Συχνά, είναι στη φύση μας να γινόμαστε πολύπλοκοι, πόσο μάλλον με τη σχέση που δημιουργούμε με τον εαυτό μας και αυτό είναι στα αλήθεια ΟΚ. Είναι ΟΚ, γιατί όπως ένας λαβύρινθος, έτσι και εμείς, χανόμαστε πολλές φορές μέσα στον εαυτό μας.

Αναπτύσσουμε μηχανισμούς σύμφωνα με τα όσα βιώνουμε και τα όσα βιώνουμε με τη σειρά τους μας προσαρμόζουν σε νέες συνθήκες και νέες καταστάσεις. Συχνά αυτό γίνεται ευδιάκριτο από τον περίγυρο και άλλες φορές δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τα οποία να μας βοηθούν να καταλάβουμε αν όντως έχουμε κλειστεί στο δικό μας ‘’μικρόκοσμο’’.

Μερικά από τα πιο εμφανή σημάδια

Συνήθως ένας άνθρωπος που κλείνεται στον εαυτό του, προτιμά να μη θέλει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους. Επιλέγει να απομονώνεται γιατί συνήθως η συναναστροφή του προκαλεί δυσφορία και κάπως έτσι καταλήγει να αποφεύγει την οποιαδήποτε έξοδο. Πιθανόν να πρόκειται και για αγοραφοβία, σε κάθε περίπτωση όμως μόνο η Ψυχοθεραπεία είναι ικανή να δώσει μια κλινική εικόνα της κατάστασης.

Ένα άλλο αξιόπιστο χαρακτηριστικό εκείνων που κλείνονται στον εαυτό τους είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι συνήθως υποτιμούν τον εαυτό τους και σταδιακά η αυτοπεποίθηση τους μειώνεται. Μπορεί να παρατηρήσεις μια δυσκολία στο να προσέχουν τον εαυτό τους, να αδιαφορούν για την εξωτερική τους εμφάνιση και γενικά να λειτουργούν κατά μια έννοια, αυτοκαταστροφικά.

Η αλήθεια είναι πως προσπαθούν να λύσουν αλλά θέματα, πιο βαθιά και πιο εσωτερικά – σίγουρα πάντως δικά τους, (ίσως και άλλων ανθρώπων) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα.

Ίσως να το έχεις παρατηρήσει πως αυτά τα πρόσωπα (ίσως και εσύ) παρουσιάζουν μια μεγαλύτερη ανάγκη για να κοιμηθούν. Ο συνεχής ύπνος είναι ένα ακόμα τρανταχτό σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά, αφού οτιδήποτε και αν κάνουν, φαντάζει κουραστικό. Επειδή λοιπόν αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες, καταλήγουν να βρίσκουν μια γρήγορη διέξοδο στην επιλογή του ύπνου. Ύπνος = Δεν σκέφτομαι, πράγμα που σημαίνει πως αυτομάτως μπαίνει ένα στοπ και σε ότι μας απασχολεί.

Τα άτομα που κλείνονται στον εαυτό τους έχουν μια τάση να είναι ασυνεπείς στα ραντεβού τους. Άνθρωποι που λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο είναι όσοι χάνουν τον έλεγχο της ζωής και βγαίνουν εκτός προγράμματος, στο βαθμό του να αμελούν όσα έχουν ή όσα πρέπει να κάνουν και κάπως έτσι καταλήγουν να γίνονται αναβλητικοί.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν σημασία εσωστρέφειας, συχνά παύουν να αναφέρονται και στα προσωπικά τους θέματα. Αισθάνονται ανασφαλείς σε ότι αφορά τους κοντινούς τους ανθρώπους και πολλές φορές αισθάνονται πως ο περίγυρος δεν θέλει το καλό τους. Επιλέγουν, λοιπόν, να απομακρύνονται χωρίς να δίνουν κάποια εξήγηση. Και αυτό στα δικά τους μάτια μοιάζει βολικό.

Το πιο παράδοξο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να κλείνονται στον εαυτό τους, ορισμένες φορές γίνονται επικριτικοί και με τους γύρω τους. Υπάρχει όμως μια εξήγηση και εδώ. Το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα όσα συμβαίνουν στη ζωή τους, τους καθιστά επικριτικούς και στη ζωή των υπολοίπων.

Δώσε βάση και σ αυτό

Τα άτομα που αναπτύσσουν μια εσωστρεφή συμπεριφορά έχουν την τάση να μιλάνε και για τα γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ στη ζωή τους, προβάλλοντας μια ζωή που δεν κάνουν ή που θα ήθελαν να κάνουν. Έχουν την τάση πολλές φορές λοιπόν να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι και έτσι δημιουργούν ένα προφίλ για τον εαυτό τους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Τα ψέματα εδώ λύνουν και δένουν και με αυτόν τον τρόπο νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Τα άτομα που τείνουν να είναι εσωστρεφή, παρουσιάζουν μια έντονη επιθυμία για να θυματοποιούνται και να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής ούτως ώστε να λαμβάνουν την επιβεβαίωση που αναζητούν. Έχουν τόση ανάγκη για ‘‘προσοχή’’ λοιπόν που αυτή η ανάγκη δυστυχώς κερδίζεται μόνο αν μπαίνουν στο ρόλο του θύματος όποτε και όταν το έχουν ανάγκη.

Αν αισθάνεσαι πως όλα τα παραπάνω ( ή τα περισσότερα από αυτά) σκιαγραφούν τον εαυτό σου, τότε μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Η βοήθεια ίσως είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, είτε προέρχεται από έναν φίλο, είτε από το οικογενειακό σου περιβάλλον είτε από έναν ειδικό, είτε ακόμα και μέσα από τον εαυτό σου.

Σημασία δεν έχει λοιπόν το ποιος θα σου προσφέρει τη λύση ή τον ώμο που έχεις ανάγκη να στηριχτείς. Σημασία έχει να αναγνωρίσεις τα σημάδια και ύστερα τη θέληση για να πετάξεις από πάνω σου ότι πια σε βαραίνει.

Επανέλαβε, αναθεώρησε κι αν θες τον χρόνο σου, τότε απλά ξανά σκέψου το.