Δεν ξέρω για σένα πάντως εγώ είχα πάντα μια ανάγκη επιστροφής απο τις διακοπές. Όταν ήμουν μικρή και τα καλοκαίρια μας μετρούνταν σε μπάνια και παγωτά, τα νούμερα των οποίων ξεπερνούσαν τον διψήφιο αριθμό, ήθελα να ξεκινήσει το σχολείο, να δω τους φίλους μου, να αγοράσω τα καινούργια μου σχολικά.

Μεγαλώνοντας, η επιστροφή από τη χαλάρωση και το chill out ταυτίστηκε με επανασύνταξη της παρέας, με βόλτες στα εξαρχειώτικα στέκια μας και τις ταράτσες του κέντρου και προγραμματισμό της νέας σεζόν.

Ο Σεπτέμβρης είναι σημαδεμένος με την νοσταλγία του καλοκαιριού και την προσδοκία για τον επερχόμενο χειμώνα. Είναι ταυτισμένος με το καλύτερο “μικρό” καλοκαίρι της σεζόν. Αν ρωτήσεις τους γνώστες, θα σου πουν πως οι διακοπές του Σεπτεμβρίου δεν συγκρίνονται σε ποιότητα με καμιά άλλη στιγμή του χρόνου. Ίσως γιατί είναι εκείνος ο μήνας που οι μπαταρίες γεμίζουν πραγματικά, ο καιρός είναι στα φυσιολογικά του επίπεδα και ο κόσμος στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς είναι γνώστης του είδους.

Αλλά ακόμα κι αν γύρισες από τις διακοπές σου και προσπαθείς να επανενταχθείς στη ρουτίνα -όπως την ονομάζεις- της καθημερινότητάς σου, σου έχω και πάλι τον λόγο που θα πρέπει να αγαπάς αυτές τις ημέρες του μικρού καλοκαιριού. Η πόλη ακόμα διατηρεί αυτή τη γλυκιά ατμόσφαιρα του καλοκαιριού που δίνει τη σκυτάλη στο φθινόπωρο. Ο καιρός τα βράδια αρχίζει να σου θυμίζει πως θα χρειαστείς μια ζακέτα να ρίξεις επάνω σου στη βόλτα και τα θερινά σινεμά είναι ένας ιδανικός προορισμός για να ολοκληρώσεις μια μέρα δουλειάς και φόρτισης. Οι παρέες ενώνονται πάλι κι έχουν πολλά να πουν. Για τις διακοπές, για τα σχέδια του χρόνου. Κάποιοι ρηξικέλευθοι και για τις επόμενες διακοπές των Χριστουγέννων. Μπαίνεις πάλι στο πρόγραμμα, όμως ο Σεπτέμβρης δεν είναι ένας συνηθισμένος μήνας. Έχει μια δική του γοητεία, μια ταυτότητα για τα δειλινά και τα ηλιοβασιλέματά του. Ακόμα και στην πόλη, ναι. Ειδικά στην πόλη.

Το νόημα το έπιασες πιστεύω. Είτε σε βρίσκει αυτό το άρθρο στις διακοπές του “μικρού καλοκαιριού”, είτε σε βρίσκει στην επανένταξή σου από τις αυγουστιάτικες κραιπάλες, τώρα μπορείς να δεις τον Σεπτέμβρη με άλλο μάτι και η αναπροσαρμογή να μην ονομάζεται πια “ρουτίνα” αλλά “νέα ξεκινήματα”. Για σκέψου το…

ΥΓ. Α και τον έρωτα ε, μην τον ξεχνάμε. Τον Σεπτέμβρη ερωτεύσου όσα δέκα καλοκαίρια μαζί.