Όταν η πρώτη σεζόν  εμφανίστηκε στο Netflix τον Φεβρουάριο του 2021, δεν άργησε να γίνει viral η σειρά. Από τους παραλληλισμούς της με τα Gilmore Girls μέχρι την ωμή και ρεαλιστική απεικόνιση της εφηβικής ζωής, η σειρά έγινε αμέσως επιτυχία στους θεατές.

Μετά από -παραπάνω- έναν χρόνο αναμονής, η δεύτερη σεζόν του Ginny & Georgia έφτασε στο Netflix – και σίγουρα αφήνει το στίγμα της αφού μέσα σε μερικές μέρες από την πρώτη μέρα προβολής έχει ήδη πυροδοτήσει μια σειρά από συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι θεατές επευφημούν τον τρόπο που χειρίζεται τα μηνύματα που αφορούν τη ψυχική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη σεζόν επικεντρώνεται, σε πολλά από τα επεισόδια του κύκλου, στον αυτοτραυματισμό της Ginny (Antonia Gentry) – στοιχείο με το οποίο οι θεατές ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά στην πρώτη σεζόν.

«Τελείωσα τη s2 του #ginnyandgeorgia και πρέπει να πω ότι εκτός από όλα τα άλλα θέματα που κάλυψε, ο τρόπος που άγγιξαν την ψυχική υγεία με έχει πραγματικά εντυπωσιάσει», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. «Δεν περίμενα αυτού του είδους την αληθινή αφήγηση για την κατάθλιψη, τον αυτοτραυματισμό και το άγχος από τη σειρά.»

«Ειλικρινά ο τρόπος με τον οποίο η σειρά Ginny & Georgia αγγίζει τον αυτοτραυματισμό με κάνει τόσο χαρούμενη. Κάνουν τόσο καλή δουλειά για να φέρουν στην επιφάνεια το πόσο συνηθισμένο και πόσο σοβαρό είναι», πρόσθεσε ένας άλλος.

Ενώ υπάρχουν πολλές πτυχές της ιστορίας της Ginny που άγγιξαν τους θεατές – συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που λαμβάνει από τον μπαμπά της Zion (Nathan Mitchell) και τις τεχνικές που της δίνει η θεραπεύτριά της για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί τις στιγμές που νιώθει την ανάγκη να αυτοτραυματιστεί – υπήρχε μια συγκεκριμένη σκηνή που φαινόταν να έχει απήχηση στο κοινό.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη & (@gngbts)

Η σκηνή που η μαμά της, Georgia (Brianne Howey), ανακαλύπτει για πρώτη φορά τα σημάδια της Ginny και τη ρωτάει γι’ αυτό.

Ενώ βλέπουμε την Ginny να κατεβάζει το κάτω μέρος της πιτζάμας της για να δείξει στην Georgia τα σημάδια στους μηρούς της, δεν βλέπουμε στην πραγματικότητα τα ίδια τα σημάδια αυτοτραυματισμού – και αυτή η επιλογή, καθώς και ο τρόπος που η Georgia μιλάει στην Ginny, έχει κάνει αίσθηση στο διαδίκτυο.

Σε συνέντευξή της στο Variety , η showrunner της σειράς, Debra J. Fisher, εξήγησε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που πάρθηκε πολύ συνειδητά από τους συγγραφείς της σειράς.

«Νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση να κινηθούμε έτσι. Ξέρουμε ήδη ότι η Ginny εξακολουθεί να αυτοτραυματίζεται, δεν χρειάστηκε να το δούμε».

Αν και η απεικόνιση του αυτοτραυματισμού στην οθόνη δεν θα είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν οι συγγραφείς της σειράς  Ginny & Georgia να το κάνουν, έχει πραγματικά εντυπωσιάσει.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη & (@gngbts)

Τα τελευταία επεισόδια απεικονίζουν επίσης το θέμα της κατάθλιψης: ο 16χρονος Marcus (Felix Mallard) αποκλείει τους φίλους και την οικογένειά του λόγω κατάθλιψης – αλλά τελικά καλωσορίζει τη βοήθεια και παίρνει φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της 1ης σεζόν, ο Marcus είχε αναφέρει την κατάθλιψή του όταν μιλούσε για τον θάνατο του καλύτερου φίλου του.

«Για τη 2η σεζόν, με τους δυο τους να είναι μαζί, πάντα συζητούσαμε πού βρισκόταν ο Marcus – όσον αφορά το άγχος και την κατάθλιψή του – ότι αυτός θα ήταν ο λόγος που αυτός και η Ginny θα χώριζαν. Στην τηλεόραση δεν βλέπουμε συχνά άγχος, κατάθλιψη και θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν ένα 16χρονο αγόρι, και θέλαμε πραγματικά να το τονίσουμε αυτό», λέει η Fisher. «Ο Felix Mallard ήταν τόσο πρόθυμος να βουτήξει βαθιά σε αυτό. Νομίζω ότι απλώς έδωσε μια όμορφη, λεπτή ερμηνεία αγγίζοντας ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».

Η σειρά αναδεικνύει και άλλους μαθητές που διαχειρίζονται δυσκολίες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Ένα παράδειγμα είναι η Abby (Katie Douglas), η οποία δένει με ταινία τα πόδια της για να τα κάνει να φαίνονται πιο αδύνατα – μια ιστορία που η Fisher ελπίζει να αναπτυχθεί περισσότερο εάν η σειρά πάει σε τρίτη σεζόν.

«Είχαμε πολλά άτομα στη δημιουργική μας ομάδα με αυτή την εμπειρία» λέει η  Fisher. «Στην 1η σεζόν, είχαμε αρκετούς ανθρώπους που πάλεψαν με διατροφικές διαταραχές. Όλοι δίνουν μια μάχη που δεν μπορείς να δεις, ακόμα και οι καλύτεροί σου φίλοι, κι αυτό θέλουμε να το περάσουμε στον κοινό.»

Στην ίδια συνέντευξη, η Fisher εξήγησε περισσότερα για το πώς η εκπομπή ήθελε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα όπως ο αυτοτραυματισμός, η κατάθλιψη και η σωματική δυσμορφία – με βαθύ και μελετημένο τρόπο.

«Θέλαμε να προσεγγίσουμε την ψυχική υγεία, τον αυτοτραυματισμό και την κατάθλιψη με έναν πραγματικά ρεαλιστικό, γειωμένο τρόπο που ελπίζουμε να έχει απήχηση στο κοινό.»

Η σειρά μπορεί να έχει τις κωμικές αλλά και τις γεμάτες δράμα στιγμές της, αλλά μπορεί επίσης να είναι απίστευτα δυνατή στα μηνύματα που μπορεί να μεταφέρει σε ένα τόσο ενεργό κοινό όπως είναι αυτό του Netflix.

Εάν εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις αυτοτραυματίζεται, η αναζήτηση βοήθειας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Αν είσαι παιδί, έφηβος, ή ενήλικος που σκέφτεσαι να βλάψεις τον εαυτό σου, ή αυτοτραυματίζεσαι μπορείς να καλέσεις το 1018, την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με αστική χρέωση ή να στείλεις e-mail στο [email protected].