Όταν έρχεται το τέλος των σπουδών, έρχεται μαζί τους και το τέλος των συνηθειών που λίγο ή πολύ ήταν κοινές σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, μαθητικές και φοιτητικές. Ακολουθεί η φάση στην οποία πλέον, ως φουλ-τάιμ ενήλικας, ψάχνεις για δουλειά, ή στην καλύτερη δουλεύεις 9-5 ,σε απασχολούν λογαριασμοί, σχέσεις και γενικότερα η ζωή αλλάζει και μοιάζει διαφορετική. Συνειδητοποιείς, μαζί με  όλες τις άλλες αλλαγές, ότι πλέον δεν είναι εύκολο να κάνεις καινούριους φίλους, γιατί, πολύ απλά, η ζωή σου δεν είναι πλέον δομημένη όπως ήταν στα σχολικά σου χρόνια. Η απουσία της ασφάλειας του σχολείου και του Πανεπιστημίου, είναι αυτή που κάνει κάθε σου βήμα προς τη δημιουργία καινούριων φίλων, ασαφές και παράτολμο.

Όταν η ζωή μας έχει κατακλυστεί από δύσκολες καταστάσεις, η ανάγκη για φίλες είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Και γιατί φίλες συγκεκριμένα;

Σα γυναίκα, το να μοιράζομαι τις εμπειρίες της καθημερινής μου ζωής με άλλες γυναίκες, είναι ένας τρόπος αυτές οι εμπειρίες να έχουν την ίδια σημασία για εκείνες όσο και για εμένα, όπως και να υπάρχει περιθώριο ανάλυσης προκειμένου να νιώθω ότι υπάρχει κάποιος απέναντί μου που με νιώθει και μπορεί να με βοηθήσει. Μια γυναίκα θα μου πει: «Το ίδιο έχω σκεφτεί και εγώ» ή απλά ότι δεν είμαι τρελή που σκέφτομαι αυτά που σκέφτομαι, θα μου παρέχει ασφάλεια και θα με κάνει να αποδεχτώ όλα αυτά που με απασχολούν, ως προβλήματα όλων των γυναικών.

Οι γυναίκες φίλες μου, είναι εκεί για να μου τονώσουν την αυτοπεποίθηση, είναι εκεί και όταν τους πω : «Θέλω να βρω έναν άντρα φυσιολογικό!» θα μου απαντήσουν «Γιατί δεν σταματάς να το κυνηγάς; Γιατί δεν ασχολείσαι με τη δουλειά σου, τα χόμπι σου, τους στόχους σου; Πάψε να το κυνηγάς και θα έρθει». Είναι αυτές όμως που θα με ρωτήσουν τη σωστή στιγμή: «Πώς είσαι σήμερα; Δεν σε ακούω καλά..» Είναι οι ίδιες που θα με κάνουν να κλάψω από τα γέλια ακόμα και όταν είμαι στα χειρότερα μου, κάνοντας πλάκα ακόμη και με εμένα την ίδια. Άλλωστε οι φίλοι  γι’ αυτό είναι.  Είναι αυτές που θα μου κάνουν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσω, που θα μου διδάξουν πώς να καταλαβαίνω και να μοιράζομαι τα συναισθήματα, τα δικά μου και των άλλων. Θα μου διδάξουν τη σημασία της ειλικρίνειας και θα μου θυμίσουν τη αρετή της αποφασιστικότητας και της πίστης στη δική σου δύναμη.

Και ενώ τους περισσότερους στην ηλικία των 20+ απασχολούν θέματα σχέσεων, τα οποία πολλές φορές για αυτούς φαντάζουν ανυπέρβλητα, ο τομέας φιλία  για εμένα τότε χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ποτέ.

Γι’ αυτό μην αγχώνεσαι αν δεν έχεις βρει ακόμη το αγόρι των ονείρων σου και είσαι μόνη. Ίσως να πρέπει πρώτα να καταλάβεις πράγματα για τον εαυτό σου – ποια είσαι, τι θέλεις, πώς σκέφτεσαι το μέλλον σου – αλλά προσοχή φρόντισε, όσο πιο νωρίς μπορείς, να πλαισιώσεις τον εαυτό σου με καλές φίλες.

Και αν τις έχεις βρει μη χαθείτε. Δε λέω, η απόσταση δυσκολεύει οποιαδήποτε σχέση, αλλά αυτοκίνητα, αεροπλάνα και  τεχνολογία μας φέρνουν πιο κοντά από ποτέ.

Εγώ αυτό που θέλω να πω στις δικές μου φίλες είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ξέρουν αυτές!

Διάβασε επίσης: Οι φιλίες που θα έπρεπε να έχεις ήδη διαλύσει.