Αν το τρέξιμο (ή κάποιο άλλο έντονο είδος προπόνησης) συγκαταλέγεται στις αγαπημένες σου συνήθειες, πολλές φορές θα έχεις νιώσει τους μύες σου καταπονημένους. Κι αυτό, γιατί προκαλείται η συστολή τους. Ειδικά στο τρέξιμο, είναι τέτοια η τεχνική, που συγκεκριμένοι μυς δουλεύουν. Το κάτω μέρος του σώματος δέχεται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Και είναι λογικό, αφού τα πόδια κουβαλούν το βάρος σου. Από την άλλη, η μέση λειτουργώντας ως «αμορτισέρ» αποτελεί το κέντρο ελέγχου για όλες τις κινήσεις του πάνω μέρους και των ποδιών. Για να γλιτώσεις τις μυϊκές ανισορροπίες και τη  σταδιακή φθορά των αρθρώσεων -ή το μειωμένο εύρος κίνησης εξαιτίας της έλλειψης ελαστικότητας- βάλε στη ζωή σου τη yoga.

Πού σε βοηθάει η yoga:

1. Αποκτάς μεγαλύτερη ευελιξία

Κι αυτό, γιατί μπορεί να μετριάσει την υπερβολική συστολή (ιδιαίτερα αν είναι πιο έντονη στη μία πλευρά του σώματός σου). Όπως αναφέρθηκε, η συστολή των μυών επηρεάζει το βάδισμα ή το εύρος της κίνησης και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

2. Αναπνέεις καλύτερα

Στη yoga μαθαίνεις να αναπνέεις από το διάφραγμα. Έτσι, οξυγονώνεται το αίμα σου καλύτερα. Με κάθε εισπνοή, λοιπόν, παίρνεις το απαραίτητο boost, για να συνεχίσεις να τρέχεις.

3. Εκπαιδεύεις το μυαλό σου

Αποκτάς την ικανότητα να παραμένεις συγκεντρωμένη. Μαθαίνεις να αποφεύγεις την έντονη δυσφορία ή την ένταση, όταν μια πορεία γίνει απαιτητική.

4. Μαθαίνεις το σώμα σου

Κάνοντας μια yoga pose και από τις δύο πλευρές, ανακαλύπτεις ενδεχόμενες ανισορροπίες, που ίσως να μην είχες παρατηρήσει. Οι ανισορροπίες προκαλούν προβλήματα στη δύναμη ή την ευελιξία. Άρα γλιτώνεις πιθανούς τραυματισμούς.

5. Δυναμώνεις όλους σου τους μύες

Στο τρέξιμο η έμφαση δίνεται κυρίως στα πόδια. Στη yoga όμως χρειάζεσαι δύναμη και στο πάνω μέρος του σώματος. Επιπλέον, υπάρχουν poses που απαιτούν ισορροπία. Έτσι, ενισχύεται το ισχίο και οι μύες του κέντρου του κορμού. Κατά συνέπεια, προστατεύεις το κάτω μέρος του σώματος από την κακή ευθυγράμμιση και τον τραυματισμό.

Πώς θα εντάξεις τη yoga στο πρόγραμμά σου:

1. Ξεκίνα αργά

Εάν έρχεσαι πρώτη φορά σε επαφή με τη yoga, ξεκίνα με μερικές βασικές στάσεις (όπως το περιστέρι και το χαμηλό lunge). Συμπλήρωσε με διαλογισμό πέντε λεπτών. Θα σε βοηθήσει στη συγκέντρωσή σου-πολλά apps προσφέρουν οδηγίες, για να τα καταφέρεις.

2. Κάνε δοκιμαστικές προπονήσεις

Μπορείς να κάνεις μια δοκιμαστική προπόνηση. Είναι μια επιλογή που την προσφέρουν αρκετοί χώροι εκμάθησης yoga. Ενημέρωσε, για να μπεις σε τμήμα για αρχάριους. Ή δοκίμασε μία από τις πολλές online προπονήσεις. Εάν δεν σου ταιριάζει ένα στυλ ή δάσκαλος, συνέχισε να ψάχνεις μέχρι να βρεις αυτό που σου κάνει.

3. Χαλάρωσε

Η yoga δεν είναι ένας αγώνας, οπότε μην προσπαθήσεις να ανταγωνιστείς τους άλλους. Εστίασε σε αυτό που κάνεις και πρόσεχε τον εκπαιδευτή. Μην έχεις αμφιβολία ότι θα παρακολουθεί αν κάνεις τις στάσεις σωστά. Σε περίπτωση που σου φανεί κάτι δύσκολο, ζήτα τη συμβουλή του ή επίλεξε μια πιο εύκολη διάταση.

4. Απόφυγε να το παρακάνεις

Μπορείς να κάνεις yoga αποκατάστασης σχεδόν κάθε φορά που επιθυμείς. Ωστόσο, απόφυγε την power ή τις πιο πολύπλοκες εκδοχές την ημέρα πριν από μια επίπονη προπόνηση ή μεγάλη διαδρομή.

Δες ακόμα:

Τι ακριβώς χρειάζεται να κάνεις μετά από ένα μάθημα yoga;


featured image: Elite Daily