Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, εδώ και χρόνια όλοι ζούμε (ή τουλάχιστον προσπαθούμε) με τον χρυσό κανόνα των ‘πέντε την ημέρα’, που σημαίνει πέντε διαφορετικές μερίδες φρούτων και λαχανικών, μερικές από τις οποίες ίσως σε εκπλήξουν. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μία νέα διατροφική τάση: 30 φυτά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με διαιτολόγους, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία μας, βοηθούν να διατηρούν τον οργανισμό μας εφοδιασμένο με ζωτικά θρεπτικά συστατικά και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες σχετικά με την υγεία του εντέρου και το μικροβίωμά του, το οποίο επηρεάζειαπό τα επίπεδα ενέργειας έως την ψυχική υγεία, η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών φυτών φέρεται να συμβάλλει σε ένα πιο ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο κάποιες έρευνες το έχουν ακόμη συνδέσει με τη μακροβιότητα.

Ένας ακόμα κύριος διαχωρισμός μεταξύ των 30 φυτών έναντι των 5 την ημέρα;

Τα 30 ‘φυτά’ την εβδομάδα δεν περιορίζονται μόνο σε πορτοκάλια, μήλα και λάχανα, αλλά περιλαμβάνουν επίσης καρύδια, σπόρους, δημητριακά και ορισμένα βότανα και μπαχαρικά.

Αντικαθίσταται ο κανόνας των ‘5 την ημέρα’ από τα ’30 φυτά την εβδομάδα’;

Ενώ υπάρχει πολύς θόρυβος και ενθουσιασμός από ειδικούς που σε ενθαρρύνουν να διαφοροποιήσεις τη διατροφή σου, στοχεύοντας στα 30 φυτά την εβδομάδα, ο κανόνας των 5 την ημέρα δεν είναι λάθος, και είναι ακόμη ένα μεγάλο μήνυμα διατροφής που πρέπει να έχεις υπόψιν σου, όταν κάνεις τα εβδομαδιαία σου ψώνια.

Η κατανάλωση των ‘5 την ημέρα’ παραμένει η κύρια σύσταση για καλύτερη υγεία μακροπρόθεσμα και είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος οδηγός. Παρόλα αυτά, ενώ η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχει δείξει ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας φυτών μπορεί να επηρεάσει την ποικιλία των βακτηριδίων στο έντερο μας. Και ένα ευτυχισμένο έντερο σημαίνει ένα πιο ευτυχισμένο σώμα.

Ποια λαχανικά μπορούν να ενταχθούν στη λίστα; 

Λαχανικά, όπως: μελιτζάνα, μπρόκολο, καρότο, σπανάκι, λάχανο, κρεμμύδι, πιπεριά, ντομάτα (εντάξει, ναι, τεχνικά είναι φρούτο, αλλά…), \

Φρούτα, όπως: αβοκάντο,φρούτα του δάσους, μπανάνες, πορτοκάλια, σύκα, ακτινίδια

Κάποια όσπρια, όπως: φακές, κουκιά, pinto beans, σόγια ή edamame

Κάποια δημητριακά, όπως: quinoa, κριθάρι, καφές ρύζι

Κάποια καρποί και σπόροι, όπως: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια της Βραζιλίας, σπόροι τσία, σπόροι κολοκύθας, καρύδια, φιστίκια

Βότανα και μπαχαρικά (είτε είναι φρέσκα είτε στεγνά), όπως: δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός, φασκόμηλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, σαφράν, κουρκουμάς

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να καταναλώνεις 30 “φυτά” την εβδομάδα;

Δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη ότι η αύξηση του ποσοστού μη επεξεργασμένων, ολικών τροφών στη διατροφή σου, όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και όσπρια, είναι κάτι θετικό. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι διατροφές με βάση τα λαχανικά βοηθούν στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (BMI), της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ευρύτερων χρόνιων νοσημάτων, όπως η καρδιακή νόσος.”

Πόσο εύκολο είναι να καταναλώσεις 30 φυτά την εβδομάδα;

Ευτυχώς, είναι πιο εύκολο από ό,τι ίσως νομίζεις αρχικά, με τα ‘φυτά’ να κατατάσσονται όχι μόνο ως πράσινα, αλλά και ως δημητριακά, όσπρια, βότανα και μπαχαρικά. Μαζί με αυτό, μπορείς επίσης να καταναλώνεις διάφορες ποικιλίες του ίδιου λαχανικού.

Η ιδέα είναι να ανακατευτούν τα φυτικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε διάφορες ποσότητες, επιλέγοντας από ολικά δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, καρπούς, σπόρους και όσπρια για να παρέχουν στα βακτήρια στο έντερό διάφορα είδη φυτικών τροφίμων για πέψη.

Επιπλέον νέα: ο καφές, η μαύρη σοκολάτα και το ποπκόρν μπορούν επίσης να καταχωρηθούν στη λίστα (αν είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση).