Όπως λέει ένα γνωστό ρητό, κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Έτσι και οι σχέσεις. Είναι διαδρομές μεταξύ ανθρώπων. Διαδρομές με άνθη, αλλά και αγκάθια. Ήλιο, αλλά και συννεφιές.

Μέρες καλές, που όλα κυλούν όμορφα και άλλες, δυσκολότερες, που χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί η σπίθα αναμμένη. Αυτή είναι, όμως, και η φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Και, τελικά, αν υπάρχει θέληση και προσπάθεια, η συννεφιά διαλύεται γρήγορα.

Τι κάνουν, όμως, οι άνθρωποι για να διατηρήσουν τον ρομαντισμό σε μια μακροχρόνια σχέση, που μοιάζει να μην έχει τίποτα νέο πια να μάθει; Πώς μπορούν τα ζευγάρια να φρεσκάρουν τον ερωτισμό μεταξύ τους;

Νέα μελέτη αποκάλυψε ότι, τελικά, όλοι χρησιμοποιούμε, λίγο – πολύ, τις ίδιες πρακτικές. Ειδικότερα, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychology, ερευνητές από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Μενέλαο Αποστόλου, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, προσπάθησαν να εξετάσουν τις πιο κοινές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη σχέση με τους συντρόφους τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες ανθρώπους για να ανακαλύψουν τις συνήθεις τακτικές ανανέωσης των σχέσεων. Παρ’ ότι συγκέντρωσαν συνολικά 81 «πράξεις που οι άνθρωποι ήταν πιθανό να πραγματοποιήσουν με αυτό τον σκοπό», περιόρισαν αυτές τις κοινές τεχνικές σε 14 κοινές «στρατηγικές βελτίωσης της σχέσης».

Ποιες είναι αυτές;

  • Η προσπάθεια κατανόησης των αναγκών του άλλου
  • Η συζήτηση των προβλημάτων
  • Το να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον προς το ταίρι τους
  • Η δημιουργία κοινών εμπειριών
  • Η ανάπτυξη εμπιστοσύνης
  • Η ρητή έκφραση της αγάπης
  • Το να δίνουν περισσότερο χώρο στο ταίρι τους
  • Η αποδοχή της κριτικής από το ταίρι
  • Η διατήρηση του αυτοελέγχου
  • Η αυτοφροντίδα
  • Η μείωση της γκρίνιας και της αποστασιοποίησης
  • Η προσπάθεια υποχωρήσεων και συμβιβασμών
  • Η αυτοβελτίωση
  • Οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση

Από αυτές τις τακτικές, «η προσπάθεια κατανόησης των αναγκών των άλλων, η συζήτηση των προβλημάτων και η επίδειξη μεγαλύτερου ενδιαφέροντος προς τον σύντροφο» αποδείχθηκαν οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες.

Ποιες τεχνικές αποδείχθηκαν οι πιο αποτελεσματικές;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η προσπάθεια κατανόησης των αναγκών των συντρόφων, η συζήτηση των προβλημάτων και η ρητή έκφραση των συναισθημάτων» έδειξαν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη σχέση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι οι «προσπάθειες αυτοβελτίωσης και βελτίωσης της εμφάνισης» ήταν τόσο οι λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενες, όσο και οι λιγότερο αποτελεσματικές στρατηγικές.

Σε ό,τι αφορά στις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ γυναικών και ανδρών, υπήρχαν μόνο μερικά αξιοσημείωτα ευρήματα: Οι άνδρες έδειξαν πιο πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις και συμβιβασμούς για να βελτιώσουν τη σχέση τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν αυτή τη στρατηγική. Οι γυναίκες θεώρησαν πιο χρήσιμες τακτικές να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον στους συντρόφους τους και να γκρινιάζουν λιγότερο.

Τι μας λένε όλα αυτά για τις σχέσεις;

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς τείνουμε να προσεγγίζουμε τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ενώ πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν αυθόρμητα φυσικά τις πιο αποτελεσματικές τακτικές, άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν τακτικές που δεν λειτουργούν ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, εάν επικεντρώνεσαι στη βελτίωση της εμφάνισής σου σε μια προσπάθεια να βελτιώσεις τη σχέση σου, μπορεί να καταλήξεις να διαπιστώσεις ότι αυτό δεν είχε τελικά και τόσο νόημα και ότι ίσως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα, όπως, για παράδειγμα, να εστιάσεις στις ανάγκες του άλλου ή να συζητήσετε ανοιχτά τα προβλήματά σας.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ανθρώπους που προσπαθούν να βελτιώσουν τη σχέση τους, όσο και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή οι προσωπικές σχέσεις φαίνεται να περνούν ισχυρή κρίση».