Όμως, για τους περισσότερους ίσως η διαδικασία απώλειας βάρους φαντάζει ευκολότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό όντως έχει μία εξήγηση!

Σίγουρα, είναι η εποχή της χαλάρωσης, συνυφασμένη με διακοπές, ηλιοθεραπεία και ατελείωτα cocktails στην παραλία. Και παρ’ όλη τη χαλάρωση και τις διάφορες απολαύσεις σε φαγητό ή αλκοόλ, πάλι είναι ευκολότερο να χάσεις τα περιττά κιλά που πάντα ήθελες!

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Έχεις καλύτερη διάθεση και η συναισθηματική πείνα γίνεται παρελθόν! Ο χειμώνας είναι αδιαμφισβήτητα πιο «σκοτεινός και θλιβερός» και ενίοτε και μοναχικός. Είναι τελείως διαφορετικό να γυρνάς, μετά από μία δύσκολη και κρύα μέρα, στο σπίτι και να καταναλώνεις (πολλές φορές) μεγάλες ποσότητες φαγητού, και τελείως διαφορετικό να βγαίνεις έξω με παρέα μετά τη δουλειά, έστω και για ένα ποτό.

Οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί ναι μεν να αυξάνονται το καλοκαίρι, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ, πόσο πολύ σου φτιάχνει τη διάθεση αυτό, και τελικά δεν «ξεσπάς συναισθηματικά» στο φαγητό σου;! Η καλύτερη διάθεση γενικά, έχει βρεθεί ότι βοηθά και στην διατήρηση καλύτερων διατροφικών συμπεριφορών.

· Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την όρεξη σου!

Ναι, το παγωτό είναι το απόλυτο must του καλοκαιριού – αλλά γενικά, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι λιγότερο επιρρεπής σε μεγάλες ποσότητες φαγητού, τους θερμότερους μήνες. Γιατί;! Η ζέστη μπορεί να μειώσει την όρεξή σου.

Σύμφωνα με έρευνες, η όρεξη μειώνεται με τη ζέστη κυρίως επειδή το σώμα προσπαθεί να παραμείνει δροσερό. Η θερμότητα κάνει τις σωματικές λειτουργίες να λειτουργούν πιο σκληρά. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή της όρεξης. Φαίνεται επίσης από έρευνες, ότι χωνεύουμε το φαγητό μας πιο αργά σε ζεστές θερμοκρασίες, κάτι που μας αφήνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο.

· Φυσικά, πίνεις περισσότερο νερό!

Το να πίνεις νερό, ειδικά πριν από τα γεύματα, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς χορτάτη/ος πολύ πιο γρήγορα και χωρίς να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού. Και το καλοκαίρι, όλοι έχουμε την τάση να πίνουμε περισσότερο νερό σε σύγκριση με τον χειμώνα.

Με αποτέλεσμα, να μην νιώθουμε ούτε αφυδατωμένοι αλλά ούτε και πεινασμένοι. Ακριβώς επειδή το νερό είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους, και το καλοκαίρι είναι ευκολότερη η κατανάλωση του, το καλοκαίρι ευνοεί την απώλεια βάρους!

· Το κολύμπι και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες βοηθούν!

Δεν μιλάμε για απαγορευτικές ώρες όπως είναι το μεσημέρι, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθείς το καλοκαίρι και μάλιστα όχι με την τυπική μορφή άσκησης π.χ. βάρη ή γυμναστήριο. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, οι ρακέτες, το beach volley, το ποδήλατο, το περπάτημα στη θάλασσα, ευνοούν την κίνηση και χωρίς να το καταλάβεις έχεις ήδη κάψει αρκετές θερμίδες.

· Έχεις στο διαιτολόγιο σου περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά!

Υπάρχουν τόσα πολλά νόστιμα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και αρέσουν ,σχεδόν σε όλους, πολύ περισσότερο συγκριτικά με τον χειμώνα. Το σημαντικό όμως είναι , πως όλα αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, σου δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, γιατί είναι πολύ πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Καταναλώνοντας περισσότερα από αυτά, μειώνεις κατά πολύ τις ποσότητες από junk food, chips, γλυκά, μπισκότα και πολλά ακόμα.

Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι για να χάσουμε βάρος, με τους απλούστερους όρους – πρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν το μόνο που θέλεις, είναι να καταναλώσεις comfort food βλέποντας netflix στον καναπέ. Σύμφωνα όμως με μελέτες, η μέση θερμιδική μας πρόσληψη μειώνεται περίπου 200 θερμίδες την ημέρα το καλοκαίρι σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα. Έτσι, πράγματι η απώλεια βάρους το καλοκαίρι είναι πολύ πιο εύκολη!