Δεν χρειάζεται να σου αναφέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, ή καλύτερα ο σωστός ύπνος, για την υγεία σου. Γνωρίζεις πολύ καλά πως εάν κοιμάσαι ελάχιστες ώρες ή δεν έχεις μια καλή ρουτίνα ύπνου, νιώθεις κόπωση και εξάντληση -τόσο σωματική όσο και ψυχική-.

Τι γίνεται όμως όταν έχεις όλη την καλή διάθεση, και όλη την απαιτούμενη κούραση, για να κοιμηθείς αλλά τελικά δεν σε παίρνει ο ύπνος; Τι μπορεί να φταίει που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και τελικά πώς μπορείς να το λύσεις;

Άγχος: ο καλύτερος/χειρότερός μας φίλος

Είναι πολλές οι καταστάσεις που μπορούν να σου δημιουργήσουν στρες. Μια αλλαγή δουλειάς, ένας χωρισμός ή ακόμα και πιο απλές σκέψεις όπως το “τι θα μαγειρέψω πάλι αύριο”. Και αυτό το άγχος έρχεται πάντα πριν τον ύπνο, την ώρα ακριβώς που αποφασίζεις να κλείσεις τα μάτια σου. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις είναι να απενεργοποιείς τις σκέψεις σου.

Η μόνη συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε είναι λίγη ώρα πριν τον ύπνο σου να αποσυνδέεσαι από κάθε συσκευή, να κλείνεις την τηλεόραση και να σταματάς να διαβάζεις τα emails σου. Ιδανικά κάνε και έναν 10λεπτο διαλογισμό.

Ποια είναι η σχέση σου με τον καφέ;

Αν θεωρείς πως ένας απογευματινός καφές δεν μπορεί να βλάψει τον ύπνο σου, ξανασκέψου το. Η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σου για πολύ περισσότερο χρόνο από όσο νομίζεις.

Για αυτόν τον λόγο κόψε την καφεΐνη όσο νωρίτερα μπορείς μέσα στην ημέρα, το μεσημέρι για παράδειγμα. Για το απόγευμα επίλεξε ένα ζεστό τσάι, λευκό ή πράσινο.

Μήπως ταξιδεύεις πολύ συχνά;

Συμβαίνει σχεδόν σε όλους το να δυσκολεύονται να κοιμηθούν την πρώτη νύχτα σε ένα νέο περιβάλλον. Ειδικά εάν ταξιδεύεις σε μέρη που έχουν διαφορετική ώρα, είναι λογικό ο εγκέφαλός σου να παραμένει σε εγρήγορση και να καθυστερεί να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθείς να φτάνεις στο νέο μέρος πριν το βράδυ για να έχεις τον χρόνο να χαλαρώσεις, να πιεις ένα ζεστό ρόφημα ή να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα με μελατονίνη.

Φαγητό, αλκοόλ και ύπνος

Όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού λίγη ώρα πριν τον ύπνο, το σώμα σου είναι απασχολημένο με την πέψη και δεν μπορεί να αφιερωθεί μόνο στην ξεκούραση.

Προσπάθησε να μην τρως 2-3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου και εάν χρειάζεσαι αργότερα κάποιο σνακ φρόντισε να είναι κάτι ελαφρύ, όχι για παράδειγμα όξινο, καυτερό ή λιπαρό. Ταυτόχρονα φρόντισε να μην καταναλώνεις αλκοόλ πριν τον ύπνο αφού παρόλο που πιστεύεις ότι σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο εύκολα, στην ουσία μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου και αυξάνει τις διαταραχές του.

Ρουτίνα ύπνου

Τέλος, φρόντισε να έχεις μια σταθερή ώρα που κοιμάσαι και ξυπνάς γιατί διαφορετικά ο εγκέφαλός σου και το σώμα σου δεν μπορούν να “μπουν” σε ένα πρόγραμμα και να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς όταν το θέλεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η αναπνοή και η στάση του σώματός σου επηρεάζουν την υγεία σου