Το σπίτι σου είναι το καταφύγιο σου. Ειδικά για όσους από εμάς εργάζονται ακόμα από το σπίτι ή τουλάχιστον περνούν εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους είναι σημαντικό ο χώρος να αποπνέει ηρεμία.

Αυτό είναι βασικό τόσο για τη δημιουργικότητα, την ξεκούραση αλλά και τη διάθεσή σου.

Το φως δεν δημιουργεί απλώς οπτικά εφέ (εικόνα, σχήμα, ένταση, αντίληψη, αντίθεση κ.λπ.) έχει επίσης βιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Όταν το φως μας επηρεάζει βιολογικά, μπορεί να βελτιώσει ή να διαταράξει τον ύπνο, τη γνωστική λειτουργία και τη γενική μας ευεξία. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να σταθεροποιήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, βοηθώντας μας να έχουμε έναν καλύτερο και βαθύτερο ύπνο.

Ένα λάθος στη διακόσμηση του σπιτιού που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διάθεσή σου αλλά και τα επίπεδα του άγχους σου είναι ο φωτισμός.

Σίγουρα, ένας χώρος με ρομαντικό φως κεριών ακούγεται χαλαρωτικός και ιδανικός για να ηρεμήσεις μετά το τέλος μία μεγάλης και κουραστικής ημέρας, αλλά δεν είναι σίγουρα ιδανικό για όλη την υπόλοιπη ημέρα, καθώς στην πραγματικότητα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αισθήματα άγχους.

Ο φωτισμός του χώρου σου, τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός επηρεάζει άμεσα τη διάθεσ;h σου, αλλά αυτό μάλλον το έχεις καταλάβει ήδη, ακόμα κι αν δεν γνώριζες όλα τα παραπάνω.

Π;vς ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος

Οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν πιο καταθλιπτικά συναισθήματα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν υπάρχει λιγότερη έκθεση στο φως. Γι’ αυτό κι ένας επαρκώς φωτιζόμενος χώρος μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις αμέσως καλύτερα.

Γι’ αυτόν τον λόγο άναψε τα φώτα ή αν ζεις σε μέρος με μπόλικο φυσικό φως άνοιξε παντζούρια και κουρτίνες και “let the sunshine in”.

O χαμηλός φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση άγχους, ειδικά αν είσαι ήδη επιρρεπής σε συναισθήματα άγχους στο εργασιακό σου (και όχι μόνο) περιβάλλον.

Ο προσωπικός σου χώρος λοιπόν είναι στο χέρι σου να είναι, έστω κι από άποψη φωτισμού, ένα πλήρως χαλαρωτικό και ήρεμο περιβάλλον.

Αρκεί μόνο να ανάψεις το φως!