Υπάρχουν οι αλήθειες που μας μαθαίνει η οικογένεια μας, αυτές που μας διδάσκουν στο σχολείο και εκείνες που μας φανερώνει η ζωή. Αυτές οι τελευταίες συχνά συνοδεύονται με φάπα που σε κάνει να στριφογυρίζεις σβούρες για κάμποση ώρα.

Συγνώμη αλλά είναι πλεονέκτημα να είσαι ρεαλιστής.

1. Το “με απασχολεί” και το “κάνω κάτι για αυτό” είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα

Όλοι ονειρευόμαστε κάτι. Τα όνειρα είναι σημαντικά. Μετά σκεφτόμαστε το ρίσκο και τις συνέπειες και γινόμαστε μεγάλες, πλουμιστές κότες. Το ίδιο ισχύει και για τα άλυτα προβλήματά σου. Για όλα εκείνα που βλέπεις μπροστά σου και τελικά δεν κάνεις τίποτα για αυτά.

Κάθε φορά που σκέφτεσαι κάτι που θα ήθελες να κάνεις ή να γίνει, σκέψου πως δεν θα γίνει μόνο του. Σκέψου πως δεν υπάρχουν μαγικές νεράιδες που αναλαμβάνουν ευχές. Είναι ευθύνη σου να βρεις τη σωστή ευκαιρία και να την εκμεταλλευτείς. Αλλιώς πίτουρο για πάντα.

2. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να μαθαίνουν την αλήθεια

‘Εστω οτι είσαι ένας υπέροχος, τίμιος και ειλικρινής άνθρωπος. Σου αρέσει να εκφράζεσαι ελεύθερα, ειδικά σε εκείνους που σε ενδιαφέρουν. Προτιμάς να λες τις αλήθειες που έχεις στο κεφάλι σου και το ίδιο περιμένεις να κάνουν και οι άλλοι για σένα. Εκτιμάς τον αυθορμητισμό και μπράβο σου.

Υπάρχει όμως μία πρώτη φορά που κάποιος θα σοκαριστεί πραγματικά από την ευθύτητά σου και η αντίδρασή του θα είναι μία μικρή σφαλιάρα στο μάγουλό σου. Δεν αντέχουν όλοι την αλήθεια, όπως δεν αντέχουν όλοι τις ενέσεις. Κι οι ενέσεις για καλό γίνονται αλλά ρώτησε γύρω σου πόσοι θέλουν να τις αποφύγουν.

3. Η δουλειά είναι σαν τις σχέσεις, σε προετοιμάζει για την επόμενη

Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν κάνεις focus σε μία θέση που σου ανατέθηκε, όσα σεμινάρια κι αν παρακολουθήσεις, όσες υπερωρίες κι αν κάνεις στην πραγματικότητα προετοιμάζεσαι για την επόμενη συνεργασία σου. Όλα τα οφέλη θα τα απολαύσει ο επόμενος εργοδότης κι η επόμενη ομάδα που θα δουλέψεις μαζί τους.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Όλα εκείνα που θα επενδύσεις και θα δουλέψεις στον εαυτό σου, ευτυχώς ή δυστυχώς θα τα χαρεί η επόμενη σχέση σου.

4. Η αποτυχία είναι το πρώτο βήμα για να πετύχεις

Ακολουθεί μέγιστο κλισέ: Η ζωή είναι γεμάτη πάνω και κάτω. Το ξέραμε. Δεν μπορείς να αποφύγεις τα λάθη και ίσως και να έπρεπε να μη θες. Έτσι θα μάθεις και θα πας σοφότερος παρακάτω. Μη φοβάσαι την αποτυχία. Είναι το πρώτο βήμα για να πετύχεις την επόμενη μέρα.

5. Δεν σε καθορίζουν ως άνθρωπο όσα σου ανήκουν

Ακριβά gadgets, ακριβά ρούχα, κοσμήματα, αυτοκίνητο, ακριβές τσάντες. Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με σένα. Δεν σε καθορίζουν ως άνθρωπο. Είναι ένα από τα πράγματα που σου διδάσκουν οι γονείς σου αλλιώς αργά ή γρήγορα στο διδάσκει η ζωή.

6. Η ζωή χωρίς σαφείς στόχους είναι το ίδιο ασφαλής με τη ζωή γεμάτη πλάνα

Φτιάχνεις χρονοδιαγράμματα γιατί έτσι ξέρεις τι κάνεις: Μέχρι τα 30 σου θα έχεις γνωρίσει κάποιον, μέχρι τα 35 σου θα έχεις ένα παιδί. Στα 40 θα έχεις πετύχει επαγγελματικά και στα 50 θα έχεις ήδη μια ευτυχισμένη οικογένεια, αποδοτική δουλειά και πολύχρονες φιλίες. Ξέρεις από τώρα τι θα κάνεις στις 20 Μαρτίου και από τον Απρίλιο κλείνεις εισιτήρια για τις διακοπές του Ιουλίου. Σε κάνει να νιώθεις ασφαλής αλλά εμάς τους υπόλοιπους μας φρικάρεις.

Μία μέρα πεθαίνει στον ύπνο του ένας -αντίστοιχα με σένα- καλοκουρδισμένος φίλος σου και συνέρχεσαι για λίγο. Αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάστασης σου. Πρόσεξε την ειρωνεία: Θες να θυσιάσουμε κάποιον για να ξυπνήσεις εσύ; Άδικο. Οπότε βγάλε τη ζωή σου από την πρίζα και γίνε λίγο πιο αυθόρμητος.

7. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ

Μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος αποδέχεται το γεγονός ότι οι καταστάσεις και οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν. Όσο πιο σύντομα το ανακαλύψεις, τόσο πιο εύκολα θα γίνουν τα πράγματα στη ζωή σου αφού θα πάψεις να περιμένεις ή να απαιτείς να γίνουν όλα όπως θα ήθελες. Λυπάμαι που το μαθαίνεις από μένα.

8. Οι άνθρωποι που αγαπάς θα πεθάνουν

Όπως κι αν το κάνεις, όπως κι αν το υπολογίσεις η αλήθεια είναι πως από σήμερα και σε εκατό χρόνια όποιος γνωρίζεις και αγαπάς θα έχει πεθάνει. Αποδέξου το και μη βλέπεις τη μαύρη πλευρά αυτής της πραγματικότητας. Έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι ο χρόνος.

Πάρε αγκαλιά εκείνους που αγαπάς και νιώσε ευγνωμοσύνη που έτυχε να πορεύεστε μαζί σ’ αυτή τη ζωή. Σφίξε το χέρι εκείνων που εκτιμάς και πες ότι αγαπάς όσους αγαπάς, στ’ αλήθεια. Ο θείος Νιόνιος που καθόλου δε συμπαθείς αλλά έτυχε να βρεθεί στον δρόμο σου, αγάπησε τον κι αυτόν. Κι αυτός μία μέρα θα πεθάνει.

9. Το να ανησυχείς για κάτι δεν θα σε βοηθήσει περισσότερο από το να μην ανησυχείς

Κάποια στιγμή γινόμαστε έτσι στα ξαφνικά σοφοί. Ο καθένας μας σε διαφορετική ηλικία, άλλοι μπορεί και ποτέ. Τότε, σ’ εκείνη τη φωτεινή στιγμή της ζωής μας ανακαλύπτουμε πόσο χαμένος χρόνος πήγε ο χρόνος που σπαταλήσαμε για να ανησυχούμε για πράγματα που δεν ήταν στο χέρι μας. Σταμάτα να χάνεις χρόνο και ενέργεια σε όλα εκείνα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Επικεντρώσου στο να βρεις τις σωστές λύσεις για να κάνεις τα πράγματα να λειτουργήσουν και μετά να βρεις τις εναλλακτικές και τα plan B για την περίπτωση που όλα πάνε στραβά.

10. Ο λόγος που δεν είσαι καλά είναι όλα εκείνα που δεν λες στους άλλους

Αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους τότε ξέρεις την αίσθηση ελευθερίας του να λες όσα σκέφτεσαι.

Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν κι αυτόν τον ρόλο. Να μοιραζόμαστε μεταξύ μας πράγματα. Να εκφράζουμε ανοιχτά ανησυχίες, προβληματισμούς, κρυφούς πόθους, ενοχές. Μην τα κρατάς για τον εαυτό σου και μίλα. ΜΙΛΑ. Μην κρατάς σκέψεις και συναισθήματα για σένα. Μίλησε ανοιχτά στους ανθρώπους. Εμπιστέψου τους. Την πρώτη φορά που θα το κάνεις θα είναι άβολο αλλά κάθε φορά το κεφάλι σου θα γίνεται όλο και πιο ελαφρύ μέχρι που μια μέρα θα πέσεις να κοιμηθείς και θα είσαι τόσο ανάλαφρη που θα κοιμηθείς δέκα ώρες σερί.

Ο καθένας από εμάς θα βρεθεί αντιμέτωπος -κατά τη διάρκεια της ζωής του- με τις δικές του, διαφορετικές αλήθειες. Δεν είναι όλα για όλους τα ίδια. Για τον καθένα από εμάς η σφαλιάρα θα πονέσει με αλλιώτικο τρόπο. Την καλησπέρα μου.