Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τι είναι το ghosting, σίγουρα το έχεις κάνει ή το έχεις πάθει. Θυμάσαι εκείνο το ραντεβού που βγήκες με κάποιον και από τότε εξαφανίστηκε; Ή εκείνο το άτομο που σε έχει γεμίσει με μηνύματα στα εισερχόμενα και σταμάτησες να του απαντάς; Το ghosting είναι ένας αθόρυβος -και κάπως βολικός για να λέμε την αλήθεια- τρόπος να αποφύγεις κάποιον, είτε σε φιλικό είτε σε ερωτικό επίπεδο.

Από τότε που η «ψηφιακή εξαφάνιση» έγινε μόδα, η επιστήμη έστρεψε την προσοχή της σε αυτό το φαινόμενο, θέλοντας να κατανοήσει γιατί οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο, αλλά και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ψυχική τους υγεία. Νεότερα στοιχεία υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια τόσο «αθώα» συνήθεια, αλλά μπορεί να επηρεάσει βαθιά τον ψυχισμό κάποιου, ιδιαίτερα εάν το ghosting προέρχεται από έναν φίλο.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια μορφή απόρριψης, που έρχεται με επώδυνο τρόπο και τις περισσότερες φορές ξαφνιάζει αυτόν που το αντιμετωπίζει. Αντί κάποιος να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του να απομακρυνθεί, απλώς εξαφανίζεται. Κι ενώ όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πόσο επίπονο είναι αυτό όταν το παθαίνουμε, τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι από «θύματα» μετατρεπόμαστε σε «θύτες» με σχετική ευκολία: Σε μια μελέτη του 2019, το 44,2% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι έχει βρεθεί και στις δύο θέσεις.

Δεδομένου του ότι το ghosting αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνίας μέσω των κοινωνικών δικτύων, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία. Γι’ αυτό και μια ερευνητική ομάδα από την Βιέννη προσπάθησε να καλύψει αυτό κενό. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι 16-21 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για τις φιλικές και ερωτικές τους σχέσεις, καθώς και τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων στη ζωή τους. Οι συμμετέχοντες έδωσαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με το βαθμό αυτοεκτίμησης και τις καταθλιπτικές τάσεις που πιθανώς έχουν αντιμετωπίσει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι χειρίζονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο τις σχέσεις με τους φίλους και αυτές με τους ερωτικούς συντρόφους. Ειδικότερα, ο «βομβαρδισμός» μηνυμάτων έδειχνε να βλάπτει τις ερωτικές σχέσεις, οδηγώντας σε ghosting, κάτι που όμως δεν ίσχυε για τις φιλίες. Παράλληλα, όσοι είχαν περισσότερη αυτοεκτίμηση ήταν πιο πιθανό να κάνουν ghosting στους φίλους τους, αλλά όχι στα άτομα για τα οποία έτρεφαν ερωτικό ενδιαφέρον.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η ανακάλυψη ότι οι συμμετέχοντες που ομολόγησαν ότι είχαν κάνει ghosting σε φίλους ήταν πιο πιθανό, στη συνέχεια, να εμφανίσουν καταθλιπτικές τάσεις, αλλά δε συνέβη το ίδιο με τις ρομαντικές σχέσεις.

Οι ειδικοί σχολίασαν ότι αυτά τα ευρήματα αποτελούν τροφή για σκέψη και πρέπει να μας προβληματίσουν. Όσο βολική διέξοδος κι αν μοιάζει το ghosting, αυτό που τελικά καταφέρνει είναι να δημιουργεί ένα ψυχικό τραύμα, τόσο σε αυτόν που το κάνει, όσο και σε αυτόν που το εισπράττει.