Εάν κάποιος σε αποκαλούσε με το επίθετό σου, πιθανότατα θα ξυπνούσε αναμνήσεις από τα μαθητικά σου χρόνια.

Αν είσαι άντρας, ίσως έφερνες στο μυαλό σου τον στρατό. Γενικότερα, τείνουμε να συνδέουμε αυτή την πρακτική με επίσημες, τυπικές περιστάσεις, καθώς θεωρείται ότι προσδίδει κύρος και σεβασμό.

Σύμφωνα με την Tracy Clark-Flory, ειδικό στο σεξ, η χρήση των επιθέτων αποτελεί, επιπλέον, έναν ασφαλή τρόπο μεταξύ των ανδρών να εκφράσουν άνεση και οικειότητα σε πιο χαλαρές περιστάσεις, τηρώντας παράλληλα τα όρια που τους κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς. Η ίδια γράφει χαρακτηριστικά ότι με αυτό τον τρόπο δηλώνουν ότι «δείχνουμε μια οικειότητα, αλλά με έναν τρόπο που παραμένει σκληρός και αποστασιοποιημένος».

Η hot διάσταση μιας τυπικότητας

Θα μπορούσε μια τέτοια τακτική επισημότητας, αποστάσεων και τυπικότητας να έχει και μια πικάντικη διάσταση; Ναι, απαντούν οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η χρήση των επιθέτων μπορεί, στις κατάλληλες συνθήκες, να αποδειχθεί ιδιαίτερα σέξι.

Όπως εξηγούν, για να αποκαλέσεις κάποιον με το επίθετό του απαιτείται να υπάρχει μεταξύ σας μια ορισμένη -έστω και λίγη- οικειότητα. Αυτή μαρτυράται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι γνωρίζεις το επίθετό του. Αν το σκεφτείς, είναι πιθανό να αλληλεπιδράς στην καθημερινότητά σου με αρκετούς ανθρώπους για τους οποίους δε γνωρίζεις σχεδόν τίποτα.

Εδώ, λοιπόν, η γνωριμία έχει προχωρήσει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο και οι δυο σας συμμετέχετε σε κάτι κοινό: Μια επικοινωνία με ένα υπόβαθρο άνεσης και οικειότητας. «Υπάρχει κάτι ανεπαίσθητο σε αυτό, που μπορεί να είναι ενδιαφέρον», επισημαίνει η Clark-Flory, μιλώντας στο Bustle. «Ακούγεται ταυτόχρονα οικείο και τυπικό. Η δυναμική των δύο φύλων αναμετριέται εδώ», προσθέτει η ίδια.

«Το να αποκαλείς κάποιον με το επίθετό του «γυρνάει» τον ερωτικό διακόπτη στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί τη φαντασία», υποστηρίζει, από την πλευρά της η Lauren. «Είναι ένας τρόπος να εκφράσεις αγάπη, ερωτισμό ή απλώς οικειότητα, αλλά από απόσταση», συμπληρώνει η Clark-Flory, υποστηρίζοντας ότι ακριβώς αυτή η διπλή υπόσταση μπορεί να είναι ερεθιστική για ορισμένους.

Ένας ακόμη παράγοντας που προσδίδει πικάντικη διάσταση στη χρήση των επωνύμων είναι το γεγονός ότι έρχεται συνήθως σαν έκπληξη και αποτελεί κάτι διαφορετικό. Αν το σκεφτείς, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείς όρους όπως τα «αγάπη μου» ή «μωρό μου» όταν απευθύνεσαι στο ταίρι σου, όμως η χρήση του επιθέτου είναι πραγματικά κάτι απρόσμενο, που μπορεί να απογειώσει τον ερωτισμό μεταξύ σας. «Ειδικά όταν η σχέση έχει προχωρήσει και δεν βρίσκεστε πλέον στο στάδιο του διαρκούς φλερτ, νομίζω ότι αυτή η συνήθεια είναι πραγματικά φανταστική», υποστηρίζει η Lauren.

Άλλωστε, είναι πολλοί και εκείνοι που απολαμβάνουν να υιοθετούν το επώνυμου του συντρόφου τους μετά τον γάμο. Το αίσθημα του ανήκειν έχει μια ξεχωριστή τροφερότητα και οικειότητα και ορισμένοι άνθρωποι ενθουσιάζονται στην ιδέα του να συνδέονται με κάποιον άλλο και με αυτό τον τρόπο.

Οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει αυτή την τεχνική ορκίζονται στην αποτελεσματικότητα αυτού του διακριτικού φλερτ.