Για να μη σχολιάσουμε το γεγονός, πως όλες οι συνταγές πλέον στο TikTok, την εντάσσουν στα υλικά τους. Δικαίως λοιπόν να αναρωτιέσαι γιατί έχουν πάθει όλοι εμμονή με την πρωτεΐνη τον τελευταίο καιρό.

“Ήρθε η ώρα η πρωτεΐνη να αλλάξει όσα ξέρουμε”, λέει η Caroline Lalier, πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας ολιστικής διατροφής. “Νομίζω ότι έχει γίνει τόσο “καυτό” θέμα τον τελευταίο καιρό, επειδή οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, συνειδητοποιούν ότι δε νιώθουν καλά με μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες”, συνεχίζει. “Ιστορικά, υπήρχε ένα τέτοιο στίγμα ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μόνο για bodybuilders ή για άνδρες (όλοι έχουμε αυτή τη στερεοτυπική εικόνα ενός “gym bro” που καταναλώνει σκόνη πρωτεΐνης), αλλά αυτό δεν θα μπορούσε παρά να απέχει από την αλήθεια”.

Η πρωτεΐνη δεν είναι για τα “gym bros” και τους διαγωνιζόμενους bodybuilders

“Οι γυναίκες χρειάζονται επαρκή πρωτεΐνη καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής, εμμηνοπαυσιακής και μετεμμηνοπαυσιακής ζωής τους για τη συνολική υγεία και ευεξία”, εξηγεί η Caroline. “Γενικά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στη διατροφή τους και συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις βλαβερές επιπτώσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η εστίαση σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υγιεινά λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες είναι η συνταγή, για μια ισορροπημένη διατροφή”. Κάπως έτσι προέκυψε και αυτή η εμμονή με την πρωτεΐνη.

Ποια είναι τα οφέλη από την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών;

“Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης”, λέει η Caroline, αλλά ένα μεγάλο όφελος έχει να κάνει με το σάκχαρο του αίματος. “Η κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών βοηθά στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Η διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα, σας βοηθά να έχετε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εξισορροπεί τις ορμόνες σας (ειδικά με PCOS ή αντίσταση στην ινσουλίνη) και σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, εξηγεί.

“Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μπορεί επίσης να διευκολύνει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς!), την οικοδόμηση άπαχων μυών και την υποστήριξη της γονιμότητάς σας”. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να οξύνετε τη μνήμη σας και ακόμη και να κάνετε τα μαλλιά σας μακρύτερα και πιο δυνατά.

Πώς να υπολογίσεις πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι;

“Ως πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας ολιστικής διατροφής, συστήνω γενικά στους πελάτες μου να στοχεύουν σε 0,8 έως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, ανά σωματικό βάρος την ημέρα. Με βάση τις μελέτες που έχουμε και την εμπειρία των πελατών μου, αυτό είναι το ιδανικό”, λέει η Caroline. “Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 90 κιλά, στοχεύστε σε 70 έως 90 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αυτό μοιάζει πολύ όταν ξεκινάτε, οπότε για να το κάνετε λιγότερο συντριπτικό, συνιστώ να σπάσετε στοχεύοντας σε τουλάχιστον 30 έως 35 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα”. Δε χρειάζεται η πρωτεΐνη να σου γίνει εμμονή.

Τρόποι για τη λήψη περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή

Μην παραλείπετε το πρωινό: “Η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι τόσο ευεργετική, ειδικά για τις γυναίκες. Επικεντρωθείτε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και πολλά φυλλώδη λαχανικά”, λέει η Caroline.

Εξοικονομήστε χώρο στο πιάτο σας. “Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δώστε προτεραιότητα στο 1/4 τουλάχιστον του πιάτου σας με πρωτεΐνη για ένα ισορροπημένο γεύμα”, λέει.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Αυγά, τόφου, φιλέτο γαλοπούλας, φασόλια, φακές, λιναρόσπορος, σπόροι chia, φυστικοβούτυρο, κινόα, γιαούρτι, ψάρια και οστρακοειδή, τυρί cottage.