giati-ligoureuesai-to-sugkekrimeno-faghto-savoir ville

Υπάρχει η συνήθεια, υπάρχει η θέα ενός φαγητού και υπάρχει και μια ακαθόριστη ιδέα που μας μπαίνει στο μυαλό και δεν ξέρουμε γιατί εκείνη την ώρα θέλουμε να φάμε κάτι. Αν είμαστε σε πλάνο δίαιτας, τότε το πιθανότερο είναι να μην ξέρουμε καν τι θέλουμε, απλά να επιθυμούμε οτιδήποτε δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας. Εκτός δίαιτας, όμως, τα συναισθήματα και ο οργανισμός μας κάνουν πάρτυ ερήμην μας και μας ωθούν να αναζητούμε συγκεκριμένα τρόφιμα!

  • Γλυκά: οι συνήθεις ύποπτοι είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το ξύπνημα μετά από μεσημεριανό ύπνο, η θλίψη μας και η ανάγκη για επιβράβευση. Εδώ τίθεται βέβαια, και το θέμα της συνήθειας, γιατί αρκετά από αυτά που μας πυροδοτούν να θέλουμε γλυκό τα έχουμε μάθει από την οικογένειά μας. Τα γλυκά και ειδικά η σοκολάτα, είναι γνωστό πως βελτιώνουν τη διάθεση και αυτή η γνώση μας κάνει να τα επιθυμούμε πολύ σε στιγμές κρίσης.
  • Junk food: το γρήγορο και λιπαρό φαγητό είναι περισσότερο συνδεδεμένο με το στρες! Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις δουλειές τα delivery πάνε και έρχονται! Ο εγκέφαλος ζητάει λιπαρά και εμείς καθώς έχουμε ενδώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, το πιθανότερο είναι να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.
  • Τρόφιμα σκληρά που κάνουν κρίτσι-κρίτσι: δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω αλλά σίγουρα όλοι ξέρουμε για ποια τρόφιμα μιλάω: πατατάκια, κριτσινάκια, παξιμαδάκια, ξηροί καρποί κλπ. Είναι η ενήλικη πιπίλα μας, που θα διώξει τα νεύρα μας. Η μηχανική κίνηση της μάσησης μας κατευνάζει και στο μυαλό μας τουλάχιστον, δρα ηρεμιστικά. «Ό,τι δε λέμε, το τρώμε..»
  • Μαλακά και απλά τρόφιμα (comfort food): τα μακαρόνια, τα τοστ, το παγωτό, καταναλώνονται εύκολα, δε χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία και είναι εκεί για να καλύψουν συνήθως την απογοήτευση ή τη μοναξιά μας…
  • Αλάτι ή αλμυρά τρόφιμα/ σνακ: είναι πιθανό να μας έχει πέσει η πίεση ή να είμαστε πολύ κουρασμένοι
  • Υδατάνθρακες (οι περισσότερες από τις πάνω κατηγορίες): μπορεί η έλλειψη ύπνου και ενέργειας να μας οδηγεί κατευθείαν σε αρτοσκευάσματα με την ελπίδα ότι θα πάρουμε τα πάνω μας.

Όλα βέβαια είναι σχετικά και εξαρτώνται και από τα βιώματά μας. Δεν ισχύουν δηλαδή, όλα για όλους. Καμιά φορά ακόμη, δεν είναι απαραίτητα κακό να καταφεύγουμε στο φαγητό για να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση η οποία θα εκδηλωνόταν κάπως διαφορετικά. Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε γιατί θέλουμε τόσο επίμονα παγωτό, καλό είναι να κάνουμε τη σύνδεση ώστε να τρώμε συνειδητά και να δίνουμε στον εαυτό μας και άλλες επιλογές εκτός της τροφής.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis