Η διακόσμηση μικρών εσωτερικών χώρων αποτελεί πάντα μια πρόκληση.

Πρέπει να δημιουργήσεις ένα αποτέλεσμα που διέπεται από αισθητική, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να είναι λειτουργικό, εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες. Κι όσο ακατόρθωτο κι αν μοιάζει αυτό, η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Olivia Wahler υποστηρίζει ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ξέρεις τον σωστό τρόπο να το κάνεις.

Μερικές έξυπνες συμβουλές διάταξης μπορούν να μετατρέψουν το αδύνατο σε κάτι όμορφο. Σύμφωνα με την Wahler, μια μικρή τραπεζαρία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο για εξαιρετικό σχεδιασμό ή περιορισμένη ευχαρίστηση. Μπορείς να διοργανώσεις ό,τι δείπνο θέλεις, αρκεί να σκεφτείς έξω από την παραδοσιακή διάταξη μιας τραπεζαρίας.

Ιδέα #1: Απόκτησε ένα τραπέζι με επέκταση

Η Wahler αγαπά την ιδέα ενός τραπεζιού που μεταλλάσσεται από μικρότερο σε μεγαλύτερο, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περίστασης.

Ιδέα #2: Εξέτασε το ύψος της καρέκλας

«Βεβαιώσου ότι οι καρέκλες χωρούν να τοποθετηθούν κάτω από το τραπέζι, έτσι ώστε να μην πιάνουν περισσότερο χώρο απ’ αυτόν που στην πραγματικότητα απαιτείται», επισημαίνει η Wahler. Είναι, επίσης, προτιμότερο να επιλέξεις καρέκλες χωρίς μπράτσα.

Ιδέα #3: Διατήρησε έναν μινιμαλιστικό σχεδιασμό

Μια μικρή τραπεζαρία απαιτεί τα απαραίτητα: Ένα μέρος για φαγητό, άνετες καρέκλες, καλό φωτισμό και λίγη τέχνη. Τίποτα περισσότερο.

Ιδέα #4: Δώσε προτεραιότητα στον φωτισμό

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν σχεδιάζεις οποιαδήποτε τραπεζαρία, αλλά ειδικά μια μικρότερη», τονίζει η Wahler. «Ο φωτισμός έχει την ικανότητα να κάνει έναν χώρο να μοιάζει πιο οικείος, ζεστός και φωτεινός ταυτόχρονα». Βάλε πηγές φωτισμού που είναι κατάλληλες σε κλίμακα και ισχύ. «Φρόντισε να είναι ρυθμιζόμενες!», συμπληρώνει η διακοσμήτρια.

Ιδέα #5: Κρέμασε μακριές κουρτίνες

Οι μακριές κουρτίνες κοντά στην οροφή τραβούν το βλέμμα προς τα πάνω. Αξιοποιώντας τον κατακόρυφο χώρο, αναπληρώνεις τον περιορισμένο χώρο στο ύψος των ματιών.

Ιδέα #6: Προσπάθησε να αξιοποιήσεις το φυσικό φως

Κρέμασε έναν καθρέφτη στον τοίχο για να διαχέει τις ακτίνες του φωτός σε όλο το δωμάτιο. Κάθε δωμάτιο δείχνει μεγαλύτερο με αυτό τον τρόπο.

Ιδέα #7: Χρησιμοποίησε τον τοίχο

Αποτελεί κοινή παρανόηση η ιδέα ότι μια τραπεζαρία πρέπει να είναι κεντραρισμένη. Η τοποθέτησή της κοντά σε έναν τοίχο ελευθερώνει χώρο για την κίνηση και τη συνολική ροή.

Ιδέα #8: Αξιοποίησε έξυπνα τις καμπύλες

Οι στρογγυλές τραπεζαρίες μπορούν να λειτουργήσουν εδώ. Η Wahler πιστεύει ότι μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους και να αυξήσουν τη ροή. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα οβάλ τραπέζι.

Ιδέα #9: Δώσε την αίσθηση επέκτασης μέσω των χρωμάτων

Το να βάψεις τους τοίχους και την οροφή με το ίδιο χρώμα δημιουργεί μια ψευδαίσθηση που επιμηκύνει το δωμάτιο. Είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιεί συχνά η Wahler.

Ιδέα #10: Σκέψου την πιθανότητα άλλου χώρου

Πάρε ένα λεπτό να σκεφτείς: Η τραπεζαρία είναι στο σωστό δωμάτιο του σπιτιού; Εάν κάτι δε σου ταιριάζει, σκέψου την πιθανότητα να την μεταφέρεις σε άλλο χώρο. Οι αλλαγές μπορεί να σε ωφελήσουν να αποδειχθούν καλύτερες για τη διάταξη ολόκληρου του σπιτιού και την καθημερινότητά σου.