Με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όλοι ανεξαιρέτως, θέτουμε νέους στόχους και επιδιώκουμε καινούρια ξεκινήματα. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό.

Πολλές φορές όμως, αυτοί οι στόχοι δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Αν σε ρωτήσω πόσες φορές στην αρχή κάθε καινούριας χρονιάς είπες: “Θα ξεκινήσω δίαιτα και γυμναστική” είμαι σίγουρη για την απάντηση. Σχεδόν κάθε χρόνο. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάθε χρόνο υπόσχεσαι στον εαυτό σου τα ίδια πράγματα και κάθε χρονιά αυτό δεν αλλάζει;

Η απάντηση μπορεί να ποικίλει. Ίσως δεν είναι προτεραιότητά σου αυτή την στιγμή. Ίσως δεν νιώθεις ψυχολογικά έτοιμη και ξεκούραστη να ξεκινήσεις. Ίσως πάλι, δεν είναι και κάτι που πραγματικά επιθυμείς τώρα.

Κάθε χρόνο, κατακλύζουν το διαδίκτυο, κυρίως μετά τις γιορτές και την έναρξη της νέας χρονιάς, διάφορες δίαιτες express/detox, που υπόσχονται θαύματα και σε βάζουν στο παιχνίδι να της ακολουθήσεις.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν προσπαθήσεις να ακολουθήσεις μία τέτοια δίαιτα και να κάνεις γυμναστική, και πετύχει έστω και παροδικά, μετά από λίγο καιρό, οι επιδόσεις σου πέφτουν, η κούραση της ημέρας σε κυριεύει και τελικά εγκαταλείπεις την προσπάθειά σου.

Μην αναρωτιέσαι το γιατί. Η απάντηση είναι απλή. Ίσως δεν είσαι έτοιμη για αυτό τώρα. Και αυτό είναι οκ. Μην ακολουθήσεις τα λεγόμενα “New Year’s Resolutions” χωρίς να ρωτήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό τι πραγματικά έχει ανάγκη.

Θα σε συμβούλευα να ψάξεις και να βρεις τι πραγματικά επιθυμείς για αυτήν τη χρονιά. Μία δίαιτα που ξεκινάει εμμονικά, απλά και μόνο, για να “χαθούν τα κιλά των γιορτών” είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Μία τέτοια δίαιτα θα σου δημιουργήσει άγχος, πίεση, στέρηση, πείνα μα κυρίως δεν θα σε φτάσει στον στόχο σου.

Αν δεν είσαι ψυχολογικά έτοιμη να ακολουθήσεις ένα πλάνο διατροφής, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να μην το ακολουθήσεις και σου δίνω μερικούς λόγους:

  • Δεν θα πετύχει.
  • Θα σε κουράσει.
  • Θα απογοητευτείς με τον εαυτό σου.
  • Θα κατηγορήσεις τον εαυτό σου πως δεν προσπάθησε αρκετά.
  • Θα απομακρυνθείς από τους νέους στόχους που έθεσες.
  • Θα μπεις στον “φαύλο κύκλο της δίαιτας”, κάνοντας συνεχώς στερητικές δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, και πάλι από την αρχή.

Αν χρειάζεσαι μία αλλαγή, τότε αυτόν τον χρόνο ξεκίνα διαφορετικά. Προσπάθησε να δεις αν το να ακολουθήσεις μία δίαιτα και να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου, είναι αυτό που θέλεις εσύ. Δεν έχει νόημα να το ακολουθήσεις επειδή το διάβασες στη λίστα με τα “to do” της χρονιάς. Ούτε επειδή οι celebrities το ακολουθούν. Εσύ, δεν είσαι εκείνοι, και εκείνοι δεν είναι εσύ.

Αν είναι δικοί σου στόχοι, τότε δεν χρειάζεται να γίνει με πίεση και στέρηση. Αν όχι, δεν πειράζει. Κανείς δεν είπε ότι απαγορεύεται να ξεκινήσεις διατροφή στα μέσα της εβδομάδας και όχι από Δευτέρα.

Έτσι, αυτό που χρειάζεται να σου υπενθυμίσω στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι ένα πράγμα: Να αγαπάς και να ακούς τον εαυτό σου!

Η διατροφή, η άσκηση και η αυτοφροντίδα είναι τρόπος ζωής. Δεν αλλάζουν σε μία ημέρα, θέλουν συνεχή προσπάθεια και δουλειά, αλλά στο τέλος σε αποζημιώνουν. Αν για να χάσεις τα κιλά των γιορτών, στερηθείς την ψυχική σου ηρεμία, ίσως και να μην αξίζει τον κόπο τελικά.