Είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι, οι περισσότεροι ακολουθούμε αυτό το έθιμο: Στην αρχή κάθε έτους, μετράμε τα λάθη και τα σωστά, όσα μας ευχαριστούν και όσα μας δυσαρεστούν, όσα επιθυμούμε και όσα προσπαθούμε να αλλάξουμε.

Και θέτουμε νέους στόχους, από την αλλαγή καριέρας ή σπιτιού, μέχρι τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή ένα νέο χόμπι. Στόχοι που αποτυπώνονται σε ένα ημερολόγιο, ένα κομμάτι χαρτί ή απλώς χαράσσονται στο νου.

Κι ενώ ξεκινάμε τη χρονιά με όρεξη για δράση και αλλαγές, στην πορεία του χρόνου συνήθως όλη αυτή η αποφασιστικότητα «ξεφουσκώνει». Η καθημερινότητα μας παρασέρνει στους ρυθμούς της και κάπου ξεχνάμε τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο… ή έστω τον εαυτό μας.

Γι’ αυτό, χρειάζεται κάτι που να μας θέτει και πάλι σε κίνηση, ένα ακόμη ορόσημο, όχι στην αρχή, αλλά κατά τη διάρκεια του έτους: Μια ενδιάμεση ανασκόπηση στόχων. Και ποια είναι η καταλληλότερη περίοδος γι’ αυτό; Μα φυσικά ο Σεπτέμβρης, που βρίσκεται στη δύση του καλοκαιριού, μας βρίσκει χαρούμενους και ανανεωμένους, έτοιμους να αναλάβουμε και πάλι δράση.

Γιατί η ενδιάμεση ανασκόπηση στόχων είναι σημαντική;

Η αρχή κάθε έτους απέχει αρκετά από την επόμενη, γι’ αυτό και μια ενδιάμεση ανασκόπηση είναι το κλειδί για να παρακολουθείς και να αξιολογείς την πορεία σου και να προσαρμόζεις τις κινήσεις σου, με βάση και τις ανάγκες που προκύπτουν στην πορεία του χρόνου.

Τι πρέπει να κάνεις

1. Επανεξέτασε τους στόχους σου, για να βεβαιωθείς ότι εξακολουθούν να έχουν αξία για σένα

Ρίξε μια ματιά σε εκείνο το χαρτί. Πόσους στόχους έχεις ήδη πετύχει; Πόσοι βρίσκονται σε εξέλιξη και σε ποιους δεν έχεις καταφέρει να σημειώσεις πρόοδο; Εξακολουθούν να έχουν όλοι σημασία για σένα ή μήπως πρέπει να αλλάξεις κάτι;

2. Αξιολόγησε με ειλικρίνεια την πρόοδό σου

Για κάθε στόχο, θα πρέπει να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

  • Τι λειτουργεί; Ποιες συνήθειες έχω δημιουργήσει για να προχωρήσω προς αυτούς τους στόχους;
  • Τι δε λειτουργεί; Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μου; Μπορώ να ελέγξω κάποιους από αυτούς;
  • Υπάρχουν σκέψεις που με κρατούν πίσω;

3. Σκέψου τι χρειάζεται να αλλάξεις ώστε να πετύχεις τους στόχους σου μέχρι το τέλος της χρονιάς

Αφού ξεκαθαρίσεις τι συμβαίνει στην πορεία σου, το επόμενο βήμα είναι να προετοιμαστείς σωστά για τη συνέχεια. Τι δεν πέτυχε μέχρι τώρα και γιατί; Η απάντηση σε αυτό θα σου δείξει σε ποιες αλλαγές πρέπει να εστιάσεις.

Η συνταγή της επιτυχίας

Το Camille Styles συγκέντρωσε ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας:

  • Πρόσθεσε τους στόχους σου στο ημερολόγιό σου και όρισε ειδικές υπενθυμίσεις, που θα σε βοηθούν να παραμένεις σε εγρήγορση.
  • Βάλε στο παιχνίδι έναν δικό σου άνθρωπο, που θα αναλάβει το καθήκον να «παρακολουθεί» ενεργά την πορεία σου και να σε κινητοποιεί κάθε φορά που κρίνει ότι ξεφεύγεις από τη διαδρομή σου
  • «Σπάσε» τους μεγάλους στόχους σε μικρότερα κομμάτια. Έτσι, η επίτευξή τους θα γίνει πιο εύκολη, θα έρθει πιο σύντομα και θα σου παρέχει την ικανοποίηση που έχεις ανάγκη για να συνεχίσεις.

Αφιέρωσε χρόνο και χώρο για προβληματισμό

Πέρνα λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, κάνοντας έναν απολογισμό. Αναλογίσου πού βρίσκεσαι, πού ήσουν και πού θέλεις να φτάσεις. Κατάγραψε τις σκέψεις σου, για διακρίνεις πιο καθαρά ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις.

Γιόρτασε τις νίκες σου και προσδιόρισε τι φταίει για τις ήττες σου

Επίτρεψε στον εαυτό σου να αντλήσει χαρά και ικανοποίηση από όσα έχεις ήδη καταφέρει. Σου αξίζει να γιορτάσεις τις νίκες σου, όσο μικρές ή μεγάλες κι αν είναι. Στη συνέχεια, εστίασε στις ήττες. Ποια εμπόδια διακρίνεις; Εντόπισε τι σε κρατάει πίσω και αντιμετώπισέ το.

Κράτα τα πράγματα απλά

Αν έχεις θέσει πάρα πολλούς στόχους, μπορεί να σε δυσκολέψει από το να εστιάσεις σε κάτι και να το πετύχεις. Επεξεργάσου τους στόχους σου, όπως κάνεις με τη ντουλάπα σου: Απάλλαξε τον εαυτό σου από τα άσκοπα πράγματα και κράτα μόνο ό,τι σε παθιάζει και σε ικανοποιεί. Ύστερα, θέσε προτεραιότητες: Ξεκίνα από τους πιο σημαντικούς στόχους κι άσε τους δευτερεύοντες για αργότερα.

Επιστράτευσε την υποστήριξη των αγαπημένων σου ανθρώπων

Ζήτα από εκείνο το άτομο που ανέλαβε να παρακολουθεί την προσπάθειά σου να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή κουβέντα. Πώς σε βλέπει; Τι θα έπρεπε να αλλάξεις κατά τη γνώμη του;

Αφιέρωσε ένα λεπτό και αναρωτήσου:

  • Τι σημαίνει για σένα ευτυχία και επιτυχία; Είσαι στο σωστό δρόμο για να τα εξασφαλίσεις;
  • Τι πρέπει να κάνεις για να πλησιάσεις πιο κοντά σε αυτό το όραμα;
  • Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσες να αλλάξεις, ώστε να νιώσεις μεγαλύτερη ευτυχία, ποιο θα ήταν αυτό;

Και τέλος: Ποιο είναι το πιο απλό βήμα που μπορείς να κάνεις για να προχωρήσεις σήμερα προς την κατεύθυνση των στόχων σου;

Και να θυμάσαι: Στο τέλος της ημέρας, ο καθορισμός στόχων και η προσπάθεια επίτευξής τους είναι ένα διαρκές ταξίδι και όχι απαραίτητα γραμμικό. Επαναξιολογώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ποιο σημείο του ταξιδιού βρίσκεσαι, θα δώσεις στον εαυτό σου τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να συνεχίσει να κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση, δημιουργώντας, σε βάθος χρόνου, μια ζωή γεμάτη χαρές και ικανοποίηση.