Πολλά μπορεί να είναι εκείνα τα οποία πρέπει να διευθετήσει κανείς με τον σύντροφό του πριν αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα. Πριν τη συγκατοίκηση ή και τον γάμο όμως πρέπει με το σύντροφό σου να κάνεις μερικές σοβαρές συζητήσεις και όπως εξηγούν οι ειδικοί, η Νο1 συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι εκείνη περί οικονομικών ζητημάτων.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα χρήματα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα, δύσκολα και επίμονα ζητήματα στους γάμους, αλλά είναι επίσης ένα αναπόφευκτο θέμα, καθώς εισχωρεί σε κάθε κρυφό και φανερό σημείο της ζωής μας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τα ζευγάρια να μιλούν για χρήματα;

Η Michelle Collins, θεραπεύτρια ζευγαριών, εξήγησε ότι τα ζευγάρια με μια συγκατοίκηση εκτός της ένωσης των νοικοκυριών τους, ενώνουν επίσης τα οικονομικά τους, εκείνα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος.

Η οικογενειακή μας κουλτούρα, οι αξίες και οι προηγούμενες εμπειρίες, μας βοηθούν να προσδιορίσουμε τις απόψεις και τις πεποιθήσεις μας για τα χρήματα.

«Η σχέση σας με τα χρήματα αναπτύσσει τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε όταν επικοινωνείτε. Είναι σύνηθες οι σύντροφοι να έχουν διαφορετικές ‘’γλώσσες’’ σχετικά με τα χρήματα και τα ζευγάρια συχνά βρίσκουν ότι δεν έχουν όλα τα εργαλεία για να μεταφράσουν -και να ακούσουν- καθαρά».

H Collins συνεργάζεται με ζευγάρια για να εξετάσει το γενεαλογικό τους δέντρο και να συζητήσει πώς οι εμπειρίες της ζωής και οι απόψεις του καθενός για τα χρήματα έχουν επηρεάσει τη σχέση τους με τα χρήματα. Το να μιλάμε για οικονομικά ζητήματα ως ζευγάρι είναι δύσκολο γιατί όλοι ερχόμαστε στη συζήτηση με διαφορετικά εργαλεία επικοινωνίας και οικονομικές γλώσσες.

Τι πρέπει να κάνει κανείς για να οδηγήσει τη σχέση του σε μια σίγουρη «οικονομική επιτυχία»;

  • Το πιο σημαντικό, σταματήστε να αποφεύγετε τη συζήτηση για τα οικονομικά. Ξεκινήστε κάνοντας πιο περιστασιακές συζητήσεις σχετικά με τα χρήματα και τους οικονομικούς στόχους, αντί να περιμένετε να συζητήσετε για αυτά όταν βρίσκεστε στη μέση ενός προβλήματος.
  • Μπορείτε σαν ζευγάρι να συνδυάσετε οικονομικούς στόχους σε πολύ πιο διασκεδαστικές συζητήσεις για τους στόχους της ζωής, για τους επαγγελματικούς στόχους.
  • Όταν κάνετε ένα μεγάλο βήμα στη σχέση σας, όπως να συγκατοικήσετε ή να αρραβωνιαστείτε, να είστε ανοιχτοί μεταξύ σας σχετικά με τα χρέη ή τα περιουσιακά στοιχεία.
  • Πριν παντρευτείτε, κάντε λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με το πώς ο γάμος θα αλλάξει την οικονομική σας κατάσταση. Αν θα έχετε κοινό λογαριασμό ή όχι, εάν υπάρχουν προσδοκίες για προσωπικές δαπάνες και -αν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά. Συζητήστε για το πώς όλα αυτά δεν θα σας βγάλουν από τον προϋπολογισμό σας.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως όσο νωρίτερα προσδιορίσετε και κατανοήσετε ο ένας τον άλλον και μιλήσετε ανοιχτά για όλα τα παραπάνω, τόσο πιο γρήγορα θα βρείτε και κοινό έδαφος. Εάν αυτές οι συζητήσεις είναι πολύ δύσκολες για εσάς, να ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.