Πέρα από τα οφέλη, ψυχικά και σωματικά, που προσφέρει η yoga, είναι και ένας αρκετά ευχάριστος τύπος άσκησης. Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τύποι γιόγκα. Υπάρχουν τμήματα που επικεντρώνονται περισσότερο στην ευλυγισία και άλλα στην ενδυνάμωση.

Έτσι, κάθε τύπος yoga έχει και διαφορετικό δείκτη δυσκολίας και απαιτήσεων, έτσι ποτέ δεν ξέρεις αν χρειάζεσαι περισσότερη άσκηση μετά από ένα μάθημα. Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις ιδρώσει καν.

Πώς θα ξέρουμε αν ένα μάθημα yoga είναι επίπονο;

Σαν παιδί που μεγαλώνοντας έκανε 4 διαφορετικά σπορ, έμαθα ότι πρέπει να ιδρώσεις αρκετά. Έτσι ξεκίνησα την bikram yoga όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο, η οποία διαρκεί περίπου 90 λεπτά, έχει 26 στάσεις και γίνεται σε ένα αρκετά θερμό studio. Έπειτα όμως κατάλαβα πως το να ιδρώνεις δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο.

“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι άσκησης που είναι αρκετά πιο δύσκολοι,” αναφέρει μία δασκάλα γιόγκα. “Σε σωματικό επίπεδο, οι σύγχρονοι τρόποι είναι πιο απαιτητικοί, όσο αλλάζεις τη μία στάση μετά την άλλη.”

“Ωστόσο, έχει να κάνει με την προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αν κρατήσεις τα χέρια σου ψηλά για 5 λεπτά, ξέρεις ότι δεν είναι και κάτι το εύκολο. Όπως όμως και με κάθε τύπο άσκησης, ξέρεις ότι θα αυτό που θα δώσεις θα πάρεις.”

Με άλλα λόγια, είτε ένα μάθημα είναι σχετικά με την ενδυνάμωση είτε όχι, δεν εξαρτάται μόνο από το άτομο αλλά και από την προσπάθεια. Αν για παράδειγμα κάνεις vinyasa και οι σφυγμοί σου είναι υψηλοί ή τρέμεις και προσπαθείς να κρατήσεις την ισορροπία σου, ξέρεις ότι το σώμα σου δουλεύει αρκετά. Αλλά αν δεν προσπαθήσεις αρκετά, δεν έχει σημασία το αν θα ιδρώσεις.

Αλλά ναι, κάποιοι τύποι yoga είναι πιο δύσκολοι

Γενικά στα μαθήματα yoga κινείσαι συνέχεια. Προσπαθείς να κρατήσεις ισορροπία και κοπιάζεις περισσότερο. Η Restorative yoga, σύμφωνα με τους δασκάλους yoga, είναι λιγότερο επίπονη.

“Στη restorative yoga, υπάρχουν διάφορα βοηθήματα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος της yoga βοηθάει στην αποκατάσταση μέρους του νευρικού συστήματος και στην χαλάρωσή του.”

Τι πρέπει να φας μετά από ένα μάθημα yoga;

Με ασκήσεις όπως το τρέξιμο και η ενδυνάμωση, σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνεις πρωτεΐνη ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες τραυματισμού. Αλλά ισχύει το ίδιο και με τη yoga;

Ακόμα κι αν οι ασκήσεις είναι διαφορετικές, η yoga μπορεί να προκαλέσει πόνο και πιάσιμο των μυών μετέπειτα. Σύμφωνα όμως με την διαιτολόγο Lisa Hayim, το τι θα φάμε μετά την άσκηση έχει να κάνει με το άτομο και το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων.

“Αυτό που τρως μετά από το γυμναστήριο έχει να κάνει με τα αποθέματα ενέργειας που σου έχουν μείνει, οπότε είναι αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση,” αναφέρει η Hayim. “Το καλύτερο που θα μπορούσε να καταναλώσει κάποιος είναι η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και το λίπος. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι η ενυδάτωση του οργανισμού.”

Στο τέλος της μέρας, η εξάσκηση του καθενός είναι ξεχωριστή και το αν χρειάζεται ή όχι περισσότερη γυμναστική εξαρτάται από το άτομα. Αν θέλεις να πιέσεις όμως λίγο παραπάνω τον εαυτό σου, καλό θα ήταν να τρέφεσαι και σωστά. “Άκουσε” προσεκτικά το σώμα σου- αυτό ξέρει καλύτερα τι χρειάζεται.


Πηγή: mindbodygreen.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Clique Images / Stocksy