεις ανθρώπους που είναι κυνικοί ή σκεπτικιστές. Θα γνωρίζεις ανθρώπους πιο ρεαλιστές ή ρομαντικοί. Οι περισσότεροι, ίσως θεωρούν τις to-do lists και την αποτύπωση των σκέψεων τους σε χαρτί χάσιμο χρόνου. Κι όμως, έρευνες δείχνουν πως η καταγραφή γεγονότων –έστω και λίστας σούπερ μάρκετ- μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία σου και να σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Κι αυτό γιατί, η γραφή είναι ένας τρόπος έκφρασης. Απελευθερώνεις τη σκέψη σου και είναι σαν να αφήνεις το φορτίο των σκέψεων σου στο χαρτί. Ακόμη κι αν έγραψες μόλις 10 φέτες τυρί για τοστ.

Αυτή την περίοδο, πέρασες -ή περνάς- αρκετά στάδια προτού φτάσεις στην αποδοχή της καραντίνας. Υπάρχει η άρνηση, η οργή, η θλίψη και τέλος, η αποδοχή της πραγματικότητας. Όπως συμβαίνει με κάθε «δύσκολο» και out-of-comfort-zone γεγονός. Οι πολλές ώρες στο σπίτι μπορεί να μη σου επιτρέπουν να κάνεις όλα όσα θα ήθελες ή έκανες πριν από αυτήν. Η ανάγκη για να γράφεις αυτή τη στιγμή, είναι ακόμη πιο επιτακτική λοιπόν.

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Μην ανησυχείς. Δεν χρειάζεται να είσαι συγγραφέας, ούτε καν να αγαπάς το γράψιμο. Χρειάζεται απλώς να θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου να δει τα πράγματα διαφορετικά. Δες το σαν ένα νέο χόμπι που ξεκινάς εν μέσω καραντίνας. Σε αυτό το τετράδιο ευγνωμοσύνης, μπορείς να γράφεις κάθε μέρα τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Στο τέλος κάθε εβδομάδας θα έχεις συγκεντρώσει πολλά μικρά θαύματα σε λίγες μόλις σελίδες.

Δεν είναι ανάγκη να είσαι η ιδανική εκδοχή του εαυτού σου για να νιώσεις χαρά. Ούτε να προσποιείσαι ότι ζεις μία διαφορετική ζωή. Ούτε να γυρίσεις όλο τον κόσμο για να νιώσεις γεμάτη. Ούτε να ζεις το ιδανικό love story, ούτε να είσαι αψεγάδιαστη εξωτερικά. Δεν είσαι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεσαι στα τελευταία trends για να νιώσεις ευτυχής. Ούτε να έχεις φτάσει στο peak της καριέρας σου. Έχεις χρόνο γι’ αυτά. Δεν σε πιέζει κανείς να ζεις μία παραμυθένια ζωή –όσο και αν πιστεύεις το αντίθετο. Αρκεί να ζεις τη δική σου ζωή, αυτή που τρέχει τώρα.

Ο ήλιος, οι πασχαλιές που μυρίζουν από το παράθυρο, η μετακίνηση 6, η βίντεο-κλήση με μακρινούς συγγενείς, η χωρίς λόγο καλή σου διάθεση στις έντεκα το βράδυ,η δουλειά από το σπίτι, είναι μερικοί μόνο λόγοι για να ευχαριστείς για τη ζωή που έχεις ήδη. Η γυμναστική στο σπίτι, τα καθαρά σεντόνια, ο πρώτος καφές το πρωί, μία νέα συνταγή, ένα νέο χόμπι, μία έξτρα βοήθεια σε κάποιον που το χρειάζεται, λίγο διάβασμα, το αγαπημένο σου τραγούδι στη δια πασών, είναι λίγα ακόμη.

Ξεκίνα με τρία πράγματα κάθε ημέρα

Στοιχηματίζω πως μέσα σε λίγες εβδομάδες θα προσθέτεις συνεχώς πράγματα και δεν θα αφήνεις τίποτα εκτός. Μπορεί να σου φανεί ανούσιο αλλά με τον καιρό, θα το χρειάζεσαι. Ο καθένας ξέρει τι τον κάνει χαρούμενο. Πολλές φορές όμως, δεν αφήνει τον εαυτό του να το συνειδητοποιήσει. Αυτή η καραντίνα, αυτό το «διάλειμμα» από όσα σε κρατούν απασχολημένο εκεί έξω, μπορεί να σε βοηθήσει να θυμηθείς όλα όσα θεωρούσες πολύ δεδομένα για να είσαι ευγνώμων. Εκείνες τις φορές που δεν εκτίμησες αρκετά την επαφή με την οικογένεια σου, ένα φαγητό με την παρέα σου, μία αληθινή χειραψία, ένα ντροπαλό χαμόγελο σε εκείνον που σου μίλησε στο μετρό, την κίνηση στους δρόμους, την ουρά έξω από το αγαπημένο σου μουσείο ή μια αγκαλιά.

Ξεκίνα από σήμερα. Η καραντίνα θα τελειώσει αλλά εσύ θα έχεις μάθει να εκτιμάς όσα είχες και όσα θα έχεις από εδώ και πέρα, ακριβώς γιατί θα τα έχεις μπροστά σου «ζωντανά» στο χαρτί.

Δες ακόμα: Σημάδια ότι έχεις περισσότερο stress από ό,τι νομίζεις

featured image: Unsplash