Μέσα απο ταινίες όπως ‘Τhe Intern’ ή ‘The Devil Wears Prada’, όλοι μας φοβόμαστε τη θέση της ‘βοηθού’. Φαίνεται τρομακτικός ο τίτλος ‘Βοηθός του..’ Δεν ξέρω γιατί, αλλά τη δουλειά της βοηθού την έχουν πάρει με πολύ κακό μάτι. Όλοι φαίνεται να έχουν μια ιστορία (τρόμου) να αφηγηθούν. Συνήθως, περιλαμβάνει ένα αφεντικό που έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού ή αγγαρείες όπως το να ψάχνουν ταμπόν, τα μεσάνυχτα.

Και όμως, ακόμη θεωρώ την εμπειρία μου ως βοηθός την πιο σημαντική δουλειά που είχα στα 20s μου. Και γνώρισα καλά αυτή τη δουλειά! Υπήρξα βοηθός ηθοποιού, συντάκτη και παραγωγού. Υπήρξα τρεις φορές η Β. και πήρα ανεκτίμητα μαθήματα και απο τις τρεις συνεργασίες.

Ορίστε μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι αν είσαι έτοιμη να αναλάβεις ΤΗ δουλειά.

  1. Θα μάθεις να καταλαβαίνεις τους άλλους – χωρίς να xρειάζεται να πουν κουβέντα.

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας μου ως βοηθός ενός ηθοποιού, συνειδητοποιησα οτι ήμουν γεμάτη απορίες και ερωτήσεις. Πήρα μια βαθιά ανάσα και ρώτησα τα πάντα. Μέσα σε δέκα λέπτα, είχα όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν.Σίγουρα, το καλύτερο είναι να γνωρίζεις χωρίς να ρωτάς- αλλά αυτό γίνεται με τον καιρό. Προτού ξεκινήσεις να καταλαβαίνεις τους άλλους χωρίς να πουν κουβέντα, πρέπει να μάθεις να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Δεν γίνεται να γνωρίζεις τα πάντα εξαρχής. Ανακάλυψε ποιά μορφή επικοινωνίας είναι η καλύτερη και για τους δυο σας. Βρείτε τί τους ενοχλεί, τί τους αρέσει και τί οχι.

  1. Το να είσαι ‘αόρατη’ είναι προς όφελος σου.

Η εργασία μου ως βοηθός συχνά περιλαμβάνει να βρίσκομαι για ώρες σε ενα σετ – χωρίς κανένας να αναγνωρίζει την παρουσία μου. Σε μια εποχή όπου όλοι μας θέλουμε να φαινόμαστε ως μοναδικές και ξεχωριστές οντότητες, κάτι τέτοιο αρχικά με ενοχλούσε. Ωστόσο, κατάλαβα το εξής: αν χρησιμοποιείς αυτό το χρόνο σωστά, και δίνεις προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες, θα αποκτήσεις ικανότητες και γνώσεις που οποιοσδήποτε άλλος σε μια άλλη θέση θα χρειαζόταν τον τετραπλάσιο χρόνο για να καταφέρει το ίδιο.

  1. Οι χαμαιλέοντες επιβιώνουν, το ίδιο και εσύ.

Η εργασία ως βοηθός βασίζεται στην ικανότητα να μπορείς να προσαρμόζεσαι. Αυτό, και πολύ έρευνα. Κάθε περίσταση απαιτεί διαφορετικά παπούτσια, ρούχα και συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο θα χτίσεις χαρακτήρα, θα μάθεις την τέχνη της προσαρμοστικότητας και θα εκπλαγείς με τις αντοχές που θα έχεις αναπτύξει στο τέλος.

Κλείνοντας, σε αφήνω με μια συμβουλή. Βρισκόμουν για συνέντευξη για δουλειά, απέναντι απο έναν παραγωγό. Μετά απο δέκα λεπτά, και ενώ υπήρχε μια μεγάλη ουρά απο υποψήφιους έξω απο την πόρτα, μου έδωσε τη δουλειά. Μέσα στη χαρά -αλλά και έκπληξη μου- δεν μπόρεσα να μην ρωτήσω γιατί με διάλεξε, καθώς δεν είχα εμπειρία ως βοηθός στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Μου απάντησε λέγοντας οτι, ‘θα πρέπει να περνάμε 8-15 ώρες της ημέρας μαζί. Έχεις τις γνώσεις, αν όχι την εμπειρία, αλλά στην τελική, πρέπει να περνάμε καλά μαζί, και είσαι ευχάριστο άτομο’.

Όπως φαίνεται, το να είσαι συμπαθής στους άλλους μετράει ακόμη. Για αυτό, βγές έξω, απέβαλλε το στίγμα ‘της βοηθού’ και κατέκτησε τη δουλειά που ονειρεύεσαι.

Μετάφραση σε συνεργασία με το Darlingmag: Δήμητρα Καρατζά

Images via Mikayla Lune