Floating είναι η επίπλευση στο νερό χωρίς να καταβάλει κανείς καμία απολύτως προσπάθεια, μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή που λέγεται pod ή κάψουλα, η οποία περιέχει 800 λίτρα νερό και 550 κιλά θειικό μαγνήσιο.

Λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε Epsom salt – η αλατότητα αγγίζει το 41%- δημιουργείται πολύ υψηλή άνωση. Συγκεκριμένα με τεχνητό τρόπο, δημιουργείται υψηλότερη άνωση και από αυτή της Νεκράς θάλασσας, η οποία φτάνει το 33% και είναι η μεγαλύτερη δυνατή άνωση που προσφέρει η φύση. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο επιτυγχάνονται συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ξαπλώνοντας ανάσκελα στην κάψουλα, επιπλέει κάποιος σαν να μην έχει βάρος- όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει με τους αστροναύτες στο διάστημα.

Επιπλέον, η θερμοκρασία του νερού είναι σταθερή στους 36 βαθμούς κελσίου σχεδόν όμοια με αυτή του σώματός μας, επομένως, όταν μπαίνουμε μέσα στο νερό, ούτε κρυώνουμε, ούτε ζεσταινόμαστε, αλλά νιώθουμε την απόλυτη σύνδεση με το υδάτινο στοιχείο κάτι που απελευθερώνει όλες μας τις αισθήσεις. Η διάρκεια μίας συνεδρίας floating είναι μία ώρα.

Στα πρώτα δέκα λεπτά, απαλά φώτα σε παστέλ αποχρώσεις και χαλαρωτική μουσική μας βοηθούν ακόμη περισσότερο να χαλαρώσουμε, να κάνουμε κινήσεις χωρίς να αισθανόμαστε το βάρος μας, να αφεθούμε τελείως ελεύθεροι χωρίς να καταβάλλουμε καμία απολύτως προσπάθεια –αφού δεν βουλιάζουμε- και να εξοικειωθούμε με το χώρο εξερευνώντας κάτι στο οποίο δεν έχουμε ξαναβρεθεί.

Μετά για σαράντα πέντε λεπτά κλείνουν τόσο τα φώτα όσο και η μουσική και μένουμε εντελώς μόνοι με τον εαυτό μας, χωρίς φως, ήχους και περισπασμούς, μέχρι να μας επαναφέρει και πάλι στην πραγματικότητα η χαλαρή μουσική που ξεκινά πέντε λεπτά πριν το τέλος του session για να μας θυμίσει ότι το εσωτερικό ταξίδι μας τελείωσε.

Τι είναι όμως το Epsom Salt;

To αλάτι Epsom, δηλαδή το θειικό μαγνήσιο, έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη πόλη στο Surrey της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα στο νερό της κάψουλας βρίσκονται 550 κιλά αλατιού Epsom. Aυτό δημιουργεί την ιδιότητα με το που εισερχόμαστε, το βάρος του εκτοπισμένου νερού να είναι μέχρι και 1,3 φορές το βάρος του σώματός μας, κάτι που δημιουργεί αυτή την εξωπραγματική άνωση.

Το συγκεκριμένο αλάτι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και στους 36 βαθμούς κελσίου διαλύεται τελείως, γίνεται ένα φυσικό μαλακτικό του οποίου τις ιδιότητες θα αντιληφθούμε αμέσως στο δέρμα και στα μαλλιά μας. Είναι επίσης εξαιρετικά μυοχαλαρωτικό και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως στο εξωτερικό, το floating έχει αναγνωριστεί ήδη για τις ευεργετικές του ιδιότητες και το προτείνουν πλέον ειδικοί ψυχικής υγείας καθώς και φυσίατροι, καθώς βοηθά ταυτόχρονα τόσο το σώμα μας όσο και το πνεύμα μας να ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους και στρες. Μειώνει την έκκριση της κορτιζόλης, την αρτηριακή πίεση, την αδρεναλίνη, το γαλακτικό οξύ, βοηθά στην ταχύτερη αποθεραπεία από μυϊκούς τραυματισμούς, βελτιώνει το κυκλοφορικό και καταπολεμά τους εθισμούς και τις φοβίες.

Ένας συστηματικός επισκέπτης, διαπιστώνει μετά από μόλις τρεις συνεδρίες πως οι αισθήσεις του έχουν οξυνθεί, έχει βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου του και έχει καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης, αυτοελέγχου και ηρεμίας σε σχέση με πριν ξεκινήσει το floating.

Πέρα από όλα αυτά, η αιώρηση στην δεξαμενή του float είναι μια εντελώς προσωπική εμπειρία, καθώς πέρα από τα βασικά εξατομικεύεται σύμφωνα με όσα ο κάθε ένας από εμάς έχει ανάγκη και αυτά θα του τα υποδείξει το σώμα και το μυαλό του μόλις μπει μέσα στην κάψουλα. Απευθύνεται σε όλους,

από επαγγελματίες αθλητές (χρησιμοποιείται ήδη ως μέθοδος αποθεραπείας στο ΝΒΑ) μέχρι άτομα με κατάθλιψη ή εξαρτήσεις και κρίσεις πανικού ενώ συστήνεται σε εγκύους με φυσιολογικές κυήσεις και ΑΜΕΑ αν και εφόσον αυτά μπορούν να μπουν μέσα στην κάψουλα με την δική τους φυσική δύναμη.

Η προσωπική εμπειρία

Η αλήθεια είναι ότι όσα και να διαβάσει ή να ακούσει κανείς για το floating είναι μεν χρήσιμα, όμως όταν μπει στην κάψουλα, θα τα ξεχάσει όλα και θα νιώσει, θα θυμηθεί, θα ανακαλέσει και θα κάνει ότι ακριβώς έχει ανάγκη ο εαυτός του μέσα σε αυτό το περιβάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έχω κάνει αρκετές φορές floating και κάθε φορά ήταν διαφορετική, γιατί κάθε φορά, ο οργανισμός μου ωφελήθηκε από τις συνθήκες με τον τρόπο που είχε ανάγκη εκείνη την ώρα.

Κάποιες φορές, έπαιξα σαν νύμφη που κολυμπούσε ή καλύτερα πετούσε χαρούμενη μέσα στην κλειστή δεξαμενή, κάποιες άλλες κοιμήθηκα, μια φορά έκλαψα απελευθερωτικά, αλλά κάθε μα κάθε φορά έβγαινα μέσα από την κάψουλά μου λυτρωμένη, με αυτό το ασύγκριτο συναίσθημα της ασφάλειας και προστασίας που προσφέρει η μήτρα της μητέρας που με προετοίμασε και με γέμισε δύναμη για να (ξανα)βγω στον κόσμο.

Ένα είναι βέβαιο: καμία φορά δεν μοιάζει με την προηγούμενη, ούτε με την επόμενη κι αυτό είναι το μαγικό στοιχείο της όλης διαδικασίας. Η ενδοσκόπηση που μπορεί να κάνει κάποιος μέσα σε εξήντα λεπτά της ώρας αποκομμένος από κάθε φυσικό ή τεχνητό ερέθισμα είναι πρωτόγνωρη και αφού τη βιώσει, τότε αντιλαμβάνεται και πόσο πολύτιμη είναι. Μετά από μια ώρα με τον εαυτό μου κατάλαβα πρώτον ότι μόνο αυτόν έχω κι ότι τελικά δεν είμαι καθόλου κακή παρέα, όποια κι αν είναι η διάθεσή μου –καλή, κακή ή ενδιάμεση.

Κάθε φορά ένιωθα καλύτερα με μένα. Αυτοβελτιωνόμουν ακόμη κι αν έκανα αρνητικές σκέψεις μέσα στο pod, γιατί τις άφηνα εκεί. Είναι ωραίο να ξαναγεννιέσαι τελικά. Και γίνεται.

Που μπορείς να κάνεις floating στην Ελλάδα

Etherfloat, Tσακάλωφ 44 Κολωνάκι

Cosmic Float, Λ.Βουλιαγμένης 85 Γλυφάδα

Τhess Floatroom, Βασιλέως Γεωργίου 30 Θεσσαλονίκη

Τhe floating hub, Μοναστηρίου 93Α Θεσσαλονίκη