Μπορεί πλέον να εκλείπουν τα αυτό καθ’ αυτώ παραδοσιακά καφεκοπτεία, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, σίγουρα όμως θα έχεις παρατηρήσει πως από εκεί που θα αγοράσεις τον καφέ σου, freddo cappuccino γλυκό με μαύρη ζάχαρη ή στέβια, φυτική κρέμα και κανέλα, πιθανότατα να μπορέσεις να αγοράσεις και ελληνικό καφέ, φρεσκοκομμένο από εκείνες τις παραδοσιακές μηχανές με τις μυλόπετρες, καθώς και λογής λογής ποικιλίες και χαρμάνια καφέ φίλτρου και espresso. Γιατί μπορεί με τα χρόνια να γνωρίσαμε τα νέα ήδη καφέ και τις διάφορες παραλλαγές του (βλ. Espresso lungo, macchiatto και δεν σημαζεύεται), αλλά εξακολουθούμε να αναζητούμε την ποικιλία και την ποιότητα, η οποία όσον αφορά στον καφέ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα καφεκοπτεία.

Είχα λοιπόν κι εγώ την τύχη να δουλέψω για έναν χρόνο σχεδόν σε αντίστοιχα καταστήματα και να γνωρίσω αυτό το ξεχωριστό ρόφημα που δίνει τόση απόλαυση σε όλο τον κόσμο.

Είναι 6 το πρωί και το ξυπνητήρι αρχίζει να χτυπάει και να τρίζει στο κομοδίνο μου με αυτήν την τόσο γλυκιά και ευχάριστη μελωδία (#not!).

Ετοιμάζομαι να φύγω από το ζεστό κρεβατάκι μου και να ανοίξω το κατάστημα για να κάνω την απαραίτητη προετοιμασία προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανές για την παρασκευή των ροφημάτων καφέ της ημέρας που μόλις ξεκίνησε: χόβολη για τον ελληνικό, υπεραυτόματη για τον φίλτρου και επαγγελματική με κλείστρα για τον εσπρέσσο και όλες τις παραλλαγές του. Και ενώ κοιμάμαι όρθια μέχρι να φτάσω έξω από την πόρτα του καταστήματος, μόλις ξεκλειδώνω και μπαίνω μέσα, η διάθεσή μου αλλάζει καθώς εισπνέω όλες τις μυρωδιές από τα έλαια των αρωματικών χαρμανιών και από τα καβουρδίσματα των κλασσικών ποικιλιών (από Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Μεξικό κλπ). Ανοίγω ραδιόφωνο και είμαι έτοιμη να υποδεχτώ τους πελάτες μου.

Ξέρω πως 8:01 θα έρθουν οι ‘πρωινοί’ και, έχοντας μάθει πλέον τις προτιμήσεις τους, ετοιμάζω τον καφέ τους με το που τους δω να εμφανίζονται από τη γωνία. Έτσι δεν χάνω χρόνο να περιποιηθώ τους καινούριους, τους αναποφάσιστους που δεν γνωρίζουν τι να πρωτοδιαλέξουν. Και η αγαπημένη μου στιγμή είναι όταν θα τους προτείνω εκείνο το χαρμάνι espresso που ταιριάζει πολύ να γίνει cappuccino, καθώς έχει έντονη γεύση η οποία δεν αλλοιώνεται από το γάλα. Και είναι η αγαπημένη μου γιατί τρελαίνομαι να φτιάχνω ζεστό αφρόγαλα, να το βλέπω να φουσκώνει και να αποκτά αυτήν τη βελούδινη υφή, η οποία θα σερβιριστεί στο ποτήρι λεία και απαλή και θα στολιστεί από κόκκους κακάο ή κανέλας.

”Τι να σας ετοιμάσουμε;”, ”έχετε ντεκαφεϊνέ;”, ”ζάχαρη θα θέλατε στον καφέ σας;”, ”κρέμα ή αφρόγαλα”, ”σοκολάτα – κανέλλα;”, ”μαζί με το muffin είναι 2,10€”, ”κρατήστε τα ρέστα σας”, ”ευχαριστούμε πολύ”, ”καλή δουλειά”, ”καλή συνέχεια”.. είναι μερικές από τις κουβένες που θα ανταλλάξω κατά τη διάρκεια της ημέρας με τους πελάτες, στους οποίους θα ετοιμάσω το ρόφημα καφέ της επιλογής τους.

”Καλημέρα”, ”πώς μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε;”, ”θα ήθελα 250 γραμμάρια ελληνικό ξανθό”, ”έχετε καφέ φίλτρου;”, ”τι θα μου προτείνατε για να σερβίρω μετά το γεύμα στους καλεσμένους μου;”, ”γι’ αυτήν την περίσταση θα μπορούσατε να προτιμήσετε ένα δυνατό χαρμάνι με έντονη γεύση για να σβήσει αυτήν του φαγητού”, ”δεν θα ήθελα όμως να μου αφήνει στην επίγευση έντονη γεύση καφέ, αλλά κάτι πιο ήπιο”(..επίγευση; ..ναι, ένας ψαγμένος, μερακλής πελάτης ο οποίος πιθανότατα να διέθεται στο σπίτι του μια ημιαυτόματη μηχανή παρασκευής καφέ ή από εκείνες με το κλείστρο, θα γνώριζε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καφέ και θα ήξερε πώς να το ζητήσει).

Σε αυτό το άρθρο θα προτιμήσω να μην αναφερθώ σε εκείνες τις κουβέντες με πελάτες κάτι παραπάνω από απαιτητικούς (μπορείς να φανταστείς ποιους εννοώ..!), και θα κρατήσω να θυμάμαι τα καλά λόγια πελατών με ευγένεια και κατανόηση προς τον υπάλληλο και τον κόπο του, με διάθεση να απολαύσουν τον καφέ τους, αλλά και τη στιγμή της συναλλαγής με το προσωπικό και που τέλος θα ανταποδώσουν την εξυπηρέτηση που τους προσφέρεις με ένα ζεστό χαμόγελο και με μια γλυκιά κουβέντα.. κι ας προτίμησαν τον καφέ τους σκέτο.